Intalnire online

VIDEO AUDIO Gabriel Friptu, seful fondurilor UE pentru dezvoltare regionala: Autoritatile de management si MFP analizeaza modalitati concrete de a sprijini mediul de afaceri pentru acoperirea riscurilor de curs valutar

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:30 Economie | EuROfonduri


Marian Stoian si Gabriel Friptu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Liniile de finantare pentru dezvoltare regionala, lansate in 2008, s-au inchis. Proiectele insa, nu au demarat inca. Despre probleme si solutii in procesul accesarii fondurilor UE s-au aflat in redactia HotNews.ro si au discutat online cu cititorii HotNews.ro, Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional si consultantul Marian Stoian.
 • Intalnirea s-a incheiat

Ascultati un interviu cu Gabriel Friptu inregistrat in studioul HotNews.ro dupa intalnirea online
Fragmente din discutia online


Gabriel Friptu

 • Am avut 777 aplicatii, avem peste 400 de contracte, numai ca acela care a depus aplicatia primul si ea este foarte buna trebuie sa astepte tot pachetul.
 • [Axa 5.2, n.r.] Urmeaza a fi lansata dupa ce proiectele aflate in sistemul de evaluare vor trece de faza de evaluare tehnica si financiara. Daca proiectul a fost depus in 19 decembrie, evaluarea tehnica si financiara se estmeaza a se realiza la finalul lui februarie.
 • Singurul moment in care exista o corelatie intre cursul leu/euro este la relatia dintre Autoritatea de certificare si plati si Comisia Europeana, pe mecanismul de rambursare.
 • Daca intrebarea se refera la schema de finantare a microintreprinderilor, contractele incep semnarea la inceputul lunii februarie, pe masura ce acestea sunt transmise de organismele intermediare catre autoritatea de management.
 • In momentul de fata, regulile nationale de stabilire a cheltuielilor eligibile prevad acordarea de prefinantare numai autoritatilor publice locale si organismelor neguvernamentale.
 • la nivelul Ministerului Finantelor se au in vedere mecanisme de creditare si garantare catre IMM-uri (CEC, EximBank) in contextul situatiei economice actuale.
 • Putem sa fim de acord ca nu intotdeauna intrebarile sau solicitarile de clarificari sunt formulate in asa fel incat sa fie usor de inteles de catre aplicant si, din pacate, se pare ca si de consultant.
 • AM intentioneaza ca in cursul lunii februarie sa lanseze cererea si sa inceapa negocierile cu organismeler intermediare pentru un nou contract de asistenta tehnica
 • La sfarsitul anului 2008, la nivelul AM-ului a avut loc o reasezare a procedurii de evaeluare si selectie, avand ca scop reducerea perioadei intre depunere si semnarea contractului.
 • Relatia AM cu ADR-urile, in contextul calitatii lor de OI se refera strict la atributiile delegate in cadrul programului.
 • Pentru toate componentele POR sunt prevazute mecanismele de contestare care sunt adresate direct AM.
Marian Stoian
 • Bancile si institutiile de creditare ar trebui sa vada oportunitati in co-finantarea proiectelor care au prevazuta o suibventie de investitii din bani publici deoarece, riscul neplatii scade dramatic.
 • POR 4.3 prevede in lista activitatilor eligibile si activitatile de transmisie si productie media. Conditia este ca microintreprinderea sa fi desfasurat cel putin un an fiscal intreg de activitate si sa aiba prevazute codurile CAEN aferente investitiei dorite.
 • Procedurile neclare gnereaza frustrai pentru topate partile. Cazurile sunt punctuale. Sunt functionari care sunt deschisi si sunt alaturi de beneficiari in sensul atingerii obiectivului Programului si sunt functionari care din motive personale nu sunt in categoria de mai sus.
 • In prezent grila de evaluare este netransparenta tehnico-economic pentru solicitant.
S-au discutat urmatoarele teme:
 • detalii legate de imbunatatirea procedurilor de accesare a fondurilor, avand in vedere apropiata relansare a sesiunilor de cereri de proiecte. Probleme cu care s-au confruntat solicitantii/beneficiarii in 2008.
 • detalii legate de contractele incheiate pana in prezent si rezultatele evaluarilor, in 2008.
 • cum afecteaza criza economica situatia solicitantilor/beneficiarilor, ce solutii se pot recomanda pentru acestia.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Radu

  @G.Friptu: cand va fi relansata Axa 5.2?

  • Gabriel Friptu

   Urmeaza a fi lansata dupa ce proiectele aflate in sistemul de evaluare vor trece de faza de evaluare tehnica si financiara. Daca proiectul a fost depus in 19 decembrie, evaluarea tehnica si financiara se estmeaza a se realiza la finalul lui februarie. In baza bugetelor disponibile pe fiecare regiune sa va face o evaluare a riscurilor privind realizarea indicatorilor la nivel de program. Exista mai multe optiuni cu porivire la continutul sau tipurile de proiecte propuse pentru fiecare axa. Bugetul este extrem de mic fata de ce-si propune componenta sa finanteze. Proiectele intra sub incidenta ajutorului de stat, cele de substanta privind infrastructura de turism necesita o perioada mai lunga de pregatire si au bugete destul de mari. Exista riscul sa se finalizeze prea devreme bugetul. Acestea sunt elementele de analiza.

 • Întrebarea nr. 2 luciana

  De ce nu se pot intocmi bugetele proiectelor POR in euro, avand in vedere ca finantarea de la UE se obtine in moneda europeana? In acest fel s-ar evita problemele actuale legate de devalorizarea monedei nationale. Exista o zona pentru microintreprinderi (localitati suburbane si periurbane) neacoperita nici de POR, nici de PNDR. Nu s-ar putea rezolva acest lucru?

  • Gabriel Friptu

   Mecanismele financiare la nivelul AM, OI si beneficiarului sunt in lei: platile, rambursarile se fac in lei. Singurul moment in care exista o corelatie intre cursul leu/euro este la relatia dintre Autoritatea de certificare si plati si Comisia Europeana, pe mecanismul de rambursare. In momentul de fata, autoritatile de management si MFP au in analiza modalitati concrete de a sprijini mediul de afaceri pentru acoperirea riscurilor de curs valutar: fie posibilitatea de a se prevede in bugetul proiectului o linie bugetara dedicata numai pentru acoperirea cursurilor de schimb defavorabile, astefl incat dimensiunea bugetului proiectului sa ramana o suma stabilita la nivelul contractarii dar care sa ofere beneficiarului o resursa de acoperire al acestui curs. De asemenea, poate sa existe prevazut un mecanism de revizuire periodica a bugetelor. Aceasta a doua optiune creaza posibilitatea de a propune majorari de bugete care nu au acoperire in sumele disponibile. De asemenea, nu toate proiectele, cel putin nu cele depuse prin POR 4.3. prevad operatiuni de import care au acest risc de curs valutar. Rambursarea platii efective facute de un beneficiar conform proiectului, in momentul de fata, se exprima in lei la cursul de schimb BNR din ziua in care a fost facuta operatiunea de catre beneficiar, dar nu mai mare decat valoarea la data emiterii facturii. Deci la nivelul unei operatiuni nu exista riscurile nerecunoasterii costurilor efective ale unor activitati influentate de curs, ci se transfera aceasta problema la nivelul bugetului total solicitat de un beneficiar.

 • Întrebarea nr. 3 nicolaie

  1.Cind se vor incheia contractele pentru proiectele aprobate in cadrul axei prioritare 4?
  2.Se va acorda un avans pentru inceperea implementarii proiectului?Daca da,care va fi procentul?
  Multumesc

  • Gabriel Friptu

   1. Daca intrebarea se refera la schema de finantare a microintreprinderilor, contractele incep semnarea la inceputul lunii februarie, pe masura ce acestea sunt transmise de organismele intermediare catre autoritatea de management.

   2. In momentul de fata, regulile nationale de stabilire a cheltuielilor eligibile prevad acordarea de prefinantare numai autoritatilor publice locale si organismelor neguvernamentale. Chiar daca modificarea legislativa din cursul lunii decembrie prevede posibilitatea acordarii prefinantarii si catre mediul privat, decizia cu privire la acordarea prefinantarii, conditiile aplicabile si procentul se pot stabili de fiecare autoritate de management o data cu publicarea normelor de aplicare a acestui act normativ, ordonanta 29/2007.

 • Întrebarea nr. 4 Radu Florea

  Intrebare atat pentru dl. Gabriel Friptu, cat si pentru dl. Marian Stoian.
  Intrucat buna functionare a institutiilor ce administreaza instrumentele structurale este strans legata de imbunatatirea procedurilor de accesare a fondurilor (precum si de performantele obtinute de proiectele finantate), cred ca o intrebare din "zona" resurselor umane implicate in acest proces este cat se poate de relevanta.
  Astfel, avand in vedere "inghetarea" angajarilor si imposibilitatea de a (mai) acorda stimulente salariale, plata orelor suplimentare etc., cum credeti ca veti face fata problemelor de resurse umane detectate in institutiile ce administreaza fonduri europene? Sa le enumeram:
  1. Personal insuficient, respectiv supraincarcarea personalului existent (din autoritatea de management si unitati regionale);
  2. Personal lipsit de motivatie, frustrat de procedurile greoaie si lipsa de comunicare intre autoritatea de management si unitatile regionale (aspect ce caracterizeaza, din nefericire, cultura organizationala a institutiilor publice din Romania);
  3. Proceduri de lucru neclare, extrem de complicate si birocratice - atat pentru personalul ce administreaza programul, cat si pentru aplicanti.

