Principalele masuri cuprinse in planul anticriza adoptat duminica de Guvernul italian. Cele mai dure masuri: injumatatirea numarului angajatilor din administratie si recalcularea pensiilor in functie de contributiile platite

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 5 decembrie 2011, 11:51 Economie | Finanţe


Guvernul italian a adoptat duminica o serie de masuri ce prevad cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli si pensii, pentru a ajuta la cresterea economica si evitarea intrarii intr-o criza a datoriilor, potrivit Reuters. Planul anticriza, in valoare de 20 de miliarde de euro, are ca scop echilibrarea bugetului pana in 2013, iar 10 miliarde de euro vor fi folositi pentru stimularea cresterii economice in urmatorii trei ani.

Masurile sunt incluse intr-un decret, sunt aplicabile imediat si trebuie aprobate de Parlament in 60 de zile.

Citeste principalele masurile adoptate de Executivul de la Roma:

Taxe:

 • Modificarea taxei pe proprietate, masura care va aduce circa 10 miliarde de euro, a declarat Vittorio Grilli, ministrul adjunct al Economiei la prezentarea pachetului de masuri.
 • Taxele pe bunurile de lux - precum barcile mai mari de 10 metri, avioanele de lux si masinile sport - vor creste
 • TVA va creste cu doua puncte procentuale din luna septembrie a anului viitor "doar daca va fi necesar", se arata intr-un comunicat al premierului. Nu se arata insa daca majorarea se va aplica la toate cele trei cote de TVA, care in prezent sunt de 4%, 10% si 21%.
 • O taxa de 1,5%, ce se aplica o singura data, pe fondurile repatriate din conturi offshore si amnistie pentru evazionistii fiscali care isi aduc in Italia averile detinute in strainatate.
 • Va fi introdusa o taxa pe conturile bancare, actiuni si alte instrumente financiare.

Administratia publica:

 • Guvernul va desfiinta o serie de agentii publice.
 • Alesii din guvernele provinciale nu vor mai primi salarii, iar cel al consilierilor va fi redus la 10%.
 • Numarul angajatilor din administratie va fi injumatatit.

Pensii:

 • De la inceputul anului 2012, pensiile vor fi calculate doar pe baza contributiilor platite si nu baza salariilor avute inainte de pensionare
 • Pensiile nu vor mai fi ajustate anual cu rata inflatiei pentru cei care au pensii de peste 936 de euro, insa va fi mentinuta pentru cei care au pensii mai mici
 • Numarul minim de ani de contributie la fondul de pensii va creste la 42 de ani pentru barbati si 41 de ani pentru femei, de la 40 de ani in prezent pentru asa-numitele pensii de vechime, care sunt calculate ca un mix intre varsta si numarul de ani de contributii
 • Varsta minima de pensionare pentru pensiile de vechime va creste de la 60 la 62 de ani, si vor fi acordate stimulente financiare pentru cei care vor munci pana la 70 de ani. Varsta minima de pensionare pentru barbati va creste la 66 de ani, cu stimulente pentru cei care vor lucra pana la 70 de ani.
 • In ceea ce priveste pensionarea pentru limita de varsta (care nu tine seama de numarul de ani lucrati), varsta la care femeile ce activeaza in sectorul public vor putea iesi la pensie va creste treptat, de la 60 de ani in prezent la 66 de ani in 2018. In cazul barbatilor va creste de la 65 de ani la 66 de ani.

Combaterea evaziunii fiscale:

 • Interdictie pentru tranzactiile cu numerar de peste 1.000 de euro, pragul fiind coborat de la 2.500 euro in prezent
 • Utilizarea metodelor de plata electronice in administratia publica
 • Scutirea de taxe pentru companiile mici si mestesugarii care isi declara veniturile

Mediul de afaceri:

 • Competentele autoritatii de concurenta vor fi crescute
 • Magazinelor le va fi permis sa aiba ore de deschidere mai flexibile
 • Farmaciile vor pierde o parte din privilegiile exclusive in ceea ce priveste vanzarea medicamentelor fara prescriptie
 • Regulile in ceea ce priveste sectorul transporturilor vor fi relaxate Ziarele speculeaza ca distribuitorii de carburanti se vor putea aproviziona din diverse surse, nu doar dintr-o singura sursa.

