Departamentul pentru Lupta Antifrauda a recuperat in 2007 - in urma a 103 controale privind obtinerea, derularea si utilizarea fondurilor europene - 700.000 de euro si a transmis la DNA 51 de dosare, din care au fost solutionate doar 9. Cele mai multe controale au avut loc in Regiunea 3 Sud Muntenia si in Regiunea 7 Centru, iar valoarea totala a proiectelor controlate fiind de 200 de milioane de euro, cu 38% mai mare decat in anul anterior.

Raportul DLAF pentru perioada 2005-2007 arata ca au fost recuperate, in urma controalelor, aproximativ 2,6 milioane de euro, dintre care 700.000 in 2007. Potrivit unor informatii furnizate HotNews.ro de catre DNA, in luna noiembrie a anului 2007, in total, din anul infiintarii institutiei, 2003, investigatiile procurorilor anticoruptie au relevat prejudicii de peste 6 milioane de euro. Valoarea prejudiciilor constatate an de an a crescut exponential. Astfel, daca in anii 2003 si 2004 valoarea totala a prejudiciilor a fost de „numai” 177.000 de euro, in anul 2007 cazurile incheiate prin rechizitoriu arata ca romanii au „furat” 3,7 milioane de euro.

In perioada analizata in raportul DLAF, pe langa cele 2,6 milioane recuperate pe cale administrativa, alte aproximativ 2,42 milioane de euro au reprezentat masuri asiguratorii luate in cauzele penale constituite in baza controalelor DLAF, dintre care un milion au fost recuperate in anul 2007. Cele mai fraudate au fost proiectele PHARE, urmate de cele SAPARD.

Potrivit sefului DLAF Ovidiu Dobleaga, institutia a acordat o atentie sporita proiectelor de infrastructura, "urmarind atat corectitudinea operatiunilor financiare, cat si respectarea standardelor de calitate in executia contractelor de lucrari".

Dosarele se impotmolesc la DNA

Fostul sef al DLAF si fost ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, a semnalat faptul ca multe dosare transmise de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda la DNA raman nesolutionate ani de zile. Potrivit lui Chiuariu, din 121 de dosare trimise de DNA între 2005-2007, mai mult de jumătate, respectiv 68, sunt încă nesoluţionate. Între acestea, patru dosare au fost trimise în 2005 şi 17 în 2006, iar diferenţa în 2007.

"Se constata o celeritate scazuta in solutionarea dosarelor de catre organele judiciare, evidentiata prin numarul mare de cauze nefinalizate - aproximativ 56% din totalul sesizarilor DLAF -, o parte dintre ele depasind 2 ani de la data sesizarii", confirma si raportul institutiei.

Cele 53 de cazuri solutionate 30 au fost finalizate cu trimitere in judecata, 4 cu amenda administrativa, 17 cu neinceperea urmaririi penale, iar 2 cu scoaterea de sub urmarire penala. Tot chiuariu a sublioniat ca anul 2007 a fost anul in care au fost pronuntate primele hotarari judecatoresti de condamnare, iar persoanele inculpate risca pedepse de pana la 20 de ani de inchisoare.

Cum fraudeaza romanii?

Mare parte dintre cei la care s-au constatat nereguli au folosit documente justificative falsificate, incomplete sau incorecte (34%), altii utilizeaza certificate sau declaratii false sau falsificate (16%) sau fac cheltuieli neeligibile (15%), in timp ce in 4% dintre controalele DLAF s-a constatat incalcarea normelor privind achizitiile publice.

O metoda de fraudare frecvent intalnita in 2007 a fost simularea procedurilor de licitatie de catre beneficiari, in scopul achizitionarii propriilor utilaje sau echipamente. Au existat si cazuri de complicitate intre solicitantii de fonduri europene si reprezentantii autoritatilor locale/fiscale, materializata prin emiterea de catre acestia a unor certificate de atestare fiscala false, pentru a se dovedi eligibilitatea.