  • Gabriel Friptu

   Fara sa intram in raspunsuri la problemele enumerate de dumneavoastra, cred ca, cel putin in perioada imediat urmatoare nu vor apare probleme in cadrul autoritatii de management si al organismelor intermediare. Iar daca aceste probleme vor apare, la nivelul institutiilor centrale., impreuna cu coordonatorul national vom incerca sa gasim solutii.

   Programul operational regional are, din acest punct de vedere, avantajul ca lucreaza cu organisme intermediare a caror angajati nu sunt functionoari publici, cu exceptia organismului intermdiar din cadrul Ministerului Turismului.

 • Întrebarea nr. 5 oancea adrian

  Buna ziua. Pentru a beneficia de aceste fonduri, un beneficiar trebuie sa dispuna de capital pentru a realiza investitia , urmand ca dupo accea banii sa se recupereze. De cele mai multe ori beneficiarii nu dispun de acest capital, astfel ca nu pot accesa acesti bani. Exista variante pentru aceasta situatie, altele decat imprimuturile la banci?

  • Gabriel Friptu

   Fara ca POR sa fie principala sursa de finantare comunitara a IMM-urilor, aceasta problema legata de rigiditatea mecanismului de creditare a creat si aceasta discutie privind acordarea de prefinantare, care poate fi una dintre solutiile de a oferi un capital de inceput pentru un proiect. De asemenea, sa nu uitam ca la nivelul Ministerului Finantelor se au in vedere mecanisme de creditare si garantare catre IMM-uri (CEC, EximBank) in contextul situatiei economice actuale.

   • Marian Stoian

    Bancile si institutiile de creditare ar trebui sa vada oportunitati in co-finantarea proiectelor care au prevazuta o suibventie de investitii din bani publici deoarece, riscul neplatii scade dramatic. Probabil unel dintre ele vor sesiza oportunitatea si isi vor mari rezonabil cota de piata intr-un mediu care este nesigur si pentru ele in acest moment.

 • Întrebarea nr. 6 Iulian

  Domnule Friptu, toate aceste discutii despre accelerarea accesarii banilor din POR 2007-2013 devin SIMPLE VORBE GOALE daca nu veti avea cu cine sa evaluati, contractati, monitorizati si verificati proiectele depuse. Asa ca, va rog respectuos,sa-mi raspundeti la doua intrebari: 1. Cand intentionati sa DEBLOCATI al doilea contract de Asistenta Tehnica pentru Organismele Intermediare, ADR-urile ?? si 2. Este adevarat ca intentionati sa reduceti suma ce va fi platita pentru asistenta tehnica fiecarui ADR ? (daca se va intampla asta noi va sfatuim SA INCEPETI deja angajarile la unitatile regionale ale ministerului pentru ca NOI nu vom mai putea implementa proiecte de cateva milioane de euro (RESPONSABILITATE IMENSA) cu salarii de cateva sute de euro (DERIZORII). Asteptam raspunsurile dumneavoastra cat mai sincere si la obiect. Va multumim anticipat !

  • Gabriel Friptu

   1. AM intentioneaza ca in cursul lunii februarie sa lanseze cererea si sa inceapa negocierile cu organismeler intermediare pentru un nou contract de asistenta tehnica, cu mentiunea ca toate cheltuielile eligibile efectuate de organismele intermediare incepand cu finalizarea vechiului contract vor putea fi solicitate spre rambursare.

   2. Autoritatea de management nu stabileste si nu are niciun fel de implicare in stabilirea nivelului de salarizare a angajatilor ADR.

   In conformitate cu acordul de delegare in baza caruia organismele intermediare realizeaza diferite activitati in cadrul POR se incheie un contract de asistenta tehnica care sa ofere o resursa financiara suplimentara fata de bugetul normal de functionare a ADR-ului.

   Fac mentiunea ca aceste negocieri se poarta la nivelul conducerii ADR, iar acest contract este negociat. Pe de alta parte, sa nu uitam ca un contract de asistenta tehnica trebuie sa puna de acord performanta la nivelul OI cu resursa financiara corespunzatoare.

 • Întrebarea nr. 7 Ilariana

  Exista cateva sectoare pentru care nu se asigura complementaritate. de exemplu axa 5.2 POR si PNDR 313(constructia de structuri de cazare in mediul rural peste 1 milion si jumatate de euro), chiar si 322 (satele apartinatoare unei comune care cuprinde o statiune turistica balneara, climaterica sau balneoclimaterica) . ce se poate face in acesta privinta? vor ramane acele sectoare fara posibilitati de finantare ca si pana in acest moment?

  • Gabriel Friptu

   Fondurile structurale si PNDR evident ca nu pot finanta orice tip de proiect, dar s-a incercat, in faza de negociere a programelor cu CE, o acoperire cat mai cuprinzatoare a tuturor tipurilor de aplicanti si tipuri de proiecte.

   Pentru POR, constructia de cladiri noi este o exceptie si nu se refera decat la crearea unor structuri pentru sprijinirea afacerii. Pentru toate celelalte domenii, inclusiv sanatate, educatie, servicii sociale, turism, noi constructii nu fac obiectul finantarilor din acest program.

 • Întrebarea nr. 8 cosmin

  Se tot vorbeste de reducerea birocratiei. Aveti exemple de masuri concrete ce vor fi aplicate in viitorul apropiat pentru reducerea birocratiei in ceea ce priveste dosarele de achizitii si cererile de plata?
  (ex la mas 121). Multumesc

  • Marian Stoian

   Ar putea fi prevazuta posbilitatea ca si consultantii sa poata purta discutii de clarificare direct cu OI pentru solicitarile acestora? Prin completarea unei declaratii/mandat din partea beneficiarului in momentul depunerii cererii de finantare, de exemplu?

   • Gabriel Friptu

    Conform procedurilor de evaluare si selectie nu exista notiunea de "discutii" intre OI sau evaluatorii tehnici si financiari care realizeaza evaluarea cu aplicantii sau reprezentantii acestora. Orice tip de clarificare si evident raspunsul la aceasta clarificare nu se poate face decat in forma scrisa. Putem sa fim de acord ca nu intotdeauna intrebarile sau solicitarile de clarificari sunt formulate in asa fel incat sa fie usor de inteles de catre aplicant si, din pacate, se pare ca si de consultant.

    Aici probabil ar trebui sa intram intr-o discutie putin mai adanca cu privire la modalitatile de comunicare a unor astfel de informatii intre cei doi parteneri. Din acest punct de vedere orice initiativa din partea firmelor de consultanta de poate fi de real folos.

 • Întrebarea nr. 9 Laurentiu

  1. Avand in vedere experienta anului 2008, care sunt solutiile pentru a reduce perioada de evaluare si contractare a proiectelor ce vor fi depuse in continuare pe POR?

  2. Exista posibilitatea suplimentarii bugetelor alocate anumitor domenii POR, care au primit mai multe proiecte comparativ cu bugetul total alocat, prin realocarea fondurilor dinspre domeniile de interventie care au primit putine proiecte?

  3. Ce se va intampla cu domeniile de interventie care au primit aplicatii care depasesc finantarea alocata pe intreaga perioada 2008-2013 (cum este situatia domeniului 2.1 in unele regiuni de dezvoltare)? Se vor mai depune proiecte in aceste conditii?

  4. In Ghidul solicitantului pentru domeniul de interventie 5.2 se solicita atasarea unui plan de afaceri pentru solicitantii de tip B. In cazul in care solicitantul este o autoritate publica locala de tip B1 si doreste sa aplice pentru activitati precum: “crearea/ modernizarea traseelor de cură pe teren, a locurilor de recreere şi popas, a facilităţilor de utilizare a izvoarelor minerale” sau “construire piste pentru cicloturism”, de ce este solicitat un plan de afaceri pentru un astfel de proiect? Nu ar fi suficient doar un plan de marketing pentru aceste infrastructuri?

  5. Propunere pentru urmatoarele sesiuni de depunere a proiectelor POR: sa fie actualizate Ghidurile solicitantului prin integrarea Corrigendumurilor si a clarificarilor, astfel incat Ghidul sa fie un document cat mai complet si usor de parcurs.

  6. Unele activitati finantate prin POR 5.2 presupun crearea si extinderea infrastructurilor de agrement. Ar fi oportuna includerea in glosarul de termeni al Ghidului 5.2 definitia pentru termenul “infrastructura de agrement” pentru a fi evitate confuziile.

  Va multumesc.

  • Gabriel Friptu

   1. La sfarsitul anului 2008, la nivelul AM-ului a avut loc o reasezare a procedurii de evaeluare si selectie, avand ca scop reducerea perioadei intre depunere si semnarea contractului.

