Premiera: Microintreprinderile nu mai trebuie sa puna bani "din buzunar" pentru proiectele cu fonduri europene/ 100% finantare nerambursabila

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 20 mai 2010, 16:33 Economie | EuROfonduri


Microintreprinderile care depun proiecte pentru finantare UE prin Programul Operational Regional vor primi fonduri nerambursabile in proportie de 100% din costurile eligibile ale proiectului, in limita sumei de 200.000 de euro - anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Astfel, acestia nu mai trebuie sa contribuie cu 30% din costurile eligibile, cum au fost regulile pana in prezent. "Este o masura anticriza, in sprijinul firmelor micro, dat fiind ca exista deja un numar mare de contracte reziliate si dorim sa prevenim escaladarea numarului de rezilieri", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP).

"Pentru Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contributiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finantare. In consecinta, valoarea maxima a finantarii acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro. Decizia a fost luata in contextul procesului de simplificare a accesarii fondurilor structurale si a crizei economico-financiare", transmite MDRT.

"Suntem presati de nevoia de a ajuta intreprinzatorii si, daca este o masura la indemana autoritatilor, a fost pusa in aplicare", a mai spus Stefan Ciobanu. Mai ales ca, a adaugat acesta, bancile nu sunt inca receptive la cerintele beneficiarilor de proiecte care au nevoie de cofinantare.

Stefan Ciobanu a explicat ca legislatia UE permite statelor membre sa acorde pana la 100% finantare nerambursabila pe proiectele care sunt realizate in cadrul regulamentului de ajutor de stat denumit "de minimis". Initiativa de a permite finantare maxima a apartinut Autoritatii de Management POR de la Ministerul Dezvoltarii.

Insa, trebuie spus ca acest regulament functioneaza si in cazul altor scheme de finantare, spre exemplu, unele de investitii ale IMM, la programul Cresterea Competitivitatii Economice (Ministerul Economiei) sau la programul Dezvoltarea Resurselor Umane (Ministerul Muncii). "Probabil ca vor analiza si ceilalti in ce masura este util sa realizeze o schema similara, in functie de specificitatea proiectelor. Este decizia autoritatii de management, eu nu pot spune nici ca vor mai fi si altele, nici ca nu vor mai fi" - a explicat Stefan Ciobanu.

Acesta a mai explicat ca noua prevedere nu poate intra in vigoare imediat fiindca va fi necesara modificarea schemei de ajutor de stat pe regulamentul "de minimis", care este acum in vigoare. "Dar, daca a fost aprobata masura la Comitetul de Monitorizare POR, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene, atunci lucrurile ar trebui sa mearga rapid", a mai spus Ciobanu.

De asemenea, Stefan Ciobanu a explicat ca, teoretic, dupa ce vor fi elaborate detaliile, aceasta facilitate poate fi aplicata pentru toti beneficiarii care inca nu au semnat contractele de finantare, adica inclusiv proiectele depuse deja la Minister, incepand cu luna noiembrie 2009.

Alte noutati pentru microintreprinderile care obtin fonduri UE

"Tot ca modalitate de a ajuta microintreprinderile in procesul de accesare a fondurilor europene, s-a luat decizia flexibilizarii conditiei de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului inregistrat in ultimul an drept conditie suficienta", mai transmite Ministerul Dezvoltarii.

In acelasi timp, componenta destinata microintreprinderilor (Domeniul Major de Interventie -DMI 4.3) precum si alte trei Domenii ale POR (DMI 4.1, DMI 5.1,  DMI 5.3) vor beneficia de fonduri suplimentare prin realocarea sumei aferente domeniului major de interventie 4.2, „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”, unde banii nu au fost utilizati.

Ministerul precizeaza ca pentru aceasta componenta "au fost depuse doar 3 proiecte (in regiunea Vest si in Regiunea Centru), cu o valoare solicitata a finantarii nerambursabile de 16,18 mil. euro, aflate in diferite etape ale procesului de evaluare si selectie. In aceste conditii, banii alocati DMI 4.2 nu pot fi cheltuiti in timp util, in timp ce pentru celelalte domenii de interventie exista cereri de finantare care depasesc valoarea alocata respectivului tip de operatiuni". 

