Consultant UE pentru finantari pe resurse umane: "Autoritatile schimba regulile in timpul jocului/ Teama de frauda cauzeaza birocratie excesiva"

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Vineri, 30 octombrie 2009, 14:03 Economie | EuROfonduri


Theo Seip, director general al companiei multinationale de consultanta Vapro Olanda a explicat ca, modificarile aduse dupa depunerea proiectelor, in cadrul programului de finantare pe Fondul Social European, sunt "ca si cum arbitrul ar schimba regulile in timpul unui meci".
Theo Seip a enumerat o serie de probleme identificate in sistemul de fonduri UE pentru resurse umane in Romania. Cosmin Meleca, reprezentantul Ministerului Muncii a dat cateva raspunsuri la problemele semnalate de Theo Seip, la solicitarea EurActiv.ro-HotNews.ro, din care reiese ca, in opinia dansului, nu sunt probleme.

Declaratiile au fost facute cu ocazia seminarului „Dezvoltarea resurselor umane - o necesitate pentru Romania. Gestiunea Fondului Social European”.

Probleme semnalate de Theo Seip:
 • In Romania beneficiarii si autoritatile sunt in conflict, nu lucreaza impreuna, asa cum ar trebui.
 • Unii beneficiari asteapta luni intregi ca proiectele sa fie evaluate.
 • Beneficiarii au probleme sa inteleaga definirea domeniilor cheie, ghidurilor si reglementarilor.
 • Companiile au probleme sa coreleze domeniile cheie din documentatie cu activitatile pe care le au in minte. Poate autoritatile ar trebui sa le faca mai simple, mai generale.  
 • Ca aspect diferit fata de Olanda, aici este aproape imposibil sa consulti autoritatea de management si functionarii, asadar nu exista feedback calitativ pe proiecte. In Olanda se dau emailuri, se consulta asupra unui aspct sau altuia, in Romania nu exista asa ceva. Pentru a face ESF sa mearga bine ar trebui mai multa comunicare.
 • Se schimba regulile in timpul jocului - "The moving target problem"; este ca si cum ai juca intr-un meci de fotbal si arbitrul schimba regulile.
 • Mai sunt probleme de interpretare a regulilor, inclusiv la implementarea raportului final. Trebuie sa ne uitam in urma si trebuie sa interpretam lucrurile. Beneficiarii nu sunt siguri cum trebuie sa inregistreze, sa interpreteze.
 • De aceea este foarte important ca AM si beneficiarii sa fie in contact unii cu altii, pentru ca trebuie clarificat cum se interpreteaza regulile.
 • Se solicita un plan detaliat dar nu poate fi extrem de realistic si poate cauza probleme in interpretare.
 • Nu exista un calendar clar de lansare/evaluare si deadine-urile autoritatilor nu sunt respectate. Acest lucru da un sentiment de neincredere in AM , sfatul meu este sa fie mai stricti in respectarea deadline-urilor.
 • Legislatia Romaneasca a ESF nu este in linie cu legislatia europeana, care cauzeaza probleme in aceste faze.
 • Nu intotdeauna, in faza de implementare, regulile initiale se pastreaza - fiecare trebuie sa faca o interpretare proprie ceea ce face dificila implementarea. Oricum, regulile romanesti sunt foarte dificil de inteles, sunt foarte neclare.
 • Beneficiarii se confrunta cu probleme de cash-flow pentru ca nu se respecta termenele de rambursare.
 • Licitatiile: ceea ce vedem in Romania este ca sunt mai stricte decat cere UE. Am avut o problema ca a fost cineva care a trebuit sa faca un zbor la Bucuresti si a trebuit achizitie publica, acest lucru nu are niciun sens.
Observatii generale:
 • - absorbtia scazuta in primii ani este un lucru comun pentru fiecare nou stat membru, dar exista cateva amenintari specifice in Romania:
 • - structura Fondului Social European in Romania este slaba, in comparatie cu alte state membre;
 • teama de frauda si tendinta de suprareglementare cauzeaza birocratie excesiva, sisteme de dublu control: audit de catre un auditor si verificare dubla de catre AM;
 • - proceduri de achizitii prea stricte.
 • Prevenirea problemelor: beneficiarii ar trebui sa poata anticipa! Inainte de inceperea unui proiect - informare asupra necesitatilor administrative, stabilirea unor proceduri interne de control si management.
 • Ca reguli de comunicare in Olanda, totul trebuie sa fie public, tot ce se intampla la autoritati poate fi vazut.

Cosmin Meleca, director in cadrul Autoritatii de Management POS DRU a dat cateva raspunsuri la problemele semnalate de Theo Seip, la solicitarea EurActiv.ro-HotNews.ro.