   Intre acestea, pe langa chestiunea mai degraba institutionala de a scoate din atributiile Comitetului Regional de evaluare strategica si corelare opinia cu privire la fiecare proiect, au mai fost luate urmatoarele masuri: comasarea etapei de verificare a conformitatii cu cea de verificare a eligibilitatii si, pentru proiectele in cadrul schemelor lansate cu depunere continua, evaluarea tehnica si financiara se va face individual pentru fiecare proiect, astfel incat viteza prin care un proiect trece prin acest mecanism sa nu fie influentata de gradul de pregatire al altor proiecte.

   De asemenea, au fost scurtate termenele interne de pregatire sau de avizare a diverselor documente intre OI si AM.

   2. Da, in baza unor evaluari (in acest an va avea loc o evaluare intermediara a tuturor axelor si domeniilor din POR cu finalitate in septembrie 2009) se pot realoca sume intre domenii sau intre axe. Cu mentiunea ca transferul de bugete intre axele programului presupune si aprobarea CE.

   3. Blocarea sau suspendarea depunerii de proiecte pentru domeniile foarte solicitate, respectiv valoarea estimata a proiectelor depuse depaseste cu peste 50% bugetul pe 7 ani pentru fiecare regiune, are in vedere sa nu creeze asteptari la nivelul aplicantilor care nu pot fi sustinute. Se are in vedere ca nivelul exact de acoperire a bugetelor regionale nu poate fi corect estimata decat dupa acoperirea cu contracte a acestor bugete. Exista posibilitatea relansarii depunerii de proievcte, in conditiile in care bugetul disponibil dupa contractare este suficient sa acopere si alte solicitari sau in conditiile suplimentarii prin realocare a bugetelor aferente.

  • Gabriel Friptu

   4. Fara sa fim siguri ca raspundem la intrebarea dumnavoastra, facem mentiunea ca in domeniul 5.2, avand in vedere influenta regulilor de ajutor de stat, proiectele au fost grupate in 2 categorii: tip A, care insemna domeniu public, care nu intra sub incidenta ajutorului de stat, pentru care se solicita plan de marketing, si proiecte de tip B, care intra sub incidenta ajutorului de stat, pentru care se solicita plan de afaceri. Motivatia este legata de ajutorul de stat. Indiferent de forma de organizare si statutul legal al aplicantului, ei isi impart in aceeasi piata aceleasi resurse, drept care toti au comportament de operatori economici. Or, in aceste conditii, toata lumea trebuie sa aiba un plan de afaceri, ca document care sa ateste oportunitatea si credibilitatea activitatilor.

   5. In momentul de fata, la nivelul AM-ului se actualizeaza toate ghidurile solicitantului, astfel incat toate corrigendumurile si toate notele sa fie incluse in noile ghiduri. Forma consilidata a acestor ghiduri va fi publicata pe site-ul programului.

   6. Intr-adevar, s-ar putea ca nu toate definitiile utilizate in ghiduri sa fie cele mai clare si din acest punct de vedere orice sugestie sau semnalare a unor definitii incomplete sau confuze ne sunt foarte utile, puteti sa le faceti pe site-ul programului. Cu mentiunea ca ne vom feri in continuare ca, in definitii, sa folosim enumerarile, care pot crea confuzii cu privire la restrictii, atata vreme cat enumerarea nu poate fi niciodata exhaustiva.

 • Întrebarea nr. 10 Atena

  Buna ziua,

  As avea cateva intrebari care sunt legate de declaratiile difuzate in mass-media de catre Traian Basescu, atat in direct la B1 tv cu ocazia Planului Anticriza cat si cu alte nenumarate "oportunitati".

  1. De ce Domnul Ministru al Dezvoltarii Regionale si Locuintei (fost sau actual) nu ii explica Domnului Presedinte ca nu exista 7 programe operationale sectoriale asa cum a afirmat, neglijand existenta POR-ului?

  2. De ce nu se da un comunicat de presa prin care sa se explice cum si cand a fost elaborata Strategia Nationala de Dezvoltare Regionalã a PND? Domnul Presedinte a spus in direct ca avem o strategie, dar s-a uitat de ea. Ulterior s-a afirmat la emisiunea Nasul ca nu avem strategie de dezvoltare 2007-2013!? Radu Morar modera intalnirea la care presedintele Romaniei facea aceasta declaratie!

  3. De ce nu se explica cand a fost aprobat POR-ul si de dureaza atat de mult pana contractezi un proiect?

  4. De ce nu se explica ca evaluarile se fac cu evaluari independenti, foarte putini alocati pe regiuni in anul 2008, ceea ce a intarziat procesul de evaluare?

  5. De ce nu se exlica ca evaluatorii sunt platiti pe zi si desfasuraru un pic cam incet procesul de evaluare pentru a obtine un venit cat mai mare per proiect?

  etc.

  Va multumesc pentru clarificari,

  Atena

  • Gabriel Friptu

   4. Motivul intarzierii procesului de evaluare nu a fost numarul redus de evaluatori alocati pe fiecare sesiune de evaluare, in 2008, ci datorita mecanismului de evaluare care prevedea evaluari in sesiuni lunare, ceea ce a facut ca in unele cazuri un proiect sa astepte o luna sau mai mult evaluarea acestor proiecte. Acest lucru a fost remediat in procedura aplicabila incepand cu ianuarie 2009 astfel incat un proiect sa nu fie afectat de stadiul de pregatire si evaluare a altor proiecte.

   5. Pe noul contract care pune la dispozitie programului evaluatori independenti, platile se fac pe proiect corect evaluat (care nu are comentarii din partea AM ce verifica raportul evaluarii si care nu va face obiectul unor contestatii ulterioare referitor la calitatea evaluarii tehnico-financiare)

 • Întrebarea nr. 11 IM moderator

  Buna ziua, bine ati venit la intalnirea online! Alaturi de noi se afla domnul Gabriel Friptu, director AM POR si domnul Marian Stoian, consultant pe fonduri europene.

  Pentru inceput, o precizare pentru cititori: intrebarile legate de PNDR nu fac subiectul discutiei de astazi.

  Si o intrebare: domnule Friptu, ce ati invatat din experienta primului an de accesare efectiva a fondurilor pentru dezvoltare regionala? Au fost multe probleme si intarzieri in contractarea si demararea proiectelor...

  • Gabriel Friptu

   Principalele lectii invatate: Asigurarea stabilitatii legislative, care poate afecta informatiile din Ghid si modul cum fiecare aplicant isi gandeste proiectul. Mai multa atentie pentru pregatirea persoanelor implicate in elaborarea aplicatiilor, atat la nivelul beneficiarilor cat si la nivelul celor implicati in mecanismul de evaluare, selectie si gestionare a proiectelor. Pentru schemele adresate microintreprinderilor se propune ca urmatoarea lansare sa fie cu depunere continua. Am avut 777 aplicatii, avem peste 400 de contracte, numai ca acela care a depus aplicatia primul si ea este foarte buna trebuie sa astepte tot pachetul. N-o sa mai fie neaparat o competitie intre proiecte ci va fi proiect contra criterii. Aceasta e o optiune pentru fluidizarea procesului.

 • Întrebarea nr. 12 Ianis

  Doresc sa dezvolt o afacere prin care sa ofer internet in banda larga in mediul rural prin wireless.
  Cand se va face strategia nationala de broadband, respectiv a ghidului solicitantului?

  • IM moderator

   Strategia nationala de braodband si fondurile pentru acest domeniu sunt incluse in alt program - POS CCE. Va face obiectul unei alte intalniri online, dedicate acestor finantari.

 • Întrebarea nr. 13 Marius Dancov ici

  va rog sa-mi spuneti daca se mai primesc proiecte pentru axa 6.1 incluziune sociala in 2009?

  • IM moderator

   Acelasi raspuns ca si pentru intrebarea anterioara. Aici este vorba, insa, de programul de Dezvoltare a Resurselor Umane.

 • Întrebarea nr. 14 gabriela

  Sunt interesata sa deschis un complex sportiv . Se poate obtine finantare UE pentru acest lucru? Daca da, cui ar trebui sa am adresez?

  Multumesc

  • Marian Stoian

   Parti din acest complex, in ideea de infrastrructura turistica de agrement ar putea fi finantat prin axa 5.2. Trebuie clarificate mai multe aspecte legate de destinatia complexului, tipul de solicitant, localizare.

 • Întrebarea nr. 15 Dedalus

  De ce nu se transmite Agentiilor de Dezvoltare Regionala sa nu mai "avizeze" Dosarele de achizitie publica din proiecte, inainte de publicarea pe SEAP?

  ADR nu sunt parti recunoscute in OG34 ca participanti la procesul de achizitie publica.

  De altfel multe dintre ele nici nu au personal incadrat cu pregatire juridica si cu atat mai putin cu pregatire pe achizitii publice.

  Personalul ADR nu este format din functionari publici, astfel incat si confidentialitatea conditiilor si factorilor de evaluare este incalcata, prin trimiterea acestor dosare de evalaure spre avizare la ADR.

