Comisarul european Dacian Ciolos a initiat o propunere pentru unificarea procedurilor programelor de finantare sprijinite de politici europene diferite

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Vineri, 10 septembrie 2010, 15:54 Economie | EuROfonduri

Patru comisari europeni - Dacian Ciolos, Johannes Hahn, Maria Damanaki si Lazslo Andor - i-au trimis o scrisoare presedintelui Barroso in care propun "un cadru strategic comun" care sa inlocuiasca procedurile diferite ale mai multor politici si care sa evite fragmentarea diferitelor instrumente financiare ale UE. Scrisoarea a fost publicata de Euractiv.com in aceasta saptamana.

Intr-un cuvant, comisarii vor ca pentru aceeasi categorie de proiectele finantate din fonduri europene, procedurile sa fie similoare sau foarte apropiate, indiferent de sursa banilor.

Surse din Comisia Europeana au declarat pentru HotNews.ro ca initiativa a apartinut comisarului roman,in urma discutiilor pe care acesta le-a avut cu reprezentanti ai Comitetului Regiunilor si ai Parlamentului European. ceilalti trei comisari s-au alaturat acestui demers si au fost de acord sa lucreze pentru realizarea unei mai bune sinergii intre programele de finantare pentru perioada post 2013.

Propunerea concreta a celor patru comisari europeni este crearea unui cadru strategic comun pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Condul de Coeziune, Fondul European pentru Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit, incepand cu 2014. Acest cadru comun ar asigura o mai mare claritate pentru statele membre si beneficiari, ar reduce costurile administrative si ar duce la o mai buna coordonare la nivel national, regional si local, se arata in scrisoare.

"Obiectivul este realizarea unei mai mari complementaritati intre politica de coeziune, politica de dezvoltare rurala, politica maritima si de pescuit si mai multa coerenta in implementarea diferitelor programe de finantare din fondurile europene. Intentia este de a elimina zonele neacoperite sau suprapunerile intre programe. propunerea nu va afecta insa obiectivele specifice ale acestor politici europene", au explicat pentru HotNews.ro surse din Comisia Europeana.

Ideea este ca pentru o regiune, pentru aceeasi categorie de proiecte finantate din fonduri europene, dar din programe care tine de politici diferite, procedurile sa fie similare sau foarte apropiate. Spre exemplu, Comitetul Regiunilor a ridicat problema unor incongruente cand vine vorba despre separarea urban-rural.

Scrisoarea a fost trimisa cabinetului presedintelui Comisiei in 31 august si ramane de vazut cand va fi dat si in ce va consta raspunsul acestuia.


Citeste mai multe despre   


Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

279 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version