Moneda nationala s-a depreciat in fata monedei unice europene, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,3529 lei pentru un euro, cu doi bani mai mare decat cel publicat in ziua anterioara.

Pe piata valutara, leul s-a depreciat in sedinta de luni in linie cu monedele regionale, pe fondul declaratiilor oficialilor germani ce au redus asteptarile privind rezolvarea crizei datoriilor suverane la urmatoarea intalnire a oficialilor europeni. Leul a inchis ziua la 4,3430 unitati/euro.

Economistii ING Bank arata ca pierderile inregistrate in aceasta dimineata de actiunile asiatice si europene indica faptul ca leul ar putea continua sa se deprecieze si marti. Ei cred ca atat timp cand ritmul de depreciere al leului ramane scazut (leul s-a depreciat cu 0,1% ieri, in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar au pierdut 1,3% si respectiv 1,5%) BNR ar putea sa nu intervina pentru a sprijini leul.

Fata de dolarul american, leul a pierdut 5,18 bani, pana la 3,1818 lei pentru un dolar, de la 3,13 lei pentru un dolar, cat era luni.

Francul elvetian a fost cotat marti la 3,5280 lei, cu 2,38 bani mai mult decat luni, in vreme ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,1478 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul de schimb afisat de BNR era de 4,0489 lei pentru 100 de yeni.