Din banii realocati vor fi suplimentate si fondurile alocate DMI 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate”. Acesti bani vor fi utilizati pentru reabilitarea/modernizarea si echiparea celor 5 spitale judetene aflate in lista de rezerva a domeniului major de interventie 3.1: Spitalul Judetean Dambovita, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Fogolyan Kristof” Sf. Gheorghe si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


7887 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  e bine... (Joi, 20 mai 2010, 15:41)

  al [anonim]

  totusi de ce doar pentru microintreprinderi??
 • +6 (6 voturi)    
  Excelent!! (Joi, 20 mai 2010, 16:18)

  claudia [anonim]

  Initiativa absolut necesara
 • +4 (4 voturi)    
  x (Joi, 20 mai 2010, 16:40)

  AR [anonim]

  Si cine trebuie sa puna banii atunci? Ca la buget nu cred ca au bani de asa ceva.
  Oricum, daca se poate aplica este o masura excelenta.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu sunt bani pentru pensii si salarii (Vineri, 21 mai 2010, 9:40)

   jaday [anonim] i-a raspuns lui AR

   Bani nu sunt pentru chestii serioase gen salarii si pensii.Pentru clientela sunt.
   Tanti Udrea are miliardul promis :) .
   Oare cine va beneficia de proiecte si de bani?
   Credeti ca proiectele patronului de rand care vrea sa faca ceva vor fi aprobate?
   Tot proiectele clientelare vor fi prioritare si cand se termina bani alocati de la UE dosarele celor fara pile vor ramane pe raft.
   Masura este buna dar cred ca este alternativa la metoda case pentru tineri la tara :)
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e prea fair ce spui... (Vineri, 21 mai 2010, 14:57)

    CD [anonim] i-a raspuns lui jaday

    Chestiile serioase gen salarii si pensii sunt ulterioare, ca sa zic asa, activitatii economice.
    Asa incat, daca vrei salarii si pensii, ar fi bine sa stimulezi activitatea economica si-apoi pensiile si salariile vor urma in mod oarecum natural.
    Punand caruta inaintea cailor, o sa ai la nesfarsit de platit pensii si salarii din... din ce?
    E drept si ce spui tu, cu retelele clientelare, dar daca nici macar nu-ncerci...
    In plus, mai e o chestie, Daca-i vb de un miliard iar suma maxima/proiect e 200k, s-ar zice ca e loc de minimum 5000 de proiecte...
    In monografia "Rolul ciordelii in dezvoltarea economica a Romaniei" se demonstreaza stiintific, fara putinta de tagada, ca e mult mai bine sa ciordeasca multi cate putin, decat vreo cativa sa ia tot. QED.
 • -5 (7 voturi)    
  .... (Joi, 20 mai 2010, 16:44)

  Bogdan [anonim]

  acum sa vezi furtisaguri...
 • +5 (5 voturi)    
  bravo (Joi, 20 mai 2010, 16:53)

  ROXANA PULPEA [anonim]

  este cea mai buna veste din acest an!!!!!
 • +5 (5 voturi)    
  O stire buna! (Joi, 20 mai 2010, 17:09)

  adrian88000 [utilizator]

  O masura anticriza care va produce bani , nu doar va economisi bani.E un semn bun. Urmeaza ,sper, largirea bazei de impozitare si combaterea eficenta a evaziunii fiscale.
  • +1 (3 voturi)    
   Saliu (Joi, 20 mai 2010, 17:22)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Da, de acord, numai ca asta cu combaterea (sau cum zicea Nastase ca m-a amuzat teribil. mai ales din partea lui..."atacarea frontala a evaziunii") evaziunii e mai greu de facut. Unu la mana pt ca romanu e mai inteligent si dupa 20 de ani de ascunzisuri si fofilari e greu sa-l prinzi si doi, pt ca sunt interese imense din partea politicului.
   Eu as fi multumit daca n-ar mai lua spaga cei de la Garda Financiara si de la Politia Economica. Daca as fi sef peste ei le-as da salarii doar in functie de nr de amenzi si de valoarea lor. Timp de un an asa i-as tine. Iar cei ce nu ating anumite target-uri...concediati in secunda doi.
   • +2 (2 voturi)    
    pentru bgd (Vineri, 21 mai 2010, 0:07)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    Zilele trecute am vazut o bucatica de film italian. O profesoara la stomatolog. La sfarsitul lucrarii il intreaba pe medic cat o costa ce a lucrat acesta. Stomatologul raspunde 500 Euro si pacienta ii plateste. Stomatologul baga banii in sertar si zice multumesc. Profesara ii zice sa-i dea factura fiscala. Stomatologul face ochii mari si incearca sa o ameteasca cu vorba si sa nu-i dea factura.
    Profesoara insista si-i spune ca astepata factura si daca nu i-o va da il reclama. "Pentruca nu vereau ca eu sa platesc impozit si pentru tine"
    Stomatologul da factura.
    Cred ca ar trebui taiata bucata asta de film si data ca si un clip publicitar pe toate posturile T.V. mai multe saptamani. Poate va schimba mentalitatea romanului !
    • +1 (1 vot)    
     e suficient si un bon fiscal ! (Vineri, 21 mai 2010, 12:30)