  ADR nu au nici competenta nici calificare si nici temei legal pentru asemenea "aprobari".

  Mai mult, sub umbrela "consultarii" ADR distribuie caiete de sarcini "model" elaborate de "Consultanta internationala", in care sunt puse conditii de calificare restrictive, ce se potrivesc numai acelor firme din care acei consultanti fac parte (firme straine).

  ADR nu raspunde la cererile de clarificare adresate in licitatii, ci doar beneficiarii. DEci, ii indemana sa faca intr-un fel, dupa care beneiciarul singur raspunde...

  De ce nu verifica nimeni ceea ce spun consultantii straini in acele instruiri privind elaborarea si implementarea proiectelor?

  Sunt sigur ca nu verifica, pentru ca sunt in circulatie tot felul de prostii spuse de acestia.

  De ce nu instruiti beneficiarii sa se opuna clauzei comisionului de succes in contractele de elaborare a documentatiilor, deoarece acesta, fiind o stipulatie pentru terti, incalca si legal si logic orice prevedere din materia contractelor comerciale?

  De ce nu exista un sistem de apel asupra deciziilor din evaluare, fiind deja de notorietate ca documentatii nefezabile au punctaje mari si trec, in timp ce proeicte de care e nevoie si sunt fezabile sunt respinse prin manipularea punctajului?

  • Gabriel Friptu

   Relatia AM cu ADR-urile, in contextul calitatii lor de OI se refera strict la atributiile delegate in cadrul programului. In acest context, organismele intermediare nu pot desfasura alte tipuri de activitati decat cele clar mentionate in acordul de delegare pentru care exista proceduri atat la nivel de AM cat si de OI, cu mentiunea ca procedurile OI sunt avizate de AM. In totalitate, setul de proceduri si mencanismele de aplicare a regulilor programului fac obiectul auditarii atat de organsmele ablitate nationale cat si din partea CE, dar ADR -ul poate desfasura inafara OI si alte activitati care nu fac obiectul "reglementarilor"AM.

  • Gabriel Friptu

   Pentru toate componentele POR sunt prevazute mecanismele de contestare care sunt adresate direct AM. In conditiile depunerii continue de proiecte, acest mecanism nu a creat decat extrem de putine comentarii cu privire la calitatea evaluarii tehnice si financiare.

 • Întrebarea nr. 16 daniela

  este posibila obtinerea unei finantari pentru constructia unei clinici medicale? care sunt conditiile?

  multumesc

  • Marian Stoian

   Daca solicitantul este o microintreprindere cu un exercitiu financiar complet, are obiect de activitate in domeniul sanatatii poate solicita finantare in acest sens. Finantarea maxima este de cca 200.000 Euro, cu o pondere a finantarii publice de maximum 70%.

 • Întrebarea nr. 17 Marian Stoian

  In prezent grila de evaluare este netransparenta tehnico-economica pentru solicitant. S-ar putea transmite grila de evlauare in cadrul raspunsului de acceptare/respingere a proiectului? Ar fi de un real folos pentru refacerea cererilor de finantare in cazul proiectelor respinse pentru o sesiune de finantare viitoare. O medie unica este nerelevanta deoarece solicitantului ii va fi deosebit de dificil sa isi dea seama unde a gresit. Parte din puntele de evaluare contin si o pondere ridicata de subiectivism intrinsec, in timp ce unele sunt obiective. Aceasta reiese de ex di din punctajele minime/maxime/medii pentru 4.3 la nivelul diferitelor regiuni. De exemplu punctajele Regiunii Centru par mai severe decat cele din Regiunea Bucuresti Ilfov.

  • Gabriel Friptu

   Multumim pentru semnalarea acestui element care ar putea sa creasca gradul de transparenta al procesului. Vom evalua modalitatile de utilizare sau forma in care aceste informati sa fie la dispozitia aplicantilor si, la urmatoarea cerere de depunere de proiecte vom aduce corectiile necesare.


4753 vizualizari

 • Fonduri POR (Vineri, 30 ianuarie 2009, 0:40)

  Radu [anonim]

  @G.Friptu: cand va fi relansata Axa 5.2?
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:44)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Urmeaza a fi lansata dupa ce proiectele aflate in sistemul de evaluare vor trece de faza de evaluare tehnica si financiara. Daca proiectul a fost depus in 19 decembrie, evaluarea tehnica si financiara se estmeaza a se realiza la finalul lui februarie. In baza bugetelor disponibile pe fiecare regiune sa va face o evaluare a riscurilor privind realizarea indicatorilor la nivel de program. Exista mai multe optiuni cu porivire la continutul sau tipurile de proiecte propuse pentru fiecare axa. Bugetul este extrem de mic fata de ce-si propune componenta sa finanteze. Proiectele intra sub incidenta ajutorului de stat, cele de substanta privind infrastructura de turism necesita o perioada mai lunga de pregatire si au bugete destul de mari. Exista riscul sa se finalizeze prea devreme bugetul. Acestea sunt elementele de analiza.
 • Fermierul (Vineri, 30 ianuarie 2009, 8:23)

  cosmin [anonim]

  Ce se mai aude cu programul Fermierul??? Eu am avut sansa de a semna un contract pe masura 121 si totodata de a prinde un credit prin Fermierul. Sunt aproape de finalizarea investitieisi depunerea cererilor de plata. Care va fi intensitatea sprijinului ? Va ramane ea neschimbata sau va fi micsorata? Daca se va micsora, cu cat se va micsora???
  Multumesc
 • Buget in euro (Vineri, 30 ianuarie 2009, 8:35)

  luciana [anonim]

  De ce nu se pot intocmi bugetele proiectelor POR in euro, avand in vedere ca finantarea de la UE se obtine in moneda europeana? In acest fel s-ar evita problemele actuale legate de devalorizarea monedei nationale. Exista o zona pentru microintreprinderi (localitati suburbane si periurbane) neacoperita nici de POR, nici de PNDR. Nu s-ar putea rezolva acest lucru?
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:54)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui luciana

   Mecanismele financiare la nivelul AM, OI si beneficiarului sunt in lei: platile, rambursarile se fac in lei. Singurul moment in care exista o corelatie intre cursul leu/euro este la relatia dintre Autoritatea de certificare si plati si Comisia Europeana, pe mecanismul de rambursare. In momentul de fata, autoritatile de management si MFP au in analiza modalitati concrete de a sprijini mediul de afaceri pentru acoperirea riscurilor de curs valutar: fie posibilitatea de a se prevede in bugetul proiectului o linie bugetara dedicata numai pentru acoperirea cursurilor de schimb defavorabile, astefl incat dimensiunea bugetului proiectului sa ramana o suma stabilita la nivelul contractarii dar care sa ofere beneficiarului o resursa de acoperire al acestui curs. De asemenea, poate sa existe prevazut un mecanism de revizuire periodica a bugetelor. Aceasta a doua optiune creaza posibilitatea de a propune majorari de bugete care nu au acoperire in sumele disponibile. De asemenea, nu toate proiectele, cel putin nu cele depuse prin POR 4.3. prevad operatiuni de import care au acest risc de curs valutar. Rambursarea platii efective facute de un beneficiar conform proiectului, in momentul de fata, se exprima in lei la cursul de schimb BNR din ziua in care a fost facuta operatiunea de catre beneficiar, dar nu mai mare decat valoarea la data emiterii facturii. Deci la nivelul unei operatiuni nu exista riscurile nerecunoasterii costurilor efective ale unor activitati influentate de curs, ci se transfera aceasta problema la nivelul bugetului total solicitat de un beneficiar.
 • Diferente curs valutar (Vineri, 30 ianuarie 2009, 8:54)

  codrea [anonim]

  Pentru proiectele depuse pe M123 si schema XS13 depuse pana in sesiunea din august 2008 si pentru care s-au semnat contractele de finantare in decembrie 2008, ce solutie exista pentru ca beneficiarii sa nu piarda diferenta de curs valutar de aproximativ 20%?
 • documente (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:34)

  codrea [anonim]

  Pentru modificarile aduse cererii de finantare sau contractului de finantare exista "manuale de proceduri pentru faza de contratare sau derulare a proiectelor", care sunt documente interne de lucru pentru OJPDR locale. Beneficiarii trebuie sa completeze, pentru eventualele modificari aduse proiectelor, anexe care sunt specificate doar in aceste manuale. De ce aceste manuale nu sunt disponibile pe internet pe site-urile madr sau apdrp?
 • axa prioritara 4 (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:37)

  nicolaie [anonim]

  1.Cind se vor incheia contractele pentru proiectele aprobate in cadrul axei prioritare 4?
  2.Se va acorda un avans pentru inceperea implementarii proiectului?Daca da,care va fi procentul?
  Multumesc
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:01)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicolaie

   1. Daca intrebarea se refera la schema de finantare a microintreprinderilor, contractele incep semnarea la inceputul lunii februarie, pe masura ce acestea sunt transmise de organismele intermediare catre autoritatea de management.

