Câteva cifre din PNRR: educație- 3,7 miliarde euro, sănătate- 2,5 miliarde euro, transport- 8,5 miliarde euro

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 13 mai 2021, 16:58 Economie | EuROfonduri


Euro
Foto: Depositphotos
Ministrul Cristian Ghinea susține că au fost atinse toate cele trei obiective în cadrul vizitei la Bruxelles, unde a fost discutat PNRR cu oficialii europeni. Cele trei obiective: să clarificăm și să agreăm reformele majore împreună cu Comisia Europeană, să stabilim faptul că România va cere toate cele 29 de miliarde, inclusiv împrumuturile și să stabilim componentele de investiții cele mai avansate și ce mai este de lucru la celelalte.

Exemple de investiții pe componentele mature prezentate de Cristian Ghinea

PNRR pentru mediul de afaceri: circa 2,2 miliarde euro

Instrumentele financiare cu intermediari instituții financiare (BEI,FEI și foarte probabil și BERD):
1. Garanții de portofoliu pentru solvabilitate, acțiune climatică și eficiență energetică - circa 550 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps
2. Instrument de capital de risc pentru IMM-uri - circa 500 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps
3. Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes - circa 300 milioane euro pentru întreprinderi mari.
Pe lângă cele intermediate de BEI,FEI și BERD, vor mai exista diverse scheme de granturi în cadrul diferitelor componente:
4. Digitalizarea IMM-urilor - fonduri nerambursabile, schemă administrată de MIPE - circa 200 milioane euro
5. O măsură de sprijin pentru listarea la bursă a companiilor românești: circa 35 milioane euro. Implementată de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori București.
6. Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivității, cu accent pe inovare și crearea de tehnologie digitală: circa 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
7. Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile: circa 200 milioane euro (suma este în negociere la acest moment). Implementată de Ministerul Energiei
8. Diverse scheme de sprijin pentru investiții semnificative, în special în zona de inovare și noi tehnologii aplicate în zona de producţie: crica 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Finanțelor

Educație : 3,7 miliarde euro

Rezultate așteptate:
 • 10.000 de laboratoare
 • 2.000 de microbuze verzi achiziționate
 • peste 80.000 de săli de clasă dotate cu mobilier
 • 50 de unități de învățământ nou construite

Sănătate - 2,5 miliarde euro

Rezultate așteptate:
 • Construcția și/sau dotarea a 200 de centre comunitare
 • 3000 de cabinete medici de familie
 • 100 de cabinete de planificare familială

Alte componente în fază avansată de negociere:
 • Împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri și biodiversitate: 1,4 miliarde euro
 • Transport - 8,5 miliarde euro
 • Fondul pentru Valul renovării – 2,2 miliarde euro
Reamintim că Executivul se angajează în mai multe reforme pentru ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie acceptat la nivelul UE.


Reforme la care se angajează Guvernul
 • Reforma pensiilor
 • Reforma companiilor de stat
 • Reforme în politica fiscală - adoptarea de măsuri pentru a crește veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor și pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.
 • Salarizarea în administrația publică - revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creșteri bruște ale cheltuielilor cu salariile.
 • Banca Națională de Dezvoltare - crearea și operaționalizarea acestei bănci.
 • Administrație publică - un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice și un sistem îmbunătățit de promovare, inclusiv pentru funcții de management.
 • Justiție - modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție.
 • Transport fără emisii de carbon - introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.
 • Energie Regenerabilă - promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic și creșterea contribuției din energii regenerabile, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică.
Alte reforme sectoriale:
 • Venitul minim de incluziune (VMI), Prevenție și îngrijire medicală primară, Creșterea ratelor de reciclare, Dialog social sporit, Îmbunătățirea Guvernanței Locale, Cadru îmbunătățit al achizițiilor publice.
Citește și
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5534 vizualizari

 • -5 (23 voturi)    
  Va fi un ESEC PNL-ist. Reformele sunt imposibile (Joi, 13 mai 2021, 17:46)

  Gryphus [utilizator]

  Nu ai cum sa faci acele reforme cu un astfel de guvern care e condus de SECU si are doar interese politice.

