Ministerul de Finante din Italia da asigurari ca masurile de austeritate adoptate recent sunt "suficiente" pentru a echilibra bugetul in 2013, in ciuda revizuirii in scadere a previziunilor economice, potrivit AFP. Oficialii italieni arata ca, in ciuda "cresterii mai lente", "programul de austeritate este mai mult decat suficient pentru a echilibra bugetul in 2013", precizand in acelasi timp ca nu sunt necesare alte masuri de austeritate.

Ministerul a mai anuntat ca noile prognoze cu privire la cresterea economica a Italiei vor fi prezentate in sedinta de joi a Guvernului.

Potrivit publicatiei Il Sole 24 Ore, citata de AFP, autoritatile de la Roma vor revizui in sens negativ prognozele cu privire la avansul economiei italiene, la 0,7% in 2011 si 0,6% in 2012, fata de 1,1%, respectiv 1,3% cat se estima anterior. Aceste cifre sunt insa peste cele publicate marti de Fondul Monetar International, care se asteapta la o crestere economica de 0,6% in 2011 si 0,3% in 2012.

In pofida adoptarii saptamana trecuta a unui plan de austeritate de 54,2 miliarde de euro pentru a atinge un echilibru bugetar pana in 2013 si a reduce datoria publica uriasa, de aproximativ 120% din PIB, Italia nu reuseasca sa calmeze pietele financiare, care pun la indoiala credibilitatea guvernului lui Silvio Berlusconi.

Marti, agentia Standard and Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul de tara al Italiei, la "A", ca urmare a reducerii perspectivele de crestere economica si a majoritatii fragile a guvernului condus de Silvio Berlusconi.