   2. In momentul de fata, regulile nationale de stabilire a cheltuielilor eligibile prevad acordarea de prefinantare numai autoritatilor publice locale si organismelor neguvernamentale. Chiar daca modificarea legislativa din cursul lunii decembrie prevede posibilitatea acordarii prefinantarii si catre mediul privat, decizia cu privire la acordarea prefinantarii, conditiile aplicabile si procentul se pot stabili de fiecare autoritate de management o data cu publicarea normelor de aplicare a acestui act normativ, ordonanta 29/2007.
 • televiziune locala (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:49)

  sanda cretu [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa va intreb daca infiintarea unei televiziuni locale in mediul mic urban este eligibila, si prin ce program?
  Va multumesc!
  • investitie pentru televiziune (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:01)

   Marian Stoian [hotnews.ro] i-a raspuns lui sanda cretu

   POR 4.3 prevede in lista activitatilor eligibile si activitatile de transmisie si productie media. Conditia este ca microintreprinderea sa fi desfasurat cel putin un an fiscal intreg de activitate si sa aiba prevazute codurile CAEN aferente investitiei dorite. De aceea am putea spune ca o intreprindere isi poate extinde activitatea sau o poate moderniza printr-un proiect de investitii in acest domeniu. Daca este vorba de o afacere absolut noua in acest domeniu, atunci ea poate fi finantata doar daca este localizata in mediul rural si atunci va fi finantata prin PNDR, masura 312
 • Despre resursele umane... (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:50)

  Radu Florea [utilizator]

  Intrebare atat pentru dl. Gabriel Friptu, cat si pentru dl. Marian Stoian.
  Intrucat buna functionare a institutiilor ce administreaza instrumentele structurale este strans legata de imbunatatirea procedurilor de accesare a fondurilor (precum si de performantele obtinute de proiectele finantate), cred ca o intrebare din "zona" resurselor umane implicate in acest proces este cat se poate de relevanta.
  Astfel, avand in vedere "inghetarea" angajarilor si imposibilitatea de a (mai) acorda stimulente salariale, plata orelor suplimentare etc., cum credeti ca veti face fata problemelor de resurse umane detectate in institutiile ce administreaza fonduri europene? Sa le enumeram:
  1. Personal insuficient, respectiv supraincarcarea personalului existent (din autoritatea de management si unitati regionale);
  2. Personal lipsit de motivatie, frustrat de procedurile greoaie si lipsa de comunicare intre autoritatea de management si unitatile regionale (aspect ce caracterizeaza, din nefericire, cultura organizationala a institutiilor publice din Romania);
  3. Proceduri de lucru neclare, extrem de complicate si birocratice - atat pentru personalul ce administreaza programul, cat si pentru aplicanti.
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:05)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Florea

   Fara sa intram in raspunsuri la problemele enumerate de dumneavoastra, cred ca, cel putin in perioada imediat urmatoare nu vor apare probleme in cadrul autoritatii de management si al organismelor intermediare. Iar daca aceste probleme vor apare, la nivelul institutiilor centrale., impreuna cu coordonatorul national vom incerca sa gasim solutii.

   Programul operational regional are, din acest punct de vedere, avantajul ca lucreaza cu organisme intermediare a caror angajati nu sunt functionoari publici, cu exceptia organismului intermdiar din cadrul Ministerului Turismului.
  • procedurile neclare genereaza frustrari (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:06)

   Marian Stoian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Florea

   Procedurile neclare gnereaza frustrai pentru topate partile. Cazurile sunt punctuale. Sunt functionari care sunt deschisi si sunt alaturi de beneficiari in sensul atingerii obiectivului Programului si sunt functionari care din motive personale nu sunt in categoria de mai sus. Daca salarizarea ar putea fi corelata cu indicatori de succes, frustrarea ar putea disparea.
   • Nu chiar... (Vineri, 30 ianuarie 2009, 20:37)

    Radu Florea [utilizator] i-a raspuns lui Marian Stoian

    Cazurile nu sunt punctuale deloc... procedurile de lucru sunt mega-complicate si o buna parte din ele chiar inutile. Un consultant olandez, dupa ce s-a uitat pe manualul de proceduri al POS-DRU (realizat si compilat de o parte din functionarii ce administreaza programul + ceva asistenta tehnica "punctuala" - sic!) s-a uitat mirat la mine si m-a intrebat: "Oamenii astia sunt nebuni? Procedurile astea sunt mai complicate decat originalul!" Cu alte cuvinte, ne-am complicat singuri, la birocratia si complicatiile din procedurile Bruxelles-ului s-au adaugat monstruoasa birocratie romaneasca + scaparile specifice lipsei de competente ale echipei ce a lucrat la acest manual.
    Personal, fara suparare, cred ca sistemul de administrare a fondurilor europene - in conditiile pe care le-am descris mai sus - este foarte aproape de un colaps. Este deja prea tarziu pentru orice masuri de restructurare, iar conditiile de lucru oferite de noul guvern toarna gaz pe foc.
 • fondurile europene (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:52)

  oancea adrian [anonim]

  Buna ziua. Pentru a beneficia de aceste fonduri, un beneficiar trebuie sa dispuna de capital pentru a realiza investitia , urmand ca dupo accea banii sa se recupereze. De cele mai multe ori beneficiarii nu dispun de acest capital, astfel ca nu pot accesa acesti bani. Exista variante pentru aceasta situatie, altele decat imprimuturile la banci?
  • completare (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:06)

   IM moderator [utilizator] i-a raspuns lui oancea adrian

   Am sa adaug o intrebare la cea primita de la dl.Oancea Adrian: in aceasta perioada de criza, imprumuturile de la banci sunt tot mai complicate! Cum pot fi evitate chiar blocaje in derularea proiectelor, care apar din aceste motive? Exista discutii cu bancile in acest sens?
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:10)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui oancea adrian

   Fara ca POR sa fie principala sursa de finantare comunitara a IMM-urilor, aceasta problema legata de rigiditatea mecanismului de creditare a creat si aceasta discutie privind acordarea de prefinantare, care poate fi una dintre solutiile de a oferi un capital de inceput pentru un proiect. De asemenea, sa nu uitam ca la nivelul Ministerului Finantelor se au in vedere mecanisme de creditare si garantare catre IMM-uri (CEC, EximBank) in contextul situatiei economice actuale.
   • bacile serioase au motive sa cofinanteze (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:19)

    Marian Stoian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel Friptu

    Bancile si institutiile de creditare ar trebui sa vada oportunitati in co-finantarea proiectelor care au prevazuta o suibventie de investitii din bani publici deoarece, riscul neplatii scade dramatic. Probabil unel dintre ele vor sesiza oportunitatea si isi vor mari rezonabil cota de piata intr-un mediu care este nesigur si pentru ele in acest moment.
 • Sprijin accesare (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:54)

  Iulian [anonim]

  Domnule Friptu, toate aceste discutii despre accelerarea accesarii banilor din POR 2007-2013 devin SIMPLE VORBE GOALE daca nu veti avea cu cine sa evaluati, contractati, monitorizati si verificati proiectele depuse. Asa ca, va rog respectuos,sa-mi raspundeti la doua intrebari: 1. Cand intentionati sa DEBLOCATI al doilea contract de Asistenta Tehnica pentru Organismele Intermediare, ADR-urile ?? si 2. Este adevarat ca intentionati sa reduceti suma ce va fi platita pentru asistenta tehnica fiecarui ADR ? (daca se va intampla asta noi va sfatuim SA INCEPETI deja angajarile la unitatile regionale ale ministerului pentru ca NOI nu vom mai putea implementa proiecte de cateva milioane de euro (RESPONSABILITATE IMENSA) cu salarii de cateva sute de euro (DERIZORII). Asteptam raspunsurile dumneavoastra cat mai sincere si la obiect. Va multumim anticipat !
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:16)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   1. AM intentioneaza ca in cursul lunii februarie sa lanseze cererea si sa inceapa negocierile cu organismeler intermediare pentru un nou contract de asistenta tehnica, cu mentiunea ca toate cheltuielile eligibile efectuate de organismele intermediare incepand cu finalizarea vechiului contract vor putea fi solicitate spre rambursare.

   2. Autoritatea de management nu stabileste si nu are niciun fel de implicare in stabilirea nivelului de salarizare a angajatilor ADR.

   In conformitate cu acordul de delegare in baza caruia organismele intermediare realizeaza diferite activitati in cadrul POR se incheie un contract de asistenta tehnica care sa ofere o resursa financiara suplimentara fata de bugetul normal de functionare a ADR-ului.

