UPDATE: 60 proiecte de "modernizare a exploatatiilor agricole", depuse pentru finantare UE. Primul proiect de "renovare a satelor" provine din Maramures

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 20 martie 2008, 15:25 Economie | EuROfonduri


 documente
(20 Mar 2008) PDF, 6MB
Viviana Vasile, directorul general pentru dezvoltare rurala din Ministerul Agriculturii a declarat ca, in circa doua saptamani de la lansarea Programului National de Dezvoltare Rurala, au fost depuse pentru finantare 62 proiecte, cele mai multe dintre acestea pentru "Modernizarea exploatatiilor agricole".

Doua proiecte au fost depuse pentru masura "Renovarea si dezvoltarea satelor" si niciun proiect pentru "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere".

Cei interesati mai au timp sa depuna proiecte, in cadrul acestei prime licitatii, pana la 28 martie.

Viviana Vasile a mai precizat cateva lucruri legate de conditiile impuse pentru finantare:
 • Decizia de a elimina complet costurile cu achizitia terenului (valabile, initial, in limita de 10% - n.r.) din randul celor eligibile a fost cauzata de "problemele care apar la evaluarea terenurilor".
 • Pentru activitatile non-agricole care pot primi finantare (prin Axa 3 - destinata diversificarii economiei rurale si imbunatatirii vietii din spatiul rural) nu va fi intocmita o anumita lista a codurilor CAEN. In Program sunt listate tipurile de activitati eligibile si neeligibile (paginile 290 - 292 din PNDR - document atasat, n.r.)
 • zonele sub-urbane (comune sau sate aflate pe raza oraselor) nu sunt eligibile in cadrul PNDR, cu exceptia Axei 1 - "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier".
 • lista cu "zonele dezvoltate din punct de vedere turistic" va fi publicata odata cu Ghidul solicitantului pentru Masura 3.1.3 - "Incurajarea activitatilor turistice". In aceste zone nu se va accepta infiintarea de pensiuni turistice, ci doar modernizarea celor existente.

In data de 4 martie au fost lansate primele trei linii de finantare din PNDR. Acestea au deadline pentru depunerea proiectelor data de 28 martie. Sumele disponibile in aceasta prima licitatie de proiecte sunt:

 • "masura 1.2.3. - cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere": circa 33 milioane de euro
 • "masura 1.2.1. - modernizarea exploatatiilor agricole:" circa 57 milioane de euro
 • "masura 3.2.2. - renovarea si dezvoltarea satelor": circa 103 milioane de euro

UPDATE: Un comunicat al MADR arata ca "primul proiect din tara care vizeaza renovarea si dezvoltarea satelor provine din judetul Maramures.

Proiectul a fost depus de catre consiliul local Ocna Sugatag si vizeaza reabilitarea si modernizarea drumului vicinal din localitatea Sugatag, judetul Maramures. Lungimea drumului propus pentru modernizare este de peste 7 km.

Valoarea totala eligibila a cererii de finantare se ridica la 917.000 Euro. Proiectul depus, va fi finantat 100% din fonduri nerambursabile oferite prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) deoarece este o investitie de utilitate publica si nu va genera profit.", transmite MADR
I
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1317 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  solicitare informatii Minister (Joi, 20 martie 2008, 15:46)

  cristi [anonim]

  dorim să vă atragem atenţia supra faptului că printre documentele solicitate de APDRP pentru masurile 121 si 123 nu am regăsit formatul cadru al Studiului de Fezabilitate, aşa cum este reglementat prin HOTĂRÂREA nr. 28 din 9 ianuarie 2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice.. (etc)

  Dorim să subliniem că Hotărârea Nr.28/09.01.2008, precizează la articolul 4:
  “Prevederile prezentei hotărâri se aplică pentru realizarea obiectivelor de investiţii noi, precum şi lucrărilor de intervenţii la construcţii existente, finanţate, total sau parţial, din bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, şi la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.”

  Legea Finanţelor Publice nr. 500/2002 precizează la Art. 1, Alin. 2
  “(2) Dispoziţiile prezentei legi se aplică în domeniul elaborării, aprobării, executării şi raportării:
  a) bugetului de stat;
  b) bugetului asigurărilor sociale de stat;
  c) bugetelor fondurilor speciale;
  d) bugetului trezoreriei statului;
  e) bugetelor instituţiilor publice autonome;
  f) bugetelor instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor
  sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz;
  g) bugetelor instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii;
  h) bugetului fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror
  rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice;
  i) bugetului fondurilor externe nerambursabile.”
 • 0 (0 voturi)    
  solicitare informatii Minister (continuare) (Joi, 20 martie 2008, 15:47)

  cristi [anonim]

  Prin urmare, în baza articolelor citate, deducem că Studiul de Fezabilitate conform Hotărârii 28/2008 trebuie să se regăsească prin documentele solicitate de APDRP indiferent de calitatea solicitantului (persoană juridică publică sau privată). De asemenea, dorim să atragem atenţia că pentru finanţarea proiectelor organizaţiilor private prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi prin Programul Operaţional Regional, autoritatile de management au solicitat potentialilor beneficiari privati sa respecte integral continutul studiului de fezabilitate conform HG 28/2008, inclusiv analiza cost-beneficiu şi alte solicitari cu caracter economic/financiar, asa cum sunt acestea prezentate in ghidul solicitantului pentru fiecare masura din cadrul acestora programe – investitii in industria prelucratoare, turism, parcuri industriale, microintreprinderi etc.

  Ne exprimăm de asemenea nedumerirea în legătură cu eliminarea dintre documentele solicitate de APDRP în procesul de evaluare a proiectelor a PLANULUI DE AFACERI, document economic important ca şi excluderea planului de marketing. În condiţiile în care pentru investiţiile private nu se solicită documente economice relevante pentru dovedirea viabilităţii şi fezabilităţii economice, financiare şi sociale a proiectelor finanţate din fonduri europene găsim cu atât mai surprinzătoare folosirea unui model de Studiu de Fezabilitate care elimină principalele elemente economice, în primul rând analiza cost-beneficiu, din studiul de fezabilitate stabilit prin HG 28/ 2008. În acest fel proiectele autorităţilor publice sunt discriminate negativ faţă de proiectele firmelor private ce vor întocmii documentaţii facile si care nu vor putea oferii garanţia fezabilităţii investiţiilor, nu vor putea anticipa şi evalua concludent impactul social, economic şi financiar al investiţiilor realizate.
  • 0 (0 voturi)    
   temerile lui cristi (Vineri, 21 martie 2008, 10:18)

   dana (anonima) [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Eu te-nteleg ca privesti lucrurile prin prisma ta de consultant zelos, dar lasa ministerul sa-si faca treaba si conformeaza-te; daca vei avea o privire de ansamblu asupra finantarilor nerambursabile vei intelege.
   • 0 (0 voturi)    
    attn dna dana (Luni, 24 martie 2008, 16:35)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui dana (anonima)

    Stimata Doamna,
    Astept un raspuns bazat pe legislatia in vigoare.
    Cu consideratie...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by