Datele mentionate reies din tabelele atasate - situatia publicata de Ministerul Finantelor Publice la 31 ianuarie 2010 si, respectiv, 30 iunie 2010.
Se poate observa ca valoarea proiectelor contractate este de 32,82 miliarde lei, la 30 iunie 2010 aproape cat intreaga suma alocata de UE pe perioada 2007-2009 (36,1 miliarde lei). Teoretic, fondurile sunt "angajate" oficial pe proiecte.
Cu toate acestea, ritmul in care banii ajung la beneficiari (platile) este foarte slab: numai 15,49% din banii alocati de UE (raportat la 2007-2009) au ajuns efectiv in buzunarul beneficiarilor.
In alte cuvinte, cateva concluzii bazate pe aceste cifre:
- - exista suficiente proiecte (peste 17.000 depuse), multe au fost aprobate (peste 4.000)
- - autoritatile de resort au recuperat, partial, intarzierea evaluarilor, semnand cateva sute de contracte in acest an (in total, peste 3.000 de proiecte contractate)
- - ritmul semnarii contractelor a avansat de 7 ori mai rapid decat cel al platilor, asadar beneficiarii au dificultati la derularea proiectelor si/sau autoritatile intarzie sa ramburseze cheltuielile.
Cifrele nu fac decat sa confirme declaratiile recente ale beneficiarilor de finantare si autoritatilor de resort. Pe scurt, tabloul este urmatorul:
- Beneficiarii au dificultati la derularea proiectelor (financiare, in majoritatea cazurilor), depun cererile de rambursare cu intarziere, autoritatile descopera greseli/lipsuri in documente, asadar au probleme in a le aproba. Pe langa aceasta, se adauga si problemele proprii ale autoritatilor care analizeaza dosarele, precum lipsa de personal, care intarzie odata in plus intregul proces.
Ce alte solutii au mai aparut pentru a rupe acest "lant al slabiciunilor"? Avansul acordat beneficiarilor este una din deciziile recente, binevenita ca idee, insa este in mare parte blocata de solicitarea scrisorii de garantie bancara.
Masurile care ar avea cu adevarat impact se lasa inca asteptate:
- sprijin prin garantarea sumelor pentru care este necesara scrisoarea de garantie bancara
- sprijin prin garantarea creditelor pentru sumele care sunt necesare cofinantarii proiectelor
- asigurarea unui numar necesar de functionari in autoritatile de resort
Pt. cei interesati....a face absorbtie = a se transfera fonduri din bugetul CE la bugetul naţional pe baza unor declaratii de cheltuieli transmise de Romania.
So.......rambursarea cheltuielilor catre beneficiari nu echivaleaza cu absorbtia, pt ca o cheltuiala platita "aiurea" din bugetul de stat nu se recupereaza de la comisie.....va deveni doar o "gaura" in plus la bugetul de stat.
Si eu rag a pustiu de ani de zile ca a plati ce nu ai nevoie sau a plati de fapt altora sub motiv ca iti platesti tie nu are nici o treaba cu impactul fondurilor europene. Dar fara succes.
Unii nu pot intelege nimic iar altii se prefac ca nu inteleg - vezi jumatatea de miliar cheltuita petnru "consultanta" pentru "proiecte consolidate" fara nici o sansa de a se trasnforam vreodata in investiii la onor Ministerul Mediuluii- campionul platilor fara sens catre consultanti straini.