Ministrul italian al bunastarii, Elsa Fornero, a izbucnit in lacrimi in timp ce anunta reducerea pensiilor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2378 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  mda... (Luni, 5 decembrie 2011, 12:16)

  bibi [anonim]

  Boc stie?
 • +2 (2 voturi)    
  "injumatatit" ??!!!! (Luni, 5 decembrie 2011, 12:34)

  costica [anonim]

  Cum stau insa celelalte state europene la capitolul angajati la stat? Sa luam, de exemplu, Bulgaria, tara cu care Romania este frecvent asemanata. La o populatie de trei ori mai mica decat cea a Romaniei, Bulgaria are de 16 ori mai putini angajati la stat.
  Potrivit unei analize a Comisiei Europene (Administration and the civil service in the EU 27 member states), la o populatie de 7,7 milioane de persoane, tara vecina are doar putin peste 84.000 de bugetari.
  Aceeasi situatie se regaseste si in Republica Ceha, care are putin peste 96.000 de angajati la stat, la o populatie la jumatate fata de cea a Romaniei, respectiv 10,3 milioane de persoane.
  Grecia, tara europeana cea mai afectata de criza, care se afla in pragul falimentului, are 370.000 de bugetari si o populatie de peste 11 milioane de persoane. Adica la o populatie cat jumatate decat cea a Romaniei, Grecia are de aproape 4 ori mai putini angajati la stat.
  In cazul marilor economii ale Europei, desi au cateva milioane de angajati la stat, la un calcul comparativ in raport cu populatia, rezulta ca au mai putini bugetari care deservesc un anumit numar de cetateni.
  De exemplu, Germania, care are o populatie de peste patru ori mai mare decat cea a Romaniei, are un numar de angajati la stat de trei ori mai mare decat al celor din tara noastra.
  Italia, cu o populatie de 59 de milioane de persoane are 3,4 milioane de angajati la stat, in timp ce in Franta, peste 5 milioane de bugetari deservesc peste 65 de milioane de cetateni.
  Totodata, Marea Britanie, cu o populatie de trei ori mai numeroasa decat cea a Romaniei, are doar de doua ori mai multi angajati la stat decat Romania."

  In Romania doar se vorbeste despre asta, in fapt administratia publica angajeaza clientela politica, ba mai si infiinteaza posturi bine platite pentru Directori la Turceni de exemplu, pentru UNPRul Dlui Oprea, 2 posturi de Directori !!!!
  Cum suna la REFORMA la italieni si cum suna la Dl Boc ?!
  La Dl Boc suna a GOL !!!!!!!!!
  • +1 (1 vot)    
   si (Luni, 5 decembrie 2011, 12:41)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui costica

   la noi cati securisti sunt socotiti printre bugetari?
  • 0 (0 voturi)    
   Minti! Cred eu, intentionat. (Luni, 5 decembrie 2011, 15:19)

   CheshCat [anonim] i-a raspuns lui costica

   Lucrarea pe care o citezi se gaseste aici: http://www.fonction-publique.gouv.fr/files/files/publications/etudes_perspectives/Administration_and_the_Civil_service_in_the_27_EU_Member_states.pdf
   Daca te uiti atent, vei vedea ca intr-adevar, cifrele pe care le citezi in dreptul altor tari sunt corecte, mai putin in cazul Romaniei, care figureaza cu... surpriza:"Number of civil servants: 170,000"
   Si acum, repeta dupa mine: 170 000 nu este de 16 ori mai mare decat 84 000. De acord?
   Deci ori nu ai citit in intregime sursa citata, ori minti. Bine totusi ca primesti "plusuri".
   • 0 (0 voturi)    
    Gresesti... sau poate, chiar minti !!!! (Luni, 5 decembrie 2011, 19:22)

    costica [anonim] i-a raspuns lui CheshCat

    Cei 170000 de care vorbesti sunt functionari publici(cei din administratia publica numai), ori referintele din materialul prezentat de mine se refera la numarul total al angajatilor la stat(citeste mai bine), adica ii include si pe cei din aparare, sanatate, invatamant alaturi de cei din administratia publica.
    Si-apoi, cum poti tu vorbi de 170 000 de angajati bugetari in Romania, cand Pesedintele Basescu zise mai zilele trecute la TVR ca Romania trebuie in 2012 sa mai dea afara din sistemul bugetar inca 120 000 oameni ca sa ajunga la un numar de 1100000 bugetari??!
    "Basescu: Numarul bugetarilor va fi redus la 1,1 milioane pana la sfarsitul lui 2012
    Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, ca procesul de reducere a numarului de salariatilor bugetari va continua, Romania urmand sa-si fixeze acest numar la 1,1 milioane pana la sfarsitul anului 2012."
    Deci, de unde ai scos tu 170 000 bugetari in Romania ?! Sau, cine MINTE ??!!!