     Crisa [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     Minunata idee , ar trebui aplicata si la profesorii care mediteaza , la medicii cu cabinete in scara blocului si lista poate continua. Depinde de fiecare dintre noi sa eradicam evaziunea asta mai mica , ca de cea cu tirurile se ocupa autoritatile ( sper !!! ) . Putini se gandesc ca in afara ca stomatologul nu da factura , nu are nici garantie la lucrare si cel mai periculos ca daca se imbolnaveste de ( hepatita B , HIV , etc. ) nici nu poti dovedi ca acel medic stomatolog ti-a pus mana in gura !!!
   • 0 (0 voturi)    
    Pai... (Vineri, 21 mai 2010, 15:03)

    CD [anonim] i-a raspuns lui bgd

    ... nu cam asa e si acum, sau a fost de curand?
    Ce propui tu este instrumentul perfect de marire a spagii, pentru ca, sa fim seriosi, este practic imposibil sa nu se lase cu o amenda, indiferent cat de corect ai fi. Totul, toate legile sunt astfel croite incat sa-ti fie imposibil sa te conformezi.
    Iar inspectorul, persoana rationala, cand o sa vina la tine o sa-ti zica (voalat, desigur) cam asa -- "Domnu' Bogdan, salariul meu e 20% din amenda pe care ti-o dau mata'. Acu', stiu si io... mata decizi care din doua vrei s-o platesti..."
 • +2 (2 voturi)    
  O masura buna DAR (Joi, 20 mai 2010, 17:11)

  UNUL IMPLICAT [anonim]

  Trebuie sa se aplice tuturor proiectelor depuse deja pe aceasta masura pentru a nu penaliza premiantii - cei care s-au straduit sa depuna pana acum.

  Trebuie sa GRABEASCA sa dea rezultatele proiectelor deja depuse: au 6 luni de zile de la depunere...Timpul este la fel de important ca banii. :)
 • +4 (4 voturi)    
  foarte tare (Joi, 20 mai 2010, 17:16)

  dans [anonim]

  Decizie foarte buna, o salut, insa nu va rezolva problema finantarii proiectelor si cresterea gradului de absorbtie al banilor europeni.

  Exista proiecte aprobate dar care nu se implementeaza pentru ca beneficiarii nu au bani de implementare, care au mai avut ceva pus deoparte criza i-a consumat deci le bate vantul prin buzunare la majoritatea. Bancile nu dau credite la cei care nu au bani, bancile dau credite doar la cei care au bani si garantii duble macar fata de creditul solicitat. Microintreprinderile care pot apela la finantare pe axa 4.3 despre care se povesteste in articol n-au nici bani si probabil ca nici garantii libere de sarcini. Prin urmare nu au cum sa implementeze proiectele. Acordarea prefinantarii de 35 % suna bine, insa pentru a primii in avans 35% din valoarea cheltuielilor eligibile trebuie sa aduci o scrisoare de garantie bancara. Adica te intorci tot la banca, acordarea unei scrisori de garantie bancara este o chestie similara cu acordarea unui credit. Ca sa primesti scrisoare de garantie trebuie sa ai o situatie financiara foarte buna si din nou garantii de doua ori valoarea scrisorii. Din punctul de vedere al bancii o scrisoare de garantie data astazi este un potential credit maine (in cazul in care beneficiarul scrisorii cere executarea ei) , prin urmare abordarea este identica cu acordarea unui credit. Deci prefinantarea de 35 % nu functioneaza in aceste conditii.

