VIDEO SEMINAR Raport oficial de evaluare a fondurilor structurale si de coeziune 2007-2013. Reprezentantii Ministerului de Finante, Institutului European din Romania, consultantilor si ONG-urilor dezbat concluziile

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 1 noiembrie 2010, 17:03 Economie | EuROfonduri


 documente
Nivel foarte scazut al platilor, tendinta de supra-reglementare, necesitatea unui sistem de recompense si sanctiuni in vederea accelerarii efectuarii platilor - iata numai cateva din ideile care reies din analiza performantei fondurilor structurale. Ministerul de Finante face publice rezultatele primului raport oficial de evaluare in acest domeniu.

Stefan Ciobanu (Director General ACIS - Ministerul Finantelor Publice), Gabriela Dragan (Institutul European din Romania), Florin Banateanu (KPMG), Simona Constantinescu (FDSC) si Adriana Rosoga (Ziarul Financiar) au dezbatut concluziile si recomandarile incluse in raport in cadrul unei mese rotunde LIVE VIDEO & TEXT gazduita de HotNews.ro.


 • Dezbaterea s-a incheiat

Analiza a luat in calcul, in principal, date valabile pana la data de 30 iunie 2009 si a fost realizata la solicitarea Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, de catre consortiul format din KPMG, GEA Strategy&Consulting si Pluriconsult. Evaluarea CSNR este finantata din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) prin POAT (Programul Operational  Asistenta Tehnica) 2007 – 2013.

Exemple de concluzii incluse in raport:

 • Sarcinile administrative legate de achizitiile publice si managementul si controlul financiar nu sunt dimensionate in functie de complexitatea interventiilor, a proiectelor individuale si riscul de eroare si frauda aferent acestora.
 • Exista tendinta de supra-reglementare, care impune o arie de control de 100%, precum si multe niveluri de verificare.
 • La data de 30 iunie 2009, volumul platilor efectuate se ridica la 1,5% din alocarea totala. Luandu-se in considerare perioada de timp de la inceputul perioadei de programare, nivelul platilor este foarte scazut. Avand in vedere faptul ca aceasta rata a crescut pana la data de 30 iunie 2010 la doar 3,7%, problema absorbtiei devine si mai stringenta. De fapt, ritmul actual al efectuarii platilor constituie un risc major pentru atingerea tintei de absorbtie totala, putandu-se anticipa ca, in conditiile mentinerii acestui ritm, volumul rambursarilor va atinge alocarea initiala abia in anul 2020.

Din recomandarile incluse in raport:

 • ACIS trebuie sa analizeze, in baza constatarilor evaluarilor intermediare la nivel de program operational, posibilitatile de realocare a fondurilor pentru a contracara efectele crizei economice actuale, capacitatea existenta si estimata de absorbtie, precum si volumul cererii de fonduri nerambursabile solicitate de potentialii beneficiari.
 • Pentru a permite absorbtia deplina a Instrumentelor Structurale pana la termenul limita stabilit pentru actuala perioada de programare, se recomanda ACIS sa elaboreze masuri sub forma unui sistem de recompense si sanctiuni in vederea accelerarii proceselor de efectuare a platilor si sporirii motivatiei entitatilor publice de a solicita rambursarea contributiilor de pre-finantare.
 • Scutirea IMM-urilor de obligatia de a asigura garantii de pre-finantare, care reduc lichiditatile, in special in cazul interventiilor cu bugete reduse si risc moderat.
Citeste mai multe concluzii si recomandari in documentul atasat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4927 vizualizari

 • buget minimis 200.000Eur in 2011 (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:31)

  Ramona P [anonim]

  Buna ziua,

  Dupa cum a anuntat unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice s-a epuizat bugetul alocat schemei pentru ajutoare de minimis adresate imm-urilor in valoare de 100milioane de euro pe perioada 2007-2011.
  Intrebarea mea este daca acest buget va fi suplimentat pentru anul 2011, eventual cu ce suma?

