Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat marti ca decizia Standard & Poor's de a retrograda ratingul Italiei nu reflecta realitatea, iar guvernul sau a pregatit deja masuri pentru stimularea cresterii economice, potrivit Reuters.

"Evaluarile Standard & Poor's par a fi dictate mai mult de povestile din presa decat de realitate si par a fi influentate in mod negativ de unele considerente politice", se arata intr-un comunicat al primului ministru italian.

El a adaugat ca guvernul sau a aprobat deja o serie de masuri pentru a echilibra bugetul in 2013 si pregateste masuri pentru consolidarea cresterii economice, care isi vor arata roadele in termen scurt si mediu.

Agentia de evaluare financiara a redus cu o treapta ratingul Italiei, ca urmare a reducerii perspectivelor de crestere economica, ceea ce va afecta si mai mult deficitul si datoria publica, dar si fragila majoritate a premierului Silvio Berlusconi.

Ratingul datoriei pe termen lung a fost redus de la "A +" la "A", iar pe termen scurt de la 'A-1 +" la "A-1", a anuntat agentia de rating. Perspectiva asociata ratingului este "negativa", ceea ce inseamna ca agentia de evaluare financiara ar putea opera o noua retrogradare a calificativelor Italiei in urmatoarele luni.

In ochii agentiei, Italia ramane in categoria emitentilor de obligatiuni solide, dar ar putea fi afectata de schimbarile conditiilor economice.

Standard and Poor's este prima agentie de rating care retrogradeaza ratingul Italiei. Moody's, care, de asemenea, intentioneaza sa retrogradeze ratingul Italiei, a anuntat vineri ca si-a extins analiza pentru a lua o decizie in "lunile urmatoare".