Iata, pe scurt, discutia pe acest subiect intre reporter si Cosmin Meleca:

Rep: "Ce raspundeti la problema semnalata a comunicarii cu solicitantii si beneficiarii?"
Cosmin Meleca: "Avem mai multe activitati, vom demara un program de instruire a 1.000 de beneficiari".

Rep:
"Dar legat de comunicarea cu autoritatile, pentru imbunatatirea dosarelor?"
Cosmin Meleca: "Exista help-desk-urile".

Rep:
"Ce raspundeti in privinta modificarii regulilor in timpul jocului? Stiti ca multi solicitanti se plang de acest lucru, de corrigendum-uri publicate dupa ce au depus proiectele."
Cosmin Meleca: "Cand se da corrigendum, se si prelungeste termenul de depunere. Iar pentru cei care au depus deja, se mentioneaza ca modificarile trebuie facute abia la contractare".

Rep:
"Dar unii trebuie sa modifice inclusiv bugetul proiectului"
Cosmin Meleca: "Bugetele acelea sunt foarte simple, permit modificari usoare"

Rep:
"Iar legat de problema achizitiilor publice?"
Cosmin Meleca: "Exista o legislatie care trebuie respectata"
Rep: "Dar o parte din proceduri au ramas la latitudinea Autoritatii de Management"
Cosmin Meleca: "Da, iar acele proceduri sunt mai mult decat simple"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • rautati (Vineri, 30 octombrie 2009, 15:54)
  abeba [anonim]

  Mai avem inca o problema pe langa cele descrise mai sus: Consultantii nu obtin informatii de la functionarii publici din AM, pentru ca acestea de multe ori refuza sa discute cu consultantii. Motivul: consultantii isi iau bani pentru proiecte iar functionarii publici isi asuma responsabilitati de sute de mii de euro ( valoarea unui proiect) pentru un salariu de nimic.
  Asta intra in aceeasi categorie: lipsa unei comunicari pertinente intre cele 2 organisme care impreuna faciliteaza accesul la finantare europeana. Din pacate apar orgolii personale intre cele 2 tabere si cine pierde este beneficiarul final.


1209 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  incompetenta (Vineri, 30 octombrie 2009, 14:23)

  nedumeritu' [anonim]

  Daca-i apreciem pe acesti domni de la Min Muncii care se ocupa de ESF ca fiind incompetenti le facem un mare compliment. Ei sunt mult mai rau de atat.

  1. Totul pare mai degraba a fi dorinta de a bifa niste activitati dintr-o lista si nicidecum dorinta de a rezolva niste probleme din viata reala.

  2. Toate documentele necesare redactarii proiectelor sunt intr-o pasareasca inaccesibila majoritatii intreprinzatorilor. De aici nevoia de consultanti. Rezultat: costuri crescute, asumarea unor riscuri dificil de cuantificat atata timp cat multa lume se recomanda drept consultant, etc. AM adesea se justifica "solicitantii nu inteleg documentatia!". Foarte adevarat! Aste pt ca AM nu realizeaza ca trebuie sa faca un serviciu solicitantilor si sa vorbeasca limba pe care acestia o inteleg, NU sa inventeze limbaje paralele, facand in acest fel demersul solicitantilor si mai dificil.

  3. Este necesar sa personalul AM sa aiba parte de cursuri de comunicare pt a reusi sa uite pasareasca din documentatie si sa vorbeasca o limba usor de inteles de catre potentialii solicitanti. Ei in schimb fac cursuri de pasareasca pt solicitanti!

  4. Ar fi util ca personalul AM sa inteleaga mai bine efectul real al proiectelor implementate. Sunt extrem de multe cu efect cel putin discutabil. Atata timp cat AM se uita doar sa bifeze niste pasi intr-o procedura (proasta si aceea si care se schimba pe parsursul jocului) sansele sa se schimbe ceva sunt mici.

  5. Angajari functie de competente!? Suna cunoscut cuiva?!
  • 0 (0 voturi)    
   Fugi cat mai ai timp! (Duminică, 1 noiembrie 2009, 22:17)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui nedumeritu'

   Functionarii aia asa vorbesc si in viata privata. Nu ai ce sa le faci. Au inventat o limba pe care o vorbesc si cu parintii, si cu prietenii.

   Nu au avut NICIODATA o afacere in grija, asa ca nu stiu ce e aia bilant, ce inseamana cifra de afaceri samd.

   Esti privat? Am un singut sfat pentru tine: nu te baga! Fugi cat poti de finantarea europeana! Vei pierde timp si bani. Fii fericit daca nu ti se aproba proiectul si vezi-ti de afacerile tale. Oricum nu e nici o legatura intre "calitatea proiectului" si decizia de finantare. Si nici banii nu-i vei primi decat pe sfert si dupa ce va trece de 2 ori mai mult timp...