  Multumesc anticipat,
  Ramona
 • O intrebare (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:34)

  alina [anonim]

  Se are in vedere instituirea unui spor pentru cei care implementeaza proiecte la nivelul APL si subordonate pe perioada de derulare a proiectelor pentru a impiedica plecare acestora datorita salariilor f mici-600, 700, 800 roni?versus responsabilitate mare . Daca da, pe cand ? Aceste sporuri se au in vedere a fi incluse in grila de salarizare unitara pentru a impiedica plecarea , migrarea personalului care implementeaza proiecte la nivelul APL ...in sectorul privat ?

  multumesc,
  o zi minunta
 • Salarizare experti (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:37)

  Marius [anonim]

  Problema absorbtiei scazute a banilor europeni de catre institutiile statului (nu SRL, ONG, etc) indiferent de PO unde s-a aplicat se rezuma la un singur cuvant: SALARIU.
  DISCRIMINAREA (am scris mare ca sa se inteleaga) practicata de guvern prin art. VIII din OUG 114/2009 in care salarizarea pe fonduri UE a scazut aberant de mult (de aici si interesul salariatilor pentru munca si bataia de cap "in plus") comparativ cu partenerii dintr-un proiect (un SRL de exemplu) care au ramas la valorile de salarizare conf. OUG 52/1999. Pai este normal, ca un salariat al unei institutii publice (institutie care este beneficiar in proiect), sa castige lunar 1000 lei dintr-un proiect cu finantare UE, iar partenerul (privat sau ONG) 180.000 lei?
  NICIODATA dar absolut NICIODATA acel om nu va fi determinat sa lucreze bine, repede, corect, etc cand vede aceasta discriminare. Credeti ca acela care a conceput si aprobat OUG 114/2009 poate intelege aceasta stare de fapt a lucrurilor din Romania?
 • Modificare mecanism recuperare prefinantare (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:41)

  ATX [anonim]

  Prefinantarea actuala rezolva partial problema indisponibilitatea resurselor financiare.
  Simularea cash-flow-ului conduce la concluzia ca in ultima perioada a derularii proiectului (ultimile 6-12 luni) se ajunge la lipsa de cash in organizatiile care nu au putere financiara prea mare.
  Pentru a fluidiza activitatile prin asigurarea resurselor financiare necesare avansez 2 idei:

  1. Modificarea procedurii de recuperare a prefinantarii, astfel incat RECUPERAREA PREFINANTARII sa se faca in ultima parte a perioadei de implementare si anume; in ultimile 6-9 luni, depinzand de durata proiectului; asa se procedeaza in cazul proiectelor finantate din imprumuturi de la Banca Mondiala, de exemplu, si lucrurile merg foarte bine. In plus acest mecanism poate fi completat cu reducerea prefinantarii la 20-25 % ( de la 30 – 40 %) in cazul proiectelor cu durata de peste 2 ani, adica cele strategice; astfel s-ar disponibiliza fonduri si s-ar compensa amanarea recuperarii prefinantarii.

  2. Posibilitatea FOLOSIRII PREFINANTARII si pentru acoperirea TVA, care este cheltuiala neeligibila. In multe cazuri, beneficiarii finantarii nu au cash sa acopere TVA, motiv pentru care amana desfasurarea unor activitati care implica plati cu TVA. Cum TVA se recupereaza relativ repede, conform promisiunilor guvernului Romaniei, n-ar fi o problema ca aceasta cheltuiala sa se acopere initial din prefinantare si apoi sa se recupereze.

  Imi exprim speranta ca se vor analiza aceste idei, se vor face propuneri de adoptare a lor si se vor pune in practica foarte curand. Astfel organizatiile cu reputatie si cu o capacitate tehnica puternica vor putea implementa proiecte de succes chiar si in conditiile unei penurii de resurse financiare proprii.