    Uite articolul din care am citat acele cifre !!!
    http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/romania-printre-tarile-cu-cei-mai-multi-bugetari-185970.html
 • +1 (1 vot)    
  Noi cand intram in criza? (Luni, 5 decembrie 2011, 13:15)

  dan [anonim]

  Ce bine ar fi sa fim si noi intro asa criza. Sa avem salariile si pensiile si taxele lor. Sa iesim la pensie in aceleasi conditii. Hai draga criza, vino si la noi, te rugam!
 • +1 (1 vot)    
  hehe (Luni, 5 decembrie 2011, 14:39)

  MirceaA [utilizator]

  n-or avea si italienii un Crin sau un Ponta care sa le promita cresterea pensiilor si a salariilor? Oare nu vor iesi si la ei Carabbinierii in strada sa dea cu caschetele de pamant si sa ceara suspendarea a tot ce misca?
 • 0 (0 voturi)    
  Stiri si ... stiri (Luni, 5 decembrie 2011, 15:13)

  CheshCat [anonim]

  "Numarul angajatilor din administratie va fi injumatatit."
  Suna apocaliptic, doar ca nu e deloc detaliat. Care administratie? Centrala? Locala? Injumatatit prin ce proceduri? Si cel mai important, unde e sursa acestei stiri? (vad ca pe site-urile de stiri externe se bate moneda pe reforma pensiilor, ca fiind cea mai dura)
  Se trec cu vederea, insa, masurile de incurajare a angajarilor in mediul privat, destul de importante si ele, as zice eu.
  Am pretentii mai mari de la un portal de stiri, fie el si romanesc. Un pic de subiectivism inteleg (nu chiar, dar sa zicem) dar de tabloidizari sunt satul din resul presei rmanesti.
  • 0 (0 voturi)    
   am vazut ce "pretentii" ai in postarea de mai sus (Marţi, 6 decembrie 2011, 9:34)

   costica [anonim] i-a raspuns lui CheshCat

   Aia cu "170 000 " de bugetari !!!!
   Acolo, cum stai cu "pretentiile " ??!!!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  rincipalele masuri cuprinse in planul anticriza ad (Marţi, 6 decembrie 2011, 8:20)

  Ion fara tara [anonim]

  Referito la cele spuse de d-nul Costica. Trebuie sa va verificati sursele, deoarece in randul bugetarilor fiind inclusi si profesorii si cadrele medicale, este imposibil ca Bulgaria sa aiba de 16 ori mai putin bugetari decat Romania. De altfel s-ar putea ca acum sa existe mai multi bugetari in greva decat cifrele avansate de dvs. La fel este cazul si pt. Cehia ori Grecia. Trebuie aratat ca numarul bugetarilor din Romania nu este mare raportat la populatia sa ci raportat la nr. salariatilor din sectorul privat.Pentru aceasta este necesar sa se mareasca nr. salariatilor din sectorl privat care este prea mic in raport cu populatia care ar putea fi economic activa si, in ultima instanta, fata de populatia Romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
   ia vezi aici !!!!! (Marţi, 6 decembrie 2011, 17:20)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Ion fara tara

   Uite articolul din care am citat acele cifre !!!
   Vezi si cine a facut analiza !!!! Adica, de unde vin acele cifre !!!!

   http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/romania-printre-tarile-cu-cei-mai-multi-bugetari-185970.html
 • 0 (0 voturi)    
  Principalele masuri cuprinse in planul anticriza a (Vineri, 9 decembrie 2011, 8:18)

  Ion far tara [anonim]

  Raspuns lui Costica :Aceste articole sustin absurditati. Sa dau un exemplu- premierul Ungariei a declarat recent,in drum spre Bruxelles, ca Ungaria a redus nr. bugetarilor de la 700000 cu 10000. Deci, deoarece Ungaria are o populatie de 2 ori mai mica decat Romania rezulta ca Ungaria a avut si are mai multi bugetari decat Romania. Nu cunosc datele cu privire la bulgari dar, ideea ca ar avea de 16 ori mai putin bugetari decat noi este absurda si, daca a scris cineva acest lucru, inseamna ca nu are toate tiglele pe case, deoarece, in randul bugetarilor mai intra si profesorii, medicii, politistii, pe langa cei din administratie. Ar insemna ca bulgarii sa aiba un profesor ori un medic sau politist la trei orase. Am fost in Bulgaria si am vazut mai multi politisti intr-un singur oras.
 • 0 (0 voturi)    
  Principalele masuri cuprinse in planul anticriza a (Vineri, 9 decembrie 2011, 8:24)

  Ion fara tara [anonim]

  Lui Costica: de altfel este gresita chiar si punctul de vedere ca Romania are multi bugetari in raport cu populatia sa. Romania are prea multi bugetari in raport cu populatia ocupata in sfera privata( deoarece acestia sunt putin fata de populatia apta de munca si implicit, fata de poppulatia totala a tarii) si are , totodata , o birocratie ineficienta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by