  Eu prevad un esec al PNRR, vom vedem peste 6 luni - 1 ani
  • +2 (8 voturi)    
   Postacii ruși (Joi, 13 mai 2021, 19:38)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Numai postacii ruși pot sa admită : pentru digitalizare STS este garantul calității, numai el poate realiza broadband pentru toți. Cum sa spui ca e condus de Secu ? Datorită acestei propagande s-au tăiat fondurile STS.
   • -1 (5 voturi)    
    STS-ul (Joi, 13 mai 2021, 22:27)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    are cadre selectionate dupa criteriile comuniste de dinainte de 89.STS da doar comanda la VDF,RDS,Telekom,Orange si alte entitati pentru ...tot ce vreti voi.
  • +2 (6 voturi)    
   Mai intai, esti pe dinafara.. (Joi, 13 mai 2021, 22:31)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   1. Nu ai cum sa vezi succesul sau esecul PNRR dupa 6 luni -1 an, pentru ca la termenele astea nu o sa fie nimic gata, termenul e 2026, in acel an o sa fie terminate majoritatea proiectelor PNRR; sunt curios ce guvern va fi atunci, si se va bate cu caramida in piept ca ei au realizat acele proiecte, de Catu care s-a straduit un pic la Bruxelles, nu-si va aminti nimeni, ca asa e la romani. 2. Daca nu urmaresti ce se intampla in tara, e evident ca nu ai vazut reforma majora facuta de exemplu la constructia autostrazilor, reforma care nu ai cum s-o intelegi daca chiar nu te preocupa subiectul. Tu o sa intelegi peste cativa ani, cand o sa constati cat de usor se pot construi autostazile in Romania la acel momemt, comparat sa zicem cu perioada lui Cuc. Oricum , pot sa-ti spun ca Drula a inceput o reforma la Ministerul Transporturilor cum nu a vazut Romania de la guvernul Boc 3. Da trebuie sa ai ochi sa vezi, si minte sa intelegi.
 • -8 (20 voturi)    
  Hahahaha (Joi, 13 mai 2021, 17:54)

  Luk [utilizator]

  La "educatie" avem mobilier si auto :))))
  "Romania Educata" Ahahahahaha!!!
 • -7 (15 voturi)    
  Mult succes cu educația (Joi, 13 mai 2021, 18:08)

  Shaolin [utilizator]

  Sunt bune investițiile în echipamente.

  Dar cât timp profesorii vor avea salarii de șoferi, involuția educației românești va continua. Va fi clasicul românesc: forme fără fond.

  Peste 20 de ani iar nu vom înțelege de ce suntem o țară de maneliști, plină de votanți ignoranți și al cărei destin este dictat de alții. Asta dacă vom mai fi o țară...
  • -2 (6 voturi)    
   Cat timp profesorii au IQ de soferi... (Vineri, 14 mai 2021, 0:04)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   ... si salariilor trebuie sa ramana ca cele ale unor soferi. Apropo un sofer de TIR castiga intre 4000 si 8000 lei net, si poate trece de 3000 euro (15,000 lei net) daca face curse in strainatate, transport special, incaseaza diurne. Un profesor de matematica bun, care da si meditatii, castiga peste 15,000 lei daca traieste intr-un oras mare si lucreaza la un liceu bun. Problema cu invatamantul romanesc nu sunt salariile ci faptul ca idiotii din minister isi imagineaza ca problema invatamantului romanesc se rezolva cumparand 2000 de microbuze si cumparand mobilier pentru scoli. In timpul asta metodologia de invatare in scoli e ca acum 50 de ani, iar asta nu deranjeaza pe nimeni. Copiilor li se cere sa memoreze informatie seaca de parca memoria asta mai valoreaza ceva acum, cand oricine isi permite un device cu care afla in 5 secunde orice informatie din manuale. Copiii ar trebui invatati sa gandeasca, sa faca conexiuni, sa isi prezinte ideile in mod structurat, sa comunice in scris si in fata unui auditoriu, sa lucreze in echipa, sa gestioneze proiecte... lucruri de care au nevoie in lumea reala. Dar la noi nu, la noi e important sa stie intre ce ani a domnit Stefan cel Mare si care e masa moleculara a azotului. Noi n-o sa ne facem bine niciodata!
 • -6 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 mai 2021, 18:48)