   Si chiar crezi ca proiectul va fi util cuiva? Chiar crezi ca oamenii tai vor putea invata ceva?

   Daca da Domnul (eu as zice ca de ala negru e de fapt vorba, dar, ma rog...) sa "castigi" un proiect, o sa-ti aduci aminte de ce ti-am scris eu acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Este incompetenta sau coruptie ? (Vineri, 30 octombrie 2009, 15:33)

  mihai dorin [anonim]

  Va trece multa vreme pana va intelege UE din ce cauza nu sunt absorbite fondurile. Nici noi cei de aici nu intelegem. Cel mai bine ar fi sa infiinteze birouri UE pentru primirea proiectelor din Romania, iar evaluarea sa fie facuta exclusiv de functionari europeni.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu este o solutie (Vineri, 30 octombrie 2009, 15:56)

   elena [anonim] i-a raspuns lui mihai dorin

   Pai nu se absorb fondurile pentru ca proiectele sunt prost scrise, cu activitati foarte generale (nu stie nici solicitantul ce urmeaza sa faca in proiect) si cu bugete nedetaliate (pe principiul "dati-ne banii si stim noi ce sa facem cu ei, iar la sfirsit o sa vedem cu totii ce a iesit").

   Prea multi ani s-au bagat bani pe proiecte in Romania si nu se vede efectul - bani aruncati pe tot felul de cursuri facute pe tot felul de teme (de preferinta la munte si la mare, sa se "destinda" onor clientela), formari de formatori (am ajuns o tara de formatori dupa atitia bani inghititi pe activitatea asta), nu mai vorbesc de cursuri pentru scriere de proiecte (iar proiectele arata cum arata).

   Crezi ca evaluatorii europeni ar avea alta parere? Mai ales ca ei au mai multa grija la ce se intimpla si pe ce se cheltuiesc banii din impozitele lor (care vin la noi sub forma de bani UE).
 • +2 (2 voturi)    
  rautati (Vineri, 30 octombrie 2009, 15:54)

  abeba [anonim]

  Mai avem inca o problema pe langa cele descrise mai sus: Consultantii nu obtin informatii de la functionarii publici din AM, pentru ca acestea de multe ori refuza sa discute cu consultantii. Motivul: consultantii isi iau bani pentru proiecte iar functionarii publici isi asuma responsabilitati de sute de mii de euro ( valoarea unui proiect) pentru un salariu de nimic.
  Asta intra in aceeasi categorie: lipsa unei comunicari pertinente intre cele 2 organisme care impreuna faciliteaza accesul la finantare europeana. Din pacate apar orgolii personale intre cele 2 tabere si cine pierde este beneficiarul final.
 • 0 (0 voturi)    
  e usor doua la fundul altuia (Duminică, 1 noiembrie 2009, 22:12)

  Dedalus [anonim]

  Rep: "Iar legat de problema achizitiilor publice?"
  Cosmin Meleca: "Exista o legislatie care trebuie respectata"
  Rep: "Dar o parte din proceduri au ramas la latitudinea Autoritatii de Management"
  Cosmin Meleca: "Da, iar acele proceduri sunt mai mult decat simple"

  Il rog frumos pe domnul Meleca sa faca impreuna cu mine o oferta dupa "regulile simple".

  Si o intrebare pentru abeba:

  In ce consta "responsabilitatea de sute de mii de euro"? Puteti sa-mi dati exemplul unui functionar care a avut de suferit de pe urma "responsabilittii"?
  • 0 (0 voturi)    
   asta e scuza functionarilor publici (Marţi, 15 decembrie 2009, 17:32)

   abeba [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   De asta se folosesc ca si scuza, mai mult pentru ei insisi, functionarii publici care nu vor sa colaboreze cu consultantii si sa le ofere explicatii la diverse spete. Daca nu dai spaga, ca si consultant nu poti sa obtii informatii de care ai nevoie pentru intocmirea unui proiect. Nu cred ca a fost tras la raspunedere niciun functionar pana acum pentru NIMIC. Si cel mai rau este ca ei nu considera ca au o parte din vina pe pentru o rata de absorbtie atat de mica, pentru dosarele slabe de care se tot plang si de perioadele foarte lungi in care evaluaza proiectele. Dar oare cine poarta vina pentru programe de finantare nelansate anul asta? Va dau un exemplu: FEP- Fondul European pentru Pescuit: din 2007 si pana acum a fost lansata o singura sesiune de proiecte in primavara 2009. Pe proiectele depuse in martie- iunie 2009 nu s-a primit inca niciun raspuns si nu se stie nimic. Cine este vinovat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by