O alta statistica a neregulilor pe fonduri SAPARD: Situatia cazurilor raportate de Romania la OLAF, in anul 2009. Nereguli constatate

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 6 octombrie 2010, 17:44 Economie | EuROfonduri

O serie de proiecte SAPARD au fost raportate anul trecut de catre Romania, la Bruxelles. De aceasta data, este vorba despre sesizarile autoritatilor romane care au fost transmise Comisiei Europene. In "Raportul privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si combaterea fraudelor", publicat in data de 14 iulie 2010, se mentioneaza faptul ca Romania a raportat 109 proiecte SAPARD cu nereguli, in 2009, cu o valoare totala a neregulilor de 18.602.252 euro.

HotNews.ro a solicitat la finalul lunii septembrie lista proiectelor cu nereguli, cu mentionarea, la fiecare dintre acestea, a neregulilor constatate.

Ca raspuns, APDRP a transmis :

 • "in baza de date a Agentiei figureaza in acest moment 105 debite aferente anului 2009. Diferenta de 4 debite dintre raportul mentionat de dumneavoastra si situatia APDRP este explicata prin anularea unor sume datorate prin contestarea acestora de catre beneficiari.
 • Cat priveste lista cu beneficiarii care au constituite debite in cursul anului 2009, ne gasim in imposibilitatea de a va furniza numele acestora. Intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit in calitate de Autoritate Contractanta si beneficiari au fost incheiate contracte de finantare prin care au fost acordate finantari nerambursabile in cadrul Programului SAPARD.
 • Articolul 5  "Confidentialitate", din Anexa I "Prevederi generale ale contractului de finantare" prevede ca "Autoritatea Contractanta si Beneficiarul se angajeaza sa pastreze confidentialitatea rapoartelor si a oricarui document, informatie sau alt material de care se ia la cunostinta in prezentul contract. Informatiile pot fi furnizate doar autoritatilor competente."
 • Avand in vedere cele mai sus mentionate, furnizarea informatiilor solicitate face parte din relatia contractuala si pot prejudicia interesele economice ale beneficiarilor, APDRP raspunzand direct in acest sens.
 • Pentru a va putea sprijini in demersul dvs jurnalistic va transmitem o situatie a numarului de debite aferent tipurilor de nereguli constatate.
 • In ceea ce priveste interviul cerut de dvs, domnul director general Mihai Gavril Vadan, isi exprima profundul regret de a nu putea da curs acestei solicitari din cauza agendei foarte incarcate din aceasta perioada. In speranta ca veti intelege situatia, va multumim pentru interes si va asiguram de intreaga noastra colaborare."
Situatia debitelor, in functie de neregulile constatate:
Nr debite     Neregularitate
1        Absenta documentelor/registrelor contabile
1         Documente lipsa sau incomplete
3         Documente incomplete, necertificate
4         Documente justificative lipsa sau incomplete
2         Documente justificative falsificate
2         Certificate false sau falsificate
1         Alte cazuri de documente in neregula
1         Valoare neconforma cu realitatea
1         Origine inexacta
1         Utilizare sau procesare fictive
1         Produs neeligibil pentru ajutor, finantare
3         Cheltuiala neeligibila
1         Identitate incorecta
1         Descriere eronata a unei exploatatii
1         Operatie nefinalizata
1         Alte nereguli ale operatorului
3         Nerespectarea termenelor de executie
4         Cheltuiala neeligibila in cadrul masurii
46       Nerespectarea reglementarilor/conditiilor din contract
1         Incalcari ale regulilor privind achizitiile publice
1         Cheltuiala nejustificata
2         Cheltuiala care nu se refera la perioada cand actiunea a fost finalizata
5         Alte nereguli (Ex. Conflictul de interese)
7         Overpayment
1         Reziliere contract


Citeste mai multe despre   


Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1055 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  restituie beneficiarii (Miercuri, 6 octombrie 2010, 18:13)

  bula [anonim]

  nu statul! iar raportul din 2009 se refera SIGUR la proiecte incheiate PANA in 2008. Ghici cine distribuia banii?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri