Traian Basescu: Finantari disponibile de 9 miliarde de euro, neutilizate
“Romania dispune de 3,55 miliarde de euro, resurse neutilizate de la Banca Mondiala, Banca Centrala Europeana si din alte surse. Pentru o parte din aceste credite am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual”, a declarat Traian Basescu in cadrul discursului amintit.
Acesta a mai adaugat faptul ca fondurile structurale pentru 2007, 2008, 2009, neutilizate, se ridica pana la 5,5 miliarde de euro.
In total, a mai spus Presedintele, fondurile totale neutilizate sunt de 9 miliarde de euro. “Daca am reusi in acest an sa utilizam 4-5 miliarde, am avea crestere economica”, a mai spus Traian Basescu.
“Avem un aparat birocratic urias, a carui performanta se ridica la cele prezentate pana acum. Sunt 9 miliarde de euro la dispozitia Romaniei, neutilizate. Este inadmisibil. Acest lucru arata ineficienta profunda a aparatului administrativ”, a subliniat Basescu.
Demersurile Guvernului
Sambata, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legii achizitiilor publice. Unul din scopurile acestui demers il reprezinta, asa cum au subliniat liderii politici in mai multe randuri, absorbtia fondurilor europene. Detaliile legate de continutul actului normativ se gasesc aici.
Pe de alta parte, analistul economic Liviu Voinea considera ca modificarea legislatiei nu a fost realizata intr-o forma potrivita. Acesta a declarat, in cadrul intalnirii online gazduita de HotNews.ro : "Acum asistam la o accelerare a alocarii gresite de resurse din bani europeni prin modificarea legislatiei de achizitie publica, care favorizeaza licitatiile trucate".

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Imaginati-va ca doar "militarizand" birocratia ne-am putea lipsi total de imprumuturi de la FMI/UE, sunt miliarde care asteapta deja de 2 ani !
Basescu nu e un Nobel, insa are dreptate: daca macar jumate din banii astia s-ar folosi in 2009, am scapa de orice fel de recesiune.
Pai cine a condus Romania dupa 89? Nu PSD cu PDL si Basescu? Sa vina asta sa spuna ca "Ia uite cine e de vina... Sistemul."
Va spun si eu ca Basescu.
Daca "aparatul birocratic e ineficient", DE CE ati mai infiintat ministere in plus - SI inutile, pe deasupra, stimabililor? >:)
a) Conform Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), peste 25% din contestatii au fost castigate de firme impotriva autoritatilor contractante, adica CNSC a confirmat ilegalitatea procedurilor organizate de autoritatile contractante
Odata cu introducerea taxei, cine va mai depune contestatie, riscand sa piarda banii? Exact, Nimeni! Asta insamana ca in acest an cel putin 25% din proceduri vor fi ilegale. Multumim frumos, Boc, Basescu & Co!!! Inca doua-trei "perfectionari" de-astea si mai bine abrogati de tot legislatia achizitiilor publice, ce va mai cazniti degeaba!
b) Ce se intampla in cazul in care contestatia firmei este acceptata partial?
c) Conform principiului simetriei, ar trebui ca in cazul in care autoritatea contractanta pierde contestatia, sa dea ea firmei contravaloarea taxei de timbru.... ceeea ce legea nu prevede.... Bai, juristii lu Peshte!! Habar nu avetzi de nimic...
d) Iata un mecanuism frumos de trucare a licitatiei: fixezi un pret de 80,000 EUR, cu conditii restrictive (cu dedicatie, na!); Contestarea ar costa 2% x 80,000 EUR = 1600 EUR; Cine naiba risca atatzia banii...
e) Sa zicem ca autoritatea contractanta pune conditie restrictiva "cifra minima de afaceri"; nu ai cum sa stii daca are dreptate sau nu, pentru caq nota justificativa (unde scrie asta) nu e disponibila in timpul procedurii. Ca urmare, riscul tau ca firma contestatoare este foarte mare, asa ca nu vei depune contestatie.
Rezultatul? Castigarea licitatiilor exclusiv de catre firme foarte mari, care indeplinesc aceasgta conditie, ce actioneaza acum, dupa aceasta modificare legislativa, absolut nestingherite ca intermediari...