  Fac urmatoarea propunere:
  - toate proiectele pe fonduri structurale aprobate sa beneficieze automat de garantie din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM -uri. Beneficiarul sa se poata prezenta la banca pentru finantare cu aprobarea proiectului + scrisoarea de garantare din partea fondului. Va garantez ca 99,99999% din proiecte vor obtine finantare, va fi batai intre banci sa finanteze, nu va mai spune nici unul ca proiectele sunt "nebancabile", garantez pentru asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Referitor la propunere (Joi, 20 mai 2010, 20:02)

   Transilvan [anonim] i-a raspuns lui dans

   Ai perfecta dreptate. Propunerea mi se pare excelenta Din pacate Guvernul iti arata bani nerambursabili pe care banca ti-i face inaccesibili. Si daca totusi ajungi sa-i iei , te jumuleste cu dobanzile de nu-ti mai ramane mai nimic. Un beneficiar de rambursare plateste circa 16 milioane lunar dobanzi la bani care trebuiau sa-i intre in cont deja de 8 - 10 luni.
 • 0 (0 voturi)    
  completare (Joi, 20 mai 2010, 17:31)

  dans [anonim]

  Daca 70 % sau 100% din valoare cheltuielilor eligibile beneficiaza de finantare din fonduri structurale, (deci sursa de rambursare a creditului este asigurata), si in plus exista si garantia FNGCIMM nu ai cum sa nu gasesti finantare, toate proiectele devin "foarte bancabile". Ma enerveaza termenul asta "nebancabil" ca si " crestere sustenabila " si mai sunt cateva.

  Mai propun o chestie
  - simplificati procedurile de intocmire a proiectelor la maxim, beneficiarii sau chiar si consultantii sa nu trebuiasca sa fie doctori docenti in economie ca sa scrie un proiect.
  - autoritatile de management trebuie sa aiba o abordare mult mai flexibila, rigiditatea nu-si are rostul acum in conditiile in care nu reusim sa absorbim aproape nimic. Mi se pare absurd ca un dosar sa fie respins pentru ca pe plic beneficiarul nu a completat exact cuvant cu cuvant dupa precizarile din ghid. Daca s-a respins inseamna ca dosarul a ajuns unde trebuie, o abordare de genul asta este prosteasca. Numai cine nu munceste nu greseste, dosarele nu ar trebui sa se mai respinga penru chestii pur administrative, ca nu ai pus o nota contabila la bilant , sau ca n-ai semnat o pagina din cererea de finantare. Cu abordarea asta nu ajungem nicaieri, de acord lucrurile trebuie facute cu rigurozitate si constinciozitate dar sa fie motiv de respingere mici greseli administrative este total contraproductiv.
 • 0 (0 voturi)    
  ...da' spaga...? (Joi, 20 mai 2010, 18:04)

  bm [anonim]

  tre' sa dam ..?
  • 0 (0 voturi)    
   Completare (Joi, 20 mai 2010, 17:24)

   Gebeleizis [anonim] i-a raspuns lui bm

   tre' sa MAI dam?
  • +1 (1 vot)    
   spaga (Joi, 20 mai 2010, 18:29)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bm

   daca nu vrei sa dai spaga, nu o da! in schimb, il poti da in gât pe cel ce-ti cere spaga. DNA-ul abia asteapta sa primeasca sesizari de la cetateni.

   pe de alta parte, daca vrei sa dai spaga, e foarte putin probabil ca cel ce ti-o cere sa te si pârasca...
  • -2 (2 voturi)    
   Nu.. (Joi, 20 mai 2010, 18:35)

   voda.tepes [utilizator] i-a raspuns lui bm

   ..ca o iau ei singuri.
 • -3 (3 voturi)    
  Frectie cu apa rece (Joi, 20 mai 2010, 18:42)

  Lisa [anonim]

  nu astea-s masuri fiscale.
  ce le trece prin cap ca firmele vor lua fonduri ue si vor plati impozit forfetar?????
  doamne, am trait sa o aud si pe asta.
  promoveaza lenea si prostia

  sa demareze actiuni productive nu din astea fictive in pib
 • 0 (0 voturi)    
  Dati-ne si noua o lista cu cei care iau fonduri (Vineri, 21 mai 2010, 15:18)

  emycs [anonim]

  dati-ne si noua o lista cu cei care iau fonduri nerambursabile sa vedem cine sunt...

  Sunt proiecte care trec pt ca au spate si altele care nu trec pentru ca nu sunt "sustenabile" ....

  Chiar as vrea si eu o lista cu cei care au luat fonduri nerambursabile sa contactez si eu vreo 2 poate imi spun si mie cum au reusit...
 • 0 (0 voturi)    
  finantare (Joi, 27 mai 2010, 11:56)

  S.C.DE LUXE TRADING SRL [anonim]

  as dori sa aflu cand se preconizeaza a se publica noul proiect de finantare prin Programul Operational Regional - dorim sa finalizam o pensiune deja ridicata si ne-ar fi de mare ajutor aceasta finantare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by