   Fac mentiunea ca aceste negocieri se poarta la nivelul conducerii ADR, iar acest contract este negociat. Pe de alta parte, sa nu uitam ca un contract de asistenta tehnica trebuie sa puna de acord performanta la nivelul OI cu resursa financiara corespunzatoare.
 • necomplementaritatea programelor (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:59)

  Ilariana [anonim]

  Exista cateva sectoare pentru care nu se asigura complementaritate. de exemplu axa 5.2 POR si PNDR 313(constructia de structuri de cazare in mediul rural peste 1 milion si jumatate de euro), chiar si 322 (satele apartinatoare unei comune care cuprinde o statiune turistica balneara, climaterica sau balneoclimaterica) . ce se poate face in acesta privinta? vor ramane acele sectoare fara posibilitati de finantare ca si pana in acest moment?
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:19)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ilariana

   Fondurile structurale si PNDR evident ca nu pot finanta orice tip de proiect, dar s-a incercat, in faza de negociere a programelor cu CE, o acoperire cat mai cuprinzatoare a tuturor tipurilor de aplicanti si tipuri de proiecte.

   Pentru POR, constructia de cladiri noi este o exceptie si nu se refera decat la crearea unor structuri pentru sprijinirea afacerii. Pentru toate celelalte domenii, inclusiv sanatate, educatie, servicii sociale, turism, noi constructii nu fac obiectul finantarilor din acest program.
 • Birocratie (Vineri, 30 ianuarie 2009, 11:10)

  cosmin [anonim]

  Se tot vorbeste de reducerea birocratiei. Aveti exemple de masuri concrete ce vor fi aplicate in viitorul apropiat pentru reducerea birocratiei in ceea ce priveste dosarele de achizitii si cererile de plata?
  (ex la mas 121). Multumesc
  • Consultantii stakeholders in proiect (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:14)

   Marian Stoian [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Ar putea fi prevazuta posbilitatea ca si consultantii sa poata purta discutii de clarificare direct cu OI pentru solicitarile acestora? Prin completarea unei declaratii/mandat din partea beneficiarului in momentul depunerii cererii de finantare, de exemplu?
   • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:29)

    Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Stoian

    Conform procedurilor de evaluare si selectie nu exista notiunea de "discutii" intre OI sau evaluatorii tehnici si financiari care realizeaza evaluarea cu aplicantii sau reprezentantii acestora. Orice tip de clarificare si evident raspunsul la aceasta clarificare nu se poate face decat in forma scrisa. Putem sa fim de acord ca nu intotdeauna intrebarile sau solicitarile de clarificari sunt formulate in asa fel incat sa fie usor de inteles de catre aplicant si, din pacate, se pare ca si de consultant.

    Aici probabil ar trebui sa intram intr-o discutie putin mai adanca cu privire la modalitatile de comunicare a unor astfel de informatii intre cei doi parteneri. Din acest punct de vedere orice initiativa din partea firmelor de consultanta de poate fi de real folos.
 • Intrebari si propuneri POR (Vineri, 30 ianuarie 2009, 11:42)

  Laurentiu [anonim]

  1. Avand in vedere experienta anului 2008, care sunt solutiile pentru a reduce perioada de evaluare si contractare a proiectelor ce vor fi depuse in continuare pe POR?

  2. Exista posibilitatea suplimentarii bugetelor alocate anumitor domenii POR, care au primit mai multe proiecte comparativ cu bugetul total alocat, prin realocarea fondurilor dinspre domeniile de interventie care au primit putine proiecte?

  3. Ce se va intampla cu domeniile de interventie care au primit aplicatii care depasesc finantarea alocata pe intreaga perioada 2008-2013 (cum este situatia domeniului 2.1 in unele regiuni de dezvoltare)? Se vor mai depune proiecte in aceste conditii?

  4. In Ghidul solicitantului pentru domeniul de interventie 5.2 se solicita atasarea unui plan de afaceri pentru solicitantii de tip B. In cazul in care solicitantul este o autoritate publica locala de tip B1 si doreste sa aplice pentru activitati precum: “crearea/ modernizarea traseelor de cură pe teren, a locurilor de recreere şi popas, a facilităţilor de utilizare a izvoarelor minerale” sau “construire piste pentru cicloturism”, de ce este solicitat un plan de afaceri pentru un astfel de proiect? Nu ar fi suficient doar un plan de marketing pentru aceste infrastructuri?

  5. Propunere pentru urmatoarele sesiuni de depunere a proiectelor POR: sa fie actualizate Ghidurile solicitantului prin integrarea Corrigendumurilor si a clarificarilor, astfel incat Ghidul sa fie un document cat mai complet si usor de parcurs.

  6. Unele activitati finantate prin POR 5.2 presupun crearea si extinderea infrastructurilor de agrement. Ar fi oportuna includerea in glosarul de termeni al Ghidului 5.2 definitia pentru termenul “infrastructura de agrement” pentru a fi evitate confuziile.

  Va multumesc.
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:37)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu

   1. La sfarsitul anului 2008, la nivelul AM-ului a avut loc o reasezare a procedurii de evaeluare si selectie, avand ca scop reducerea perioadei intre depunere si semnarea contractului.

   Intre acestea, pe langa chestiunea mai degraba institutionala de a scoate din atributiile Comitetului Regional de evaluare strategica si corelare opinia cu privire la fiecare proiect, au mai fost luate urmatoarele masuri: comasarea etapei de verificare a conformitatii cu cea de verificare a eligibilitatii si, pentru proiectele in cadrul schemelor lansate cu depunere continua, evaluarea tehnica si financiara se va face individual pentru fiecare proiect, astfel incat viteza prin care un proiect trece prin acest mecanism sa nu fie influentata de gradul de pregatire al altor proiecte.

   De asemenea, au fost scurtate termenele interne de pregatire sau de avizare a diverselor documente intre OI si AM.

   2. Da, in baza unor evaluari (in acest an va avea loc o evaluare intermediara a tuturor axelor si domeniilor din POR cu finalitate in septembrie 2009) se pot realoca sume intre domenii sau intre axe. Cu mentiunea ca transferul de bugete intre axele programului presupune si aprobarea CE.

   3. Blocarea sau suspendarea depunerii de proiecte pentru domeniile foarte solicitate, respectiv valoarea estimata a proiectelor depuse depaseste cu peste 50% bugetul pe 7 ani pentru fiecare regiune, are in vedere sa nu creeze asteptari la nivelul aplicantilor care nu pot fi sustinute. Se are in vedere ca nivelul exact de acoperire a bugetelor regionale nu poate fi corect estimata decat dupa acoperirea cu contracte a acestor bugete. Exista posibilitatea relansarii depunerii de proievcte, in conditiile in care bugetul disponibil dupa contractare este suficient sa acopere si alte solicitari sau in conditiile suplimentarii prin realocare a bugetelor aferente.
  • a (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:45)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu

   4. Fara sa fim siguri ca raspundem la intrebarea dumnavoastra, facem mentiunea ca in domeniul 5.2, avand in vedere influenta regulilor de ajutor de stat, proiectele au fost grupate in 2 categorii: tip A, care insemna domeniu public, care nu intra sub incidenta ajutorului de stat, pentru care se solicita plan de marketing, si proiecte de tip B, care intra sub incidenta ajutorului de stat, pentru care se solicita plan de afaceri. Motivatia este legata de ajutorul de stat. Indiferent de forma de organizare si statutul legal al aplicantului, ei isi impart in aceeasi piata aceleasi resurse, drept care toti au comportament de operatori economici. Or, in aceste conditii, toata lumea trebuie sa aiba un plan de afaceri, ca document care sa ateste oportunitatea si credibilitatea activitatilor.

   5. In momentul de fata, la nivelul AM-ului se actualizeaza toate ghidurile solicitantului, astfel incat toate corrigendumurile si toate notele sa fie incluse in noile ghiduri. Forma consilidata a acestor ghiduri va fi publicata pe site-ul programului.

   6. Intr-adevar, s-ar putea ca nu toate definitiile utilizate in ghiduri sa fie cele mai clare si din acest punct de vedere orice sugestie sau semnalare a unor definitii incomplete sau confuze ne sunt foarte utile, puteti sa le faceti pe site-ul programului. Cu mentiunea ca ne vom feri in continuare ca, in definitii, sa folosim enumerarile, care pot crea confuzii cu privire la restrictii, atata vreme cat enumerarea nu poate fi niciodata exhaustiva.
 • POR (Vineri, 30 ianuarie 2009, 11:58)

  maria vasiu [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa intreb pentru lucrari generale de infrastructura, (canalizare, apa, energie electrica, gaz) precum si pentru dezvoltare situri industriale pentru beneficiar societate comerciala in care program se incadreaza si in ce tip de parteneriat trebuie sa fie?

  Aceeasi intrebare ar fi si pentru constructie de drumuri.
  Care este termenul limita de depunere a cererilor de finantare? va multumesc foarte mult.
 • Traian Basescu si Dezvoltarea Regionala (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:03)

  Atena [anonim]

  Buna ziua,

  As avea cateva intrebari care sunt legate de declaratiile difuzate in mass-media de catre Traian Basescu, atat in direct la B1 tv cu ocazia Planului Anticriza cat si cu alte nenumarate "oportunitati".

  1. De ce Domnul Ministru al Dezvoltarii Regionale si Locuintei (fost sau actual) nu ii explica Domnului Presedinte ca nu exista 7 programe operationale sectoriale asa cum a afirmat, neglijand existenta POR-ului?

