Licitatie deschisa pentru proiecte de investitii ale intreprinderilor mari

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 14 iulie 2008, 19:36 Economie | EuROfonduri


Intreprinderile care au peste 250 de angajati sau cifra de afaceri neta de peste 50 milioane euro pot solicita fonduri nerambursabile de maximum 18,5 milioane lei pentru "investitii productive si pregatirea pentru concurenta de pe piata". Termenul limita pentru depunerea dosarelor este 14 octombrie.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, lanseaza Cererea de propuneri de proiecte pentru sprijin financiar nerambursabil in cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, Axa Prioritara 1 „Un sistem de productie inovativ si eco-eficient”, Domeniul Major de Interventie 1.1. „Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor”, Operatiunea a) „Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile”.

Potrivit MEF, proiectele eligibile vizeaza, in principal:
 • investitiile productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor mari
 • constructia/modernizarea spatiilor de productie
 • achizitia de noi echipamente
 • tehnologii si know how
 • imbunatatirea calitatii produselor si a serviciilor oferite.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru un proiect este de maxim 18,5 milioane de lei, iar bugetul alocat acestei licitatii este de 215 milioane de lei. Perioada maxima de implementare a unui proiect este de 3 ani.

Intreprinderile mari pot depune cereri de finantare pentru urmatoarele activitati eligibile:
 • crearea unei noi unitati de productie (fabrica/sectie/instalatie), exceptie facand delocalizarea unor activitati similare sau transferul unei capacitati de productie dintr-un stat membru UE;
 • extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie;
 • diversificarea productiei unei unitati existente prin lansarea de noi produse;
 • modernizarea intreprinderii, inclusiv schimbari in procesul de productie a unei unitati existente.

MEF mai transmite ca, pentru a fi eligibili, solicitantii trebuie sa fie operatori economici inregistrati legal in Romania care au peste 250 de angajati sau realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de peste 50 de milioane de euro (sau detine active totale care depasesc 43 de milioane de euro) sau sa nu se incadreze in categoria IMM asa cum sunt definite in Legea nr.346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare.

In plus, ei trebuie sa respecte toate criteriile de eligibilitate prevazute in Ghidul Solicitantului.

Un amanunt extrem de important se refera la domeniul de activitate al solicitantilor. Sunt acceptate pentru finantare numai companiile care se incadreaza in anumite coduri CAEN (lista acestora, la pagina 14 din Ghid)

Cererile de finantare pot fi depuse incepand de astazi si pana la data de 14.10.2008, la sediul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, Calea Victoriei nr. 152, Sector 1 Bucuresti, telefon/fax 0040 21 20 25 271/0040 21 20 25 275..

Ghidul Solicitantului poate fi consultat si pe pagina web a Autoritatii de Management.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1895 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ..cum sa furi un milion.. (Marţi, 15 iulie 2008, 9:51)

  Dedalus [anonim]

  Imi place obsesia pentru lista CAEN!

  Cand nu ai nici o idee ce sa stimulezi cu fondurile europene, incepi zicand ca vrei sa sprijini "sectorulk porductiv" (in capul unor sectorul productiv e numai ala de masini grele...) si termini apoteotic listand din CAEN cam ce ti se pare tie ca ar fi productiv.

  Codul CAEN se poate modifica, iar firmele nu intotdeauna au o corespondenta intre CAEN si activitate, din simplul motiv ca trebuie sa se adapteze la ce-i pe piata.

  Dar e mult mai simplu pentru cimpanzeii bonobo care fac politica de fonduri structurale sa puna conditii de-astea care dau bine la public si nu-i supun la vreun efort de gandire nici pe ei....

  Iar termenul denota aceeasi juma" de creier si 1% instruire a gibonilor din Autoritatea de management, care nefacand in viata lor vreun studi de fezabilitate (sunt specialisti in "minoitroing" si "evaluare", draga Doammen, nu in prostii de-astea cum ar fi studii de fezabilitate, analize cost-beneficiu samd...), habar nu au cam cat dureaza un studiu de fezabilitate, o cerere de finantare samd. PRinzand is doua luni de vara, sansele unor proeicte bune sunt practic nule pana in octombrie, dar ce ceonteaza pentru gorilele alea care conduc politica de finantari europene- important e ca ele si-au bifat pe lista ca "au datr drumu").

  Pe cat punem pariu ca urmatoarea etapa va fi blamarea "beneficariulor" si a consultantilor ca "nu au facut proeicte bune"?

  Si dupa aia, ce-ar fi sa aducem "consultanta internationala", o platim cu zeci de milioane de EUR bani imprumutati de la Banca Mondiala, sa ne puna floricele si virgulitze pe studiile "incompetentilor" de dianintea lor, sa angajeze pe 1% din bani pe aceeasi amarateni, ca sa faca acelasi lucru, luand ei 99% din profit pentru "baietii destepti" ai lor?

  Vi se pare incredibil?

  Pai asta se intampla acum cu 50% din fondurile structurale, si toti spun "astea sunt detalii tehnice"...

  Detalii care valoereaza sute de miloane de eur, intrati in punga unora..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by