  INTREBARE:
  Este posibila modificarea mecanismelor de finantare pentru a implementa ideile de mai sus ?
 • Investitii pentru IMM in 2011 (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:43)

  Dorin [anonim]

  Programul de finantare a IMM mentionat mai jos, fonduri de investitii cuprinse intre 1.075.001-6.450.000 este epuizat si inchis ;
  [Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” ;
  AXA PRIORITARĂ 1 – Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient ;
  DOMENIUL DE INTERVENŢIE 1.1 – „Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM”;
  OPERAŢIUNEA a) – „Sprijin pentru consolidarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile”;
  Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii realizate de întreprinderile mici şi mijlocii”]
  Intrebare:
  Va exista ceva similar in anul 2011?
 • Statistici privind grupurile tinta - POS DRU (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:59)

  Radu [anonim]

  Buna ziua,

  Pentru domnul Stefan Ciobanu: avand in vedere complexitatea documentatiei in ceea ce priveste atingerea grupurilor tinta (de exemplu registrul grup tinta - 21 de coloane cu indicatori) de catre contractantii proiectelor, as dori sa mi se clarifice urmatoarele aspecte:

  1. Care este institutia care prelucreaza aceste date
  2. Statisticile rezultate din prelucrarea acestor date sunt publice? Daca da, unde sunt publicate?
  3. Planuiti sa realizati o campanie de informare in randurile beneficiarilor de fonduri structurale cu privire la rostul acestor documente (suplimentare) si a modificarilor continue la care sunt supuse, precum si a modului in care se vor valoriza datele colectate?
 • IMM plates impozite si taxe (Marţi, 2 noiembrie 2010, 21:20)

  Florin [anonim]

  1. Ce programe de finantare vor fi pentru IMM care finanteaza utilaje, masini si instalatii de productie sunt pentru anul viitor?
  2. Sa vazut ca in zeci de minute IMM pot depune sute de proiecte. Cum comenteaza autoritatile acest fenomen?
  3. Daca autoritatile publice nu sunt capabile sa intocmeasca si sa implementeze proiecte, dece nu se redirijeaza o parte din fonduri catre IMM care aduc impozite si taxe la toate bugetele ? Evident, intr-o pondere rezonabila si cu criteriu de selectie valoarea impozitelor si taxelor/ afacere finantata.
 • MANAGEMENTUL FONDURILOR STRUCTURALE (Marţi, 2 noiembrie 2010, 23:23)

  gandacelulharnic [anonim]

  Parerea mea este ca acest Raport este diseminat cu ocazia acestui dialog on line pentru a obtine acordul publicului asupra faptului ca sistemul national de gestionare a fondurilor structurale nu functioneaza in acest moment.
  In continutul materialului supus astazi dezbaterii publice, putem gasi formulari lipsite de speranta sau ireale precum:
  a). la 30 iunie 2010, rata platilor efectuate a crescut la doar 3,7%. In conditiile mentinerii acestui ritm, volumul rambursarilor va atinge alocarea initiala abia in anul 2020. (pg.1)
  b). progresul lent pe masurile de informare si publicitate se datoreaza asistentei PHARE care a sustinut activitatile de comunicare si a redus motivatia de a folosi Instrumentele Structurale (ceva de genul – Mami, mi-a luat jucaria!!!!) pg 6
  c). se recomanda Autoritatilor de Management sa “ elaboreze in cel de-al patrulea semestru al anului 2010 un Plan de Actiune” suplimentar pentru fiecare Program Operational..(pg.2)
  INTREBAREA mea este: Care a fost motivatia ACIS (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Finantelor) de a comanda aceasta analiza? De cand s-a constatat inrautatirea situatiei, scaparea ei de sub control ?
  RECOMANDARE pentru factorii politici responsabili (nu pentru aceia iresponsabili) – sa se reconsidere problemele legate de management care persista la nivelul ACIS (un neintrerupt sir de promovari temporare pentru functia de director general, spre exemplu), data fiind importanta strategica a acestei structuri ca si coordinator national al Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania.
 • Recomandari utile? (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 1:08)