Bravo! Halal sa va fie! Spuneti mai bine direct ca Autoritatea cotnractanta poate sa angajeze pe cine vera, si gata. De ce mai pierdem timp?
eu sunt mai dobitoc, si nu-nteleg: pai pana acum, in acesti ~ 20 ani ce s-a facut??? nu s-au facut reforme???
asta inseamna ca nu s-au facut reforme si in aceasta situatie cred ca toate guvernele din 90 incoace trebuie sa dea socoteala ptr. ce au cheltuit banii pe care dansii spuneau ca-i cheltuie pe reforme (invatamant, sanatate, justitie, agricultura, etc.)
acum iarasi se vine in fata noastra cu motivatia reformelor, ca noi sa strangem cureaua in asa fel ca sa le ramana lor bani de masini, secretare, delegatii pe-afara, chirii exorbitante, etc.
la astia nu se-aplica legea aia cu deturnarea de fonduri???
Io v-am votat ca presedinte si imi asum acest vot. Dar va rog sa cascati ochii si sa nu mai aruncati vorbele asa cu lopata. Avem un aparat birocratic urias. Pai da. Avem. Si nu va spune cineva care vorbeste din carti. Numa ca in ceea ce priveste fondurile astea aia care tre sa semnezeOK-ul sunt prepusi politic, carora le e si frica sa se uite lao asemenea documentatie de accesare de fonduri darami-te sa o semneze. Ca sa nu mai zic ca din 10 angajati 9 sunt pile si doar unu stiecu ce se maninca fondurile astea. Stiti cu cit este platit un scriitor de proiecte din tarile care trag bani permanet de le Comisie domnule presedinte? Cam de la 5000 de coco europeni in sus. NET. S e vorba de proiecte de milioane de euro. Stiti cu cit sunt platiti consultantii (inginerii) care supravegheaza implementarea tehnica a proiectului? Tot asa. De la 5000 in sus. Da lanoi nu sepoate sa il platesti pe prostu ala care stie cu un 3000 de lei pe luna. Ca e mult. Io inteleg ca trebuie sa ne rezolvamsi pilele personale datrebuie sa fie cineva care stie cu ce se maninca ciorba asta si acel cineva trebuie sa fie in post de decizie. Uite asta este aparatul administrativ. Numa ca stiti ce? la restructurare sunt dati afara aia care stiu meserie si ramin pilele. Ca asa e la noi. Iar legat de Ordonanta Achizitiilor Publice, domnule presedinte, cadrul legislativ la achizitii si codul fiscal si legea contabilitatii se schimba de atitea ori intr-un an ca incepi pe o lege o achizitie si o termini pe alta. La fel si in contabilitate si in partea de financiar (TVA, taxe si alte cele). Mai uitati-va in jur ca ati inceput sanu mai vedeti padurea de copaci. Sa stiti ca prieten nu e ala care sa pupa mina si spune yes, ci ala care va spune verde in fata ca ati luat-o pe aratura. Va doresc succese, si sa cascati ochii ca daca nu ii cascati, o sa o furam....ca sa ma exprim elegant, cu totii. Aialalti 20 000 000 care traiesc din salar. Mult succes......concetateni.
Nu se merita sa imi pierd eu tineretea pe aici, sa imi vad copilul doua ore seara cand el e deja obosit, nu ma pot bucura de casnicia mea si de un pic de timp liber. Si consultantii castiga, asa cum ai zis si tu poate si 50000 euro pe an, iar eu poate iau 4000 pe TOT anul.
Ingrozitor ce se intampla...
Comisia Europeana crezi ca-i inger?!
Adu-ti aminte de demiterea rusinoasaa Comisiei Santere in 1999!
principala noastra problema este ... prostia! Nu stim sa facem proiecte viabile si sa convingem UE sa ne dea banii pentru acele proiecte!
Sa nu uitam ca evaluarea proiectelor se face la standardele UE si nu la nivel "balcanic".
restul e doar... politica (nu-ti trebuie prea multa carte ca sa dai cu gura si sa gasesti o mana de "papa-lapte" sa te asculte si sa te voteze)