Comisia Europeana a lansat, in premiera, o pagina web publica ce cuprinde detalii ale beneficiarilor finantarilor UE. Motorul de cautare "Sistem de Transparenta Financiara" da acces liber la detaliile referitoare la beneficiarii fondurilor europene administrate direct de Comisie si de alte institutii care administreaza programele europene.

„Sistemul de Transparenta Financiara” face parte dintr-o mai mare initiativa pentru transparenta lansata de comisarul pentru administratie si combatere a fraudei Siim Kallas in 2005.

„Foarte putine administratii publice isi deschid registrele asa cum o facem noi”, a declarat comisarul european responsabil cu problemele bugetare, Dalia Grybauskaitë. Pagina web ofera „acces total, direct, comparabil si usor de utilizat la inregistrarile financiare ale granturilor, contractelor si celorlaltor forme de sprijin european”, a adaugat Grybauskaitë.

Comisia si agentiile sale executive acorda sprijin financiar anual in valoare de aproape 10 miliarde euro programelor finantate de UE. Incepand cu anul financiar 2007, noua pagina web ofera detalii despre cei aproximativ 28.000 beneficiari ai programelor de cercetare, educatie, cultura, energie si transport. Numele beneficiarilor din 2008 vor fi publicate anul viitor

Citeste articolul complet aici.