Prin "Global Opportunities Fund", program finantat de Guvernului britanic, au fost derulate in patru ani 44 de proiecte in valoare de aproximativ 4 milioane de euro. "Desi nu se continua programulul bilateral, vom sprijini in continuare Romania ", a declarat Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii.

Proiectele au avut bugete intre 1.000 si 200.000 de Euro, 14 dintre acestea derulandu-se pe parcursul a doi ani financiari. Comitetul de evaluare din Marea Britanie a alocat cea mai mare parte a fondurilor catre proiecte din domeniul reformei sistemului judiciar, refomei administrative si pentru initiative anticoruptie.

Aceste 3 domenii au devenit prioritare dupa 2006, datorita corelarii lor cu obiectivele specifice (benchmarks) stabilite de Uniunea Europeana pentru Romania.

Astazi a avut loc ceremonia de incheiere a programului "Global Opportunities Fund". "Unii cred ca faptul ca nu va mai exista un program bilateral inseamna ca nu mai suntem interesati de Romania. Resping 100%aceasta conceptie. Vom sprijini in mod constant si practic Romania in viitor cu asistenta pentru accesarea fondurilor europene si cu asistenta practica axata pe schimb de experienta intre regiuni si orase", a spus Barnett.

Cateva rezultate cheie obtinute prin program:

1. Reforma in justitie

  • 113 magistrati (judecatori si procurori) pregatiti in domeniul managementului instantelor
  • 100 magistrati (judecatori si procurori) pregatiti in domeniul relatiilor publice;
  • Peste 200 de judecatori si avocati au urmat cursuri pentru aplicarea unitara a legislatiei in problematica refugiatilor;
  • 85 de judecatori au fost instruiti in domeniul dreptului administrativ si comercial european.

2. Lupta impotriva coruptiei

  • 80 de ofiteri vamali si 221 de companii private au facut subiectul unui sondaj despre coruptia in domeniul vamal.
  • Peste 750 de reprezentanti ai diverselor institutii ale statului au participat la dezbateri regionale organizate de cele 23 de Grupuri anticoruptie infiintate de Consiliul National de Integritate, proiect al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei - AID.

3. Cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale:

  • 74 de functionari din 4 consilii judetene au urmat cursuri specializate in acest domeniu;
  • 200 de manuale despre utilizarea eficienta a fondurilor structurale distribuite la nivelul administratiilor publice locale din tara;
  • 161 de functionari din directiile economice ale administratiilor judetene sau locale pregatiti pentru planificarea bugetara si dezvoltarea de proiecte.

4. Reforma administratiei publice

  • Peste 50 de indicatori de performanta au fost creati pentru evaluarea activitatii serviciilor publice din consiliile judetene si municipii;
  • 6 administratii locale din judetele Arges si Prahova au fost asistate pentru crearea unor strategii locale participative pentru dezvoltare economica.

Institutii care au beneficiat de pe urma programului: Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Reformei Administrative, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, Institutul National al Magistraturii, Autoritatile Teritoriale de Ordine Publica, Autoritatea Nationala a Vamilor, Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor, Directia Generala Anticoruptie, Politia Romana, Consiliul Concurentei, Directia de Prevenire a Criminalitatii Organizate, Consiliul Superior al Magistraturii.

Exemplu de proiect: Unitati specializate pentru fonduri structurale

Organizatia nonguvernamentala "Strategic Planning and Develpoment" a derulat un proiect pentru sprijinirea Consiliilor Judetene sa isi construiasca un sistem prin care sa poata fi create proiecte si atrase fonduri structurale.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite aici.

Lista progiectelor finantate prin programul derulat de Guvernul britanic - in documentul atasat.