  [anonim]

  • -2 (6 voturi)    
   Mii de policlinici? In fiecare sat? (Vineri, 14 mai 2021, 0:04)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui

   Cred ca ati vazut un alt film, nu exista asa ceva in Romania comunista.

   "Acu vine PNRR -ul cu conditii si CUMPARA toata Romania"

   Cred ca nu ati inteles ce e PNNR-ul. Daca am face reformele stabilite prin PNRR chiar sa fara sa luam un ban si tor ar fi un castig urias pentru tara. Dar mai primim si bani pentru asta. bani pentru a schimba in bine tot sistemul de stat. Nu cumpara nimeni Romania cu acesti bani.
 • -1 (17 voturi)    
  Incredibil! (Joi, 13 mai 2021, 19:17)

  mini_max [utilizator]

  Cat limbaj de lemn si generalist, zici ca este facut imediat dupa '89. O strategie care nu stimuleaza sub nicio forma dezvoltarea intensiva, bazata pe tehnologiile avansate si inovatia. Enumera tot felul de indicatori cantitativi ca pe vremea comunismului, cand Europa pune acum accent pe calitate si inovatie! Habarnisti care pun in cheie economica niste deziderate de lumea a treia. Iar in toata constructia asta haotica, componenta sociala este tratata cu gratia specifica unor ONG-isti, tot de lumea a treia.
  • -7 (11 voturi)    
   In concluzie (Joi, 13 mai 2021, 22:14)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui mini_max

   sa vina 2024,sa ne scapam de habarnistii astia!Au nenorocit deja o groaza de romani.Chestia cu 200 centre comunitare este pentru tarile bananiere care nu au auzit de spitale performante si doctori adevarati.Un centru comunitar poate fi si o coliba africana cu o infirmiera plus o siringa.Penibil.
  • +3 (5 voturi)    
   Programul e pentru reformarea statului (Vineri, 14 mai 2021, 0:14)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui mini_max

   Daca vrei sa dezvolti tehnologiile alea superavansate pe baza de fonduri europene (chestii limitate valoric, care necesita hartogarie,N nivele de control si unde banii vin in luni, daca nu ani), poti sa le pui cruce de pe acum. Amin!

   Apropo, firma aia romaneasca de IT care s-a listat zilele astea la bursa din NY pe miliarde de dolari a ajuns acolo pentru ca a accesat fonduri europene? A avut vreun moment vreo problema in a gasi finantatori?

   Rolul statului e sa creeze un mediu corect economic, cu un sistem public de educatie de calitate, cu o infrastructura solida, cu taxe rezonabile, cu legislatie predictibila, cu digitizarea tuturor sistemelor publice (ANAF, ministere, agentii, administratie locala). EXACT PENTRU ASTA NI SE DAU BANII.
 • +4 (10 voturi)    
  Sansa istorica (Joi, 13 mai 2021, 20:21)

  hedonistu [utilizator]

  Unele lucruri au inceput sa se miste in tara.Cred ca putem sa le dam pentru un timp limitat "credit" sa arate ca pot urni lucrurile.Poate ca ar trebui sa abandonam atidudinea de carcotasi.In ceea ce priveste invatamantul solutia poate fi data de selectia riguroasa,perfectionare si evaluarea continua a corpului didactic iar salariile sa fie in corelatie directa cu performanta si competenta profesionala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by