  2. De ce nu se da un comunicat de presa prin care sa se explice cum si cand a fost elaborata Strategia Nationala de Dezvoltare Regionalã a PND? Domnul Presedinte a spus in direct ca avem o strategie, dar s-a uitat de ea. Ulterior s-a afirmat la emisiunea Nasul ca nu avem strategie de dezvoltare 2007-2013!? Radu Morar modera intalnirea la care presedintele Romaniei facea aceasta declaratie!

  3. De ce nu se explica cand a fost aprobat POR-ul si de dureaza atat de mult pana contractezi un proiect?

  4. De ce nu se explica ca evaluarile se fac cu evaluari independenti, foarte putini alocati pe regiuni in anul 2008, ceea ce a intarziat procesul de evaluare?

  5. De ce nu se exlica ca evaluatorii sunt platiti pe zi si desfasuraru un pic cam incet procesul de evaluare pentru a obtine un venit cat mai mare per proiect?

  etc.

  Va multumesc pentru clarificari,

  Atena
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:51)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Atena

   4. Motivul intarzierii procesului de evaluare nu a fost numarul redus de evaluatori alocati pe fiecare sesiune de evaluare, in 2008, ci datorita mecanismului de evaluare care prevedea evaluari in sesiuni lunare, ceea ce a facut ca in unele cazuri un proiect sa astepte o luna sau mai mult evaluarea acestor proiecte. Acest lucru a fost remediat in procedura aplicabila incepand cu ianuarie 2009 astfel incat un proiect sa nu fie afectat de stadiul de pregatire si evaluare a altor proiecte.

   5. Pe noul contract care pune la dispozitie programului evaluatori independenti, platile se fac pe proiect corect evaluat (care nu are comentarii din partea AM ce verifica raportul evaluarii si care nu va face obiectul unor contestatii ulterioare referitor la calitatea evaluarii tehnico-financiare)
 • construire pensiune (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:21)

  mariana [anonim]

  care sunt conditiile de finantare pentru o pensiune in mediul rural? Obiectul principal de activitate trebuie sa fie Turismul?

  multumesc
 • inceput interviu (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:31)

  IM moderator [utilizator]

  Buna ziua, bine ati venit la intalnirea online! Alaturi de noi se afla domnul Gabriel Friptu, director AM POR si domnul Marian Stoian, consultant pe fonduri europene.

  Pentru inceput, o precizare pentru cititori: intrebarile legate de PNDR nu fac subiectul discutiei de astazi.

  Si o intrebare: domnule Friptu, ce ati invatat din experienta primului an de accesare efectiva a fondurilor pentru dezvoltare regionala? Au fost multe probleme si intarzieri in contractarea si demararea proiectelor...
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:38)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui IM moderator

   Principalele lectii invatate: Asigurarea stabilitatii legislative, care poate afecta informatiile din Ghid si modul cum fiecare aplicant isi gandeste proiectul. Mai multa atentie pentru pregatirea persoanelor implicate in elaborarea aplicatiilor, atat la nivelul beneficiarilor cat si la nivelul celor implicati in mecanismul de evaluare, selectie si gestionare a proiectelor. Pentru schemele adresate microintreprinderilor se propune ca urmatoarea lansare sa fie cu depunere continua. Am avut 777 aplicatii, avem peste 400 de contracte, numai ca acela care a depus aplicatia primul si ea este foarte buna trebuie sa astepte tot pachetul. N-o sa mai fie neaparat o competitie intre proiecte ci va fi proiect contra criterii. Aceasta e o optiune pentru fluidizarea procesului.
 • Axa Prioritara 3 (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:38)

  Ianis [anonim]

  Doresc sa dezvolt o afacere prin care sa ofer internet in banda larga in mediul rural prin wireless.
  Cand se va face strategia nationala de broadband, respectiv a ghidului solicitantului?
  • continuare (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:16)

   ianis [anonim] i-a raspuns lui Ianis

   1.Firma trebuie sa aiba vechime sau poate sa fie nou infiintata?
   2. In caz ca este aprobat un proiect cat dureaza pana se pot deconta cheltuielile eligibile pt acel proiect?
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:29)

   IM moderator [utilizator] i-a raspuns lui Ianis

   Strategia nationala de braodband si fondurile pentru acest domeniu sunt incluse in alt program - POS CCE. Va face obiectul unei alte intalniri online, dedicate acestor finantari.
 • axa prioritara 6 (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:41)

  Marius Dancov ici [anonim]

  va rog sa-mi spuneti daca se mai primesc proiecte pentru axa 6.1 incluziune sociala in 2009?
  • raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:30)

   IM moderator [utilizator] i-a raspuns lui Marius Dancov ici

   Acelasi raspuns ca si pentru intrebarea anterioara. Aici este vorba, insa, de programul de Dezvoltare a Resurselor Umane.
 • completare la intrebarea cu privire la necomplemen (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:44)

  Ilariana [anonim]

  Buna ziua,
  am observat ca s-a facut precizarea ca intrebarile legate de PNDR nu fac subiectul discutiei, vroiam sa subliniez ca intrebarea mea, este legata direct de Programul Operational Regional deoarece unele din aceste domenii ar putea fi finantate din POR, de aceea le consider relevante fata de discutia de fata.
  Multumesc anticipat,
  Astept raspuns.
 • fonduri UE (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:46)

  gabriela [anonim]

  Sunt interesata sa deschis un complex sportiv . Se poate obtine finantare UE pentru acest lucru? Daca da, cui ar trebui sa am adresez?

  Multumesc
  • finantare complex sportiv (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:50)

   Marian Stoian [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriela

   Parti din acest complex, in ideea de infrastrructura turistica de agrement ar putea fi finantat prin axa 5.2. Trebuie clarificate mai multe aspecte legate de destinatia complexului, tipul de solicitant, localizare.
 • procedura de achizitii (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:48)

  Marta [anonim]

  In procedura de achizitii se mentioneaza urmatoarele:
  "Beneficiarul are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, când valoarea contractului respectiv nu depăşeşte echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii sau lucrări.
  Este interzisă divizarea unui contract în mai multe contracte de valoare mai mică în vederea încadrării sub pragurile stipulate de lege şi/sau de prezentele instrucţiuni."

  Intrebari:
  1. La ce se refera "fiecare achiziţie"?
  2. La ce se refera "divizarea unui contract"?

  Ex. daca avem 5 utilaje fara montaj, care nu pot fi furnizate de catre acelasi furnizor si dintre care 1 are valoare peste 10.000, iar restul au valaore sub 10.000, se aplica procedura pentru fiecare utilaj sau doar pentru cel cu valoare peste 10.000?
 • ADR-urile fac ce vor, ce conteaza ce spune ministe (Vineri, 30 ianuarie 2009, 12:55)

  Dedalus [anonim]

  De ce nu se transmite Agentiilor de Dezvoltare Regionala sa nu mai "avizeze" Dosarele de achizitie publica din proiecte, inainte de publicarea pe SEAP?

  ADR nu sunt parti recunoscute in OG34 ca participanti la procesul de achizitie publica.

  De altfel multe dintre ele nici nu au personal incadrat cu pregatire juridica si cu atat mai putin cu pregatire pe achizitii publice.

  Personalul ADR nu este format din functionari publici, astfel incat si confidentialitatea conditiilor si factorilor de evaluare este incalcata, prin trimiterea acestor dosare de evalaure spre avizare la ADR.

  ADR nu au nici competenta nici calificare si nici temei legal pentru asemenea "aprobari".

  Mai mult, sub umbrela "consultarii" ADR distribuie caiete de sarcini "model" elaborate de "Consultanta internationala", in care sunt puse conditii de calificare restrictive, ce se potrivesc numai acelor firme din care acei consultanti fac parte (firme straine).

  ADR nu raspunde la cererile de clarificare adresate in licitatii, ci doar beneficiarii. DEci, ii indemana sa faca intr-un fel, dupa care beneiciarul singur raspunde...

  De ce nu verifica nimeni ceea ce spun consultantii straini in acele instruiri privind elaborarea si implementarea proiectelor?

  Sunt sigur ca nu verifica, pentru ca sunt in circulatie tot felul de prostii spuse de acestia.

  De ce nu instruiti beneficiarii sa se opuna clauzei comisionului de succes in contractele de elaborare a documentatiilor, deoarece acesta, fiind o stipulatie pentru terti, incalca si legal si logic orice prevedere din materia contractelor comerciale?