  Andrei Linu [anonim]

  Buna ziua,
  Am parcurs lista de recomandari, in afara unor recomandari pertinente, legate de utilizarea fondurilor din Asistenta Tehnica, pot spune ca documentul este plin de formulari vagi, intr-o limba de lemn moderna, europeana (felicitari autorilor!!), imposibil de inteles de catre "muritorul"(cititorul) de rand. Daca asa intelegeti d-voastra sa comunicati catre publicul larg aspecte legate de Fondurile Structurale, sa nu va mirati ca desi toata lumea stie de "fondurile europene", de fapt mai nimeni nu stie nimic relevant!
  Am totusi cateva intrebari/comentarii:
  1) Problema lipsei personalului OI/AM este mult mai grava decat se prezinta in document. Ca fost angajat in OI si actual expert in proiecte POSDRU, nu pot decat sa constat exodul masiv al personalului din OI/AM-uri catre mediul privat/proiecte, datorita diferentelor mari intre veniturile celor doua categorii. Din fostii mei colegi de la OI-ul de unde provin, au plecat peste 50 % in 2009-2010 si nu s-a reusit deloc suplinirea persoanelor lipsa, nici macar cu 25 %.
  2) In aceste conditii, s-a ajuns ca un Act aditional sa fie procesat in 7 luni de la depunerea lui, o Cerere de Rambursare sa astepte de mai bine de 8 luni o decizie (in aceasta situatie sunt ZECI de proiecte STRATEGICE).
  3) Daca tot sunt fonduri atat de generoase in PO AT si Axele de AT ale PO(S)-urilor si nu vor putea fi utilizate, va puteti gandi la perspectiva externalizarii activitatilor OI/AM-urilor care sunt generatoare de intarzieri/blocaje, datorate lipsei de personal sau insuficientei motivari a acestuia?OI-urile ar putea deveni fie furnizori de servicii, pe baza de contract, fie doar sa monitorizeze derularea contractelor de servicii externalizate de catre agenti economici privati. Acestia nu ar mai intampina legate de stimularea/salarizarea personalului implicat in gestiunea fondurilor, deci nici in recrutarea si mentinerea acestuia pe posturi!.
  Nu accept un raspuns de genul "nu este prevazut in PO(S)/DCI" -tipic de lene bugetara!
 • Furnizorii de servicii sociale (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 8:15)

  Anonim [anonim]

  Pentru Dna Simona Constantinescu:
  Care este parerea dumneavoastra despre modul in care fondurile structurale se ocupa de furnizorii de servicii sociale?
 • Salarizare proiecte din FSE (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 9:12)

  Mehedintu Lucretia Medi [anonim]

  Va rog un raspuns: Pana in septembrie 2010, am fost salariata (personal contractual) la un Centru de formare profesionala a adultilor. Am fost disponibilizata dar sunt implicata in implementarea unui proiect, pe axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.1, beneficiar Cartel ALFA, iar centrul regional de formare este partener. Intrebarea mea este urmatoarea: Centrul Regional ma poate angaja cu contract individual de munca pe perioada determinata (expert termen lung in proiect), si salarizata conform plafonului din bugetul proiectului?
  Va multumesc.
 • Implicare ONG in implementare proiecte FS (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 10:20)

  Stefan Lazar [anonim]

  Care este numarul de organizatii neguvernamentale care implementeaza proiecte din FS si care sunt principalele lor probleme.
 • Pt Stefan Ciobanu - monitorizare indicatori FS (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 10:47)

  Stefan Lazar [anonim]