  De ce nu exista un sistem de apel asupra deciziilor din evaluare, fiind deja de notorietate ca documentatii nefezabile au punctaje mari si trec, in timp ce proeicte de care e nevoie si sunt fezabile sunt respinse prin manipularea punctajului?
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:57)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

   Relatia AM cu ADR-urile, in contextul calitatii lor de OI se refera strict la atributiile delegate in cadrul programului. In acest context, organismele intermediare nu pot desfasura alte tipuri de activitati decat cele clar mentionate in acordul de delegare pentru care exista proceduri atat la nivel de AM cat si de OI, cu mentiunea ca procedurile OI sunt avizate de AM. In totalitate, setul de proceduri si mencanismele de aplicare a regulilor programului fac obiectul auditarii atat de organsmele ablitate nationale cat si din partea CE, dar ADR -ul poate desfasura inafara OI si alte activitati care nu fac obiectul "reglementarilor"AM.
  • Sistemul de apel (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:58)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

   Pentru toate componentele POR sunt prevazute mecanismele de contestare care sunt adresate direct AM. In conditiile depunerii continue de proiecte, acest mecanism nu a creat decat extrem de putine comentarii cu privire la calitatea evaluarii tehnice si financiare.
 • controleaza cineva pregatirea docuentatiilor?" (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:05)

  Dedalus [anonim]

  Sunt grupate proiecte mici in proiecte mari la nivel de judet, prin punerea conditiei aberante de a avea un singur operator de utilitati la nivel de judet.

  Comisia Europeana nu a cerut niciodata asa ceva.

  Este aberant din punct de vedere economic, incalca Directiva Cadru Apa, incalca principiul subsidiaritatii si al libertatii ecnomice, pune pe toti primarii sa incalce legea prin rezilierea contractelor de servicii rezultate din concesiune.

  Cate interviuri ati derulat, cate anchete administrative s-au realizat in ultimii doi ani pentru a vedea in ce masura aceste idei corespund realitatii din teren si politicilor si directivelor europene?

  Mai mult, sunt angajati Consultanti care ar trebui sa faca Master Planuri - pe cae nu el-aam bvazut vreodata pe vreun web-site, dupa cum nici sumele cu care au fost angajati si caietele lor de sarrcini nu le-am vazut. Unii spun ca este o omisiune voita, deoarece s-ar vedea sumele platite pentru copierea unor documente deja existente in altele mai frumos lucitoare...

  Caet anchete ati facut pentru verificarea calitatii acestor documentatii si cu ce rezultate?

  Si totusi, se insitsta in aceasta conditie si sunt angajati Consultanti internationali, in special pe POS-Mediu, unii din imprumuturi ale Romaniei pentru a intocmi aceste documentatii centralizate.

  De multe ori, treaba o fac tot cativa romani, iar 90% din fonduri pleaca la firma straina. Asta pentru ca in lciitatie sunt puse conditii de cifra de afaceri, sub pretextul ca "asa cere Comisia".

  Cate anchete ati facut sa vedeti de fapt cati bani au fost subcontractati prin contracte simulate si cine a lucrat de fapt in pregatirea acelor documentatii?
 • Finantare startupuri (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:22)

  Alexandru Sas [anonim]

  Buna ziua

  Va rog sa eliminati conditia ceruta intreprinderilor mici de a avea doi ani activitate si ultimul an pe profit. Va rog sa finantati si start-upurile. Sunt cele care au nevoie cel mai mult de finantare.
 • dificultati, propuneri pentru accesarea POR (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:27)

  Zoe Crihan [anonim]

  Buna ziua, Domnule Director General,

  1. Cunoasteti blocajul in care ne aflam ca beneficiari privind promovarea aplicatiilor de finantare pentru Spitalele judetene de urgenta: SF-urile pregatite prin grija Ministerului Sanatatii se ridica in Devizele generale la valorii de circa140 milioane de euro (cazul nostru). De asemenea, sub aspectul Analizei economico - financiare nu corespund prevederilor HG nr. 29/ 2008.
  Suntem in situatia sa reluam procedura de maturizare tehnica, repectiv SF si PT cu toata curgerea de termeni prevazuta de OUG. nr. 34/2006. Propunem o abordare comuna a Ministerului Dezvoltarii cu Ministerul Sanatatii pentru depasirea acestui blocaj. Ar fi excelent daca aceste SF-uri oarecum neconforme, "neortodoxe" sa fi acceptate ca suport la aplicatia de finantare, urmand ca in faza de proiectare tehnica sa delimitam obiectivele de investitii aferente aplicatiei de finantare.
  2. Pe langa proiectul de drum judetean aflat in implementare- contractul nr. 8 din 08.08.2008, mai avem pe lista de rezerva de la ADR N-V Cluj Napoca un alt drum judetean, care a parcurs cu bine toate fazele de evaluare. Ce sa intelegem mai concret din aceasta formulare "lista de rezerva", in conditiile in care la nivelul Regiunii Nord-Vest au fost contractate doar 3 proiecte de drumuri?
  3. Proiectele de pe Axa 3.2 "Asistenta sociala": la momentul elaborarii SF-urilor/DALI devizele generale au fost fundamentate la cursul valutar din vara 2008 (3.6 lei /1 euro) si avand in vedere plafonarea din Ghid la maxim 1 milion de euro /proiect am fost constransi sa reducem din amploarea investitiilor sau chiar sa eliminam dotarile pentru a ne incadra in buget. Nu se poate gasi o solutie legal/ procedurala de a completa devizele cu o lista de dotari?
  4. Va multumim pentru celeritatea cu care raspundeti solicitarilor noastre de clarificari.
 • Brasov (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:35)

  Brasov [anonim]

  Buna ziua ,
  stimati domni , in cel mai realist mod va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se primesc banii nerambursabili in cazul unui proiect ?
  Am vazut anul trecut cazuri in care s-a asteptat foarte mult timp pana au intrat banii si acest lucru ar putea sa demotiveze multi doritori de investitii.
 • clinica medicala (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:35)

  daniela [anonim]

  este posibila obtinerea unei finantari pentru constructia unei clinici medicale? care sunt conditiile?

  multumesc
  • clinica medicala (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:47)

   Marian Stoian [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Daca solicitantul este o microintreprindere cu un exercitiu financiar complet, are obiect de activitate in domeniul sanatatii poate solicita finantare in acest sens. Finantarea maxima este de cca 200.000 Euro, cu o pondere a finantarii publice de maximum 70%.
 • finatare spitale judetene (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:35)

  mioara [anonim]

  cand estimati ca vor obtine finantare spitalele judetene de urgenta pe DMI 3.1?
  multumesc
 • Transparenta Grilei de Evaluare (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:38)

  Marian Stoian [hotnews.ro]

  In prezent grila de evaluare este netransparenta tehnico-economica pentru solicitant. S-ar putea transmite grila de evlauare in cadrul raspunsului de acceptare/respingere a proiectului? Ar fi de un real folos pentru refacerea cererilor de finantare in cazul proiectelor respinse pentru o sesiune de finantare viitoare. O medie unica este nerelevanta deoarece solicitantului ii va fi deosebit de dificil sa isi dea seama unde a gresit. Parte din puntele de evaluare contin si o pondere ridicata de subiectivism intrinsec, in timp ce unele sunt obiective. Aceasta reiese de ex di din punctajele minime/maxime/medii pentru 4.3 la nivelul diferitelor regiuni. De exemplu punctajele Regiunii Centru par mai severe decat cele din Regiunea Bucuresti Ilfov.
  • Raspuns (Vineri, 30 ianuarie 2009, 14:03)

   Gabriel Friptu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Stoian

   Multumim pentru semnalarea acestui element care ar putea sa creasca gradul de transparenta al procesului. Vom evalua modalitatile de utilizare sau forma in care aceste informati sa fie la dispozitia aplicantilor si, la urmatoarea cerere de depunere de proiecte vom aduce corectiile necesare.
 • necomplementaritate (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:48)

  Luciana [anonim]

  Revin la intrebarile 3 si 9. Exista o lipsa de complementaritate intre POR si PNDR referitoare la 4.3 din POR si 312 din PNDR. Microintreprinderile din satele aparţinătoare de oraşe şi zonele periurbane nu sunt eligibile nici prin POR, nici prin PNDR. Nu s-ar putea remedia acest lucru? Multumesc.
 • POR 1.1 (Vineri, 30 ianuarie 2009, 14:03)

  ilariana [anonim]

  As mai avea o intrebare in ceea ce priveste Axa 1.1, centre urbane de dezvoltare.
  Cate sesiuni de depunere vor fi?
  in cazul in care nu va fi acoperita suma alocata pentru sesiunea deschisa momentan, cam cand s-ar putea preconiza o noua sesiune?
  Multumesc anticipat
 • incheiere interviu (Vineri, 30 ianuarie 2009, 14:06)

  IM moderator [utilizator]

  Multumim pentru intrebari, multumim si invitatilor pentru raspunsuri! Din pacate, timpul alocat acestei intalniri a expirat. Va invitam sa participati si la urmatoarele intalniri online pe tema fondurilor europene, pentru a obtine mai multe clarificari de la invitati.
 • Microintreprinderi (Vineri, 30 ianuarie 2009, 14:50)

  Diana C [anonim]

  Ce se intampla in cazul unei microintreprinderi care a depus un proiect pe POR in anul 2008, axa aferenta microintreprinderilor (proiectul aprobat tot in 2008, insa contractul nu a fost inca semnat) care in 2009 devine IMM (datorita depasirii in 2 ani fiscali consecutivi a pragurilor privind cifra de afaceri si nr. de angajati)? Pierde finantarea sau beneficiaza in ontinuare de ea, avand in vedere ca durata perioadei de evaluare si semnare a contractului nu a depins de beneficiar. Va multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by