  Cum se inregistreaza (cu ce regularitate) la nivel AM/OI indicatorii raportati/reflectati de beneficiarii de finantare din FS in cererile de rambursare.
  Situatia centralizata a acestor indicatori pe axe/domenii se face publica si cand? Cine face analiza acestor indicatori raportat la CNSR si cum se foloseste aceasta informatie pentru actuala perioada de programare si pentru planificarea 2014-2020.
 • Reorganizarea AM-urilor (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 10:52)

  Razvan [anonim]

  Intrebare pt Dl St. Ciobanu: Comitetul interministerial privind accelerarea absorbţiei fondurilor europene "cunoaste" acest raport de evaluare ? Cum se completeaza acest raport cu intentiile Comitetului de a uni toate AM-urile sub aceeasi umbrela ? Nu cumva aceste modificari structurale vor determina o noua evaluare a sistemelor de management si control si care sa duca la suspendarea platilor pe majoritatea programelor operationale ?
  Cum stopati exodul personalului cheie din AM, AC si OI catre privat ? Cum veti rezolva, in aceste conditii, problemele reale cu intarzierile in rambursare, cauzate de lipsa de personal ?
 • Plati dosare (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 11:04)

  Ionel [anonim]

  Va rog sa spuneti cand anume se vor face platile pentru dosarele depuse la POS.Mentionez ca am depus documentele pentru rambursare dosarul fiind complet inca din luna mai.Conform contractului trebuiau virati banii in max 90 zile de la depunere.Pana azi nici un semn.............Pentru suma care trebuie sa o primesc (250.000 euro) am facut un credit la care platesc lunar 2.350 euro dobanda.Cine plateste costurile suplimentare in conditiile in care noi beneficiarii am respectat toate clauzele contracgtuale?
 • evaluare capacitate financiara aplicanti (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 11:33)

  ortance [anonim]

  Buna ziua ,

  Analizand Ghidurile solicitantului aferente
  POS DRU dorim sa punem in
  discutie

  Grilele de evaluare privind eligibilitatea

  5. Parteneriatul demonstrează capacitate financiară, prin existenţa surselor de
  finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul
  contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacităţii financiare nu se aplică
  pentru instituţiile administraţieipublice centrale şi locale.


  Dorim sa atragem atentia asupra faptul ca la nivelul organizatiilor ( ONG ,
  patronate , sindicate ) care au structura nonprofit rezultatul net al bilantului contabil nu este un indicator suficient pentru evaluarea capacitatii financiare . Mai mult decat atat , exista organizatii care implementeaza proiecte si care ,
  la finele anului pot inchide pe deficit deoarece nu s-a incasat RFT - ul aferent cheltuielilor din anul respectiv . Daca s-ar analiza si alturi posturi
  bilantiere , s-ar observa ca exista venituri inregistrate in avans ( contractele de finantare ) care acopera deficitul declarat , deficit care este de fapt imaginea cheltuielilor
  efective aferente proiectului .
  In plus , capacitatea unei entitati de a finanta un proiect nu trebuie pusa la
  indoiala pe baza unei singure cifre ( rezultatul bilantului ) fara a fi
  analizata organizatia in ansamblul ei . Organizatia poate avea rezultat
  bilantier negativ generat tocmai de o capacitate foarte buna de implementare proiecte pentru ca
  ruleaza surse proprii care nu au facut inca obiectul unui RTF .
  De asemenea o organizatie poate prezenta rezultat bilantier pozitiv generat de
  incasarea si necheltuirea unor avansuri/prefinantari si sa sugere capacitate
  financiara desi acele sume au destinatie speciala si nu pot asigura cofinantarea unui proiect .

  Practic ar trebui luati in calcul indicatori financiari de tip : lichiditate de exemplu .
  Sau analiza surselor extra-proiecte .

  Recomadam reanalizarea acestui criteriu de evaluare .
 • echilibrarea liniilor de finantare (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 12:06)

  alexandru [anonim]

  Exista un dezechilibru foarte mare intre modul de alocare a fondurilor pe diverse axe. Proiectele POSDRU sunt finantate in proportie de 98% (ptr ONG-uri de ex) in timp ce proiectele FEADR doar 40% din care o multime de cheltuieli sunt neeligibile (care coboara finantarea reala si la 25%). Asta in conditiile in care proiectele pe resurse umane permit practic orice fel de cheltuieli si - lucrez in domeniu - sunt un fel de sifonari legale de bani, impactul lor asupra economiei si societatii fiind minim.
  Intrebari:
  1) Ati facut un studiu real de impact al diferitelor linii de finantare asupra economiei?
  2) Exista vreo sansa ca investitiile reale - am dat exemplul FEADR, dar mai sunt si alte linii - sa fie finantate realist?
  3) Bancile nu acorda credite de investitii pentru start-up (e verificat, ti se spune: de ce nu iei un credit de nevoi personale?), deci e imposibila finantarea proiectelor de investitii, in conditiile in care trebuie sa vii uneori cu 70% din necesar. Aveti o solutie pentru situatia asta?
 • birocratie (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 12:53)

  marius [anonim]

  Va rog sa ne spuneti ce anume va impiedica sa de-birocratizati intreg procesul de alocare a fondurilor structurale?
  De ce nu aplicati principiile Small Business Act? Construiti o procedura simpla special pentru IMM-uri, eliminati toate hartiile inutile si pastrati doar planul de afaceri si o copie dupa bilant. Focalizati resursele administrative mai degraba spre control post decat asa numite "asigurari preventive" care produc blocaje si nu rezolva nimic. Daca la controlul ulterior s-a dovedit ca fondurile au fost utilizate gresit, foarte bine, se recupereaza creanta. Chiar daca doar jumatate din toatalul sumelor disponibile sunt utilizate corect si tot vor avea un impact enorm asupra economiei (locuri de munca, investitii, taxe si impozite,etc).
  Eu lucrez in consultanta si trebuie sa va spun (daca nu stiati deja) ca oamenii sunt descurajati sa mai aplice. Dupa primul val de entuziasm din 2008 lumea s-a lamurit cum sta treaba si nu mai vrea nimeni sa isi mai bata capul cu dosareX5 copii si3 originale si aplicatii on-line si zeci de avize si stampile. Faptul ca nu sunt lichiditati sau putere financiara este doar o parte a realitatii, eu stiu IMM-uri care au facut imprumut la banca pentru dotari tocmai pentru ca aprobarea unui proiect dureaza prea mult, banii vin si mai tarziu si e pur si simplu prea multa bataie de cap cu hartogaraia.
  Spre exemplu Irlanda, tara care a avut cea mai mare absorbtie pe fonduri structurale, prin 2006 abia inventau facturile. Credeti ca dosarele lor de proiect aveau mai mult de 30 de pagini?
  Revin cu intrebarea: DE CE nu se simplifica dosarele si procesul de evaluare/aprobare/derulare contract?
 • Bine ca nu au luat in calcul ... (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 23:11)

  Ciucu [anonim]

  ... datele de pana la la 30 iunie 2007.

  Ce rost are o asfel de evaluare pe date atat de vechi?

  In rest concluziile din sumarul raportului sunt interesante. Recomandarile asa si-asa...
 • Sistem incoerent (Vineri, 5 noiembrie 2010, 14:11)

  Margarethe [anonim]

  Ca unul care mai lucreaza (inca) in domeniul "proiecte cu finantare internationala" intr-o institutie a APL, pot sa spun ca am avut si am tot timpul senzatia ca fac parte dintr-un sistem cu totul incoerent, care se reorganizeaza in nestire, fara niciun rost si fara nicio logica. Radacinile bramburelii sunt adanci, bine ancorate in brambureala generala a administratiei; ca urmare, nu mai am sperante si nu-mi mai fac iluzii; ca urmare, nici nu (mai) pun intrebari. Caut serviciu in alt domeniu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by