Masurile sunt incluse intr-un decret, sunt aplicabile imediat si trebuie aprobate de Parlament in 60 de zile.
Citeste principalele masurile adoptate de Executivul de la Roma:
Taxe:
- Modificarea taxei pe proprietate, masura care va aduce circa 10 miliarde de euro, a declarat Vittorio Grilli, ministrul adjunct al Economiei la prezentarea pachetului de masuri.
- Taxele pe bunurile de lux - precum barcile mai mari de 10 metri, avioanele de lux si masinile sport - vor creste
- TVA va creste cu doua puncte procentuale din luna septembrie a anului viitor "doar daca va fi necesar", se arata intr-un comunicat al premierului. Nu se arata insa daca majorarea se va aplica la toate cele trei cote de TVA, care in prezent sunt de 4%, 10% si 21%.
- O taxa de 1,5%, ce se aplica o singura data, pe fondurile repatriate din conturi offshore si amnistie pentru evazionistii fiscali care isi aduc in Italia averile detinute in strainatate.
- Va fi introdusa o taxa pe conturile bancare, actiuni si alte instrumente financiare.
Administratia publica:
- Guvernul va desfiinta o serie de agentii publice.
- Alesii din guvernele provinciale nu vor mai primi salarii, iar cel al consilierilor va fi redus la 10%.
- Numarul angajatilor din administratie va fi injumatatit.
Pensii:
- De la inceputul anului 2012, pensiile vor fi calculate doar pe baza contributiilor platite si nu baza salariilor avute inainte de pensionare
- Pensiile nu vor mai fi ajustate anual cu rata inflatiei pentru cei care au pensii de peste 936 de euro, insa va fi mentinuta pentru cei care au pensii mai mici
- Numarul minim de ani de contributie la fondul de pensii va creste la 42 de ani pentru barbati si 41 de ani pentru femei, de la 40 de ani in prezent pentru asa-numitele pensii de vechime, care sunt calculate ca un mix intre varsta si numarul de ani de contributii
- Varsta minima de pensionare pentru pensiile de vechime va creste de la 60 la 62 de ani, si vor fi acordate stimulente financiare pentru cei care vor munci pana la 70 de ani. Varsta minima de pensionare pentru barbati va creste la 66 de ani, cu stimulente pentru cei care vor lucra pana la 70 de ani.
- In ceea ce priveste pensionarea pentru limita de varsta (care nu tine seama de numarul de ani lucrati), varsta la care femeile ce activeaza in sectorul public vor putea iesi la pensie va creste treptat, de la 60 de ani in prezent la 66 de ani in 2018. In cazul barbatilor va creste de la 65 de ani la 66 de ani.
Combaterea evaziunii fiscale:
- Interdictie pentru tranzactiile cu numerar de peste 1.000 de euro, pragul fiind coborat de la 2.500 euro in prezent
- Utilizarea metodelor de plata electronice in administratia publica
- Scutirea de taxe pentru companiile mici si mestesugarii care isi declara veniturile
Mediul de afaceri:
- Competentele autoritatii de concurenta vor fi crescute
- Magazinelor le va fi permis sa aiba ore de deschidere mai flexibile
- Farmaciile vor pierde o parte din privilegiile exclusive in ceea ce priveste vanzarea medicamentelor fara prescriptie
- Regulile in ceea ce priveste sectorul transporturilor vor fi relaxate Ziarele speculeaza ca distribuitorii de carburanti se vor putea aproviziona din diverse surse, nu doar dintr-o singura sursa.
Ministrul italian al bunastarii, Elsa Fornero, a izbucnit in lacrimi in timp ce anunta reducerea pensiilor.
Potrivit unei analize a Comisiei Europene (Administration and the civil service in the EU 27 member states), la o populatie de 7,7 milioane de persoane, tara vecina are doar putin peste 84.000 de bugetari.
Aceeasi situatie se regaseste si in Republica Ceha, care are putin peste 96.000 de angajati la stat, la o populatie la jumatate fata de cea a Romaniei, respectiv 10,3 milioane de persoane.
Grecia, tara europeana cea mai afectata de criza, care se afla in pragul falimentului, are 370.000 de bugetari si o populatie de peste 11 milioane de persoane. Adica la o populatie cat jumatate decat cea a Romaniei, Grecia are de aproape 4 ori mai putini angajati la stat.
In cazul marilor economii ale Europei, desi au cateva milioane de angajati la stat, la un calcul comparativ in raport cu populatia, rezulta ca au mai putini bugetari care deservesc un anumit numar de cetateni.
De exemplu, Germania, care are o populatie de peste patru ori mai mare decat cea a Romaniei, are un numar de angajati la stat de trei ori mai mare decat al celor din tara noastra.
Italia, cu o populatie de 59 de milioane de persoane are 3,4 milioane de angajati la stat, in timp ce in Franta, peste 5 milioane de bugetari deservesc peste 65 de milioane de cetateni.
Totodata, Marea Britanie, cu o populatie de trei ori mai numeroasa decat cea a Romaniei, are doar de doua ori mai multi angajati la stat decat Romania."
In Romania doar se vorbeste despre asta, in fapt administratia publica angajeaza clientela politica, ba mai si infiinteaza posturi bine platite pentru Directori la Turceni de exemplu, pentru UNPRul Dlui Oprea, 2 posturi de Directori !!!!
Cum suna la REFORMA la italieni si cum suna la Dl Boc ?!
La Dl Boc suna a GOL !!!!!!!!!
Daca te uiti atent, vei vedea ca intr-adevar, cifrele pe care le citezi in dreptul altor tari sunt corecte, mai putin in cazul Romaniei, care figureaza cu... surpriza:"Number of civil servants: 170,000"
Si acum, repeta dupa mine: 170 000 nu este de 16 ori mai mare decat 84 000. De acord?
Deci ori nu ai citit in intregime sursa citata, ori minti. Bine totusi ca primesti "plusuri".
Si-apoi, cum poti tu vorbi de 170 000 de angajati bugetari in Romania, cand Pesedintele Basescu zise mai zilele trecute la TVR ca Romania trebuie in 2012 sa mai dea afara din sistemul bugetar inca 120 000 oameni ca sa ajunga la un numar de 1100000 bugetari??!
"Basescu: Numarul bugetarilor va fi redus la 1,1 milioane pana la sfarsitul lui 2012
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, ca procesul de reducere a numarului de salariatilor bugetari va continua, Romania urmand sa-si fixeze acest numar la 1,1 milioane pana la sfarsitul anului 2012."
Deci, de unde ai scos tu 170 000 bugetari in Romania ?! Sau, cine MINTE ??!!!
Uite articolul din care am citat acele cifre !!!
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/romania-printre-tarile-cu-cei-mai-multi-bugetari-185970.html
Suna apocaliptic, doar ca nu e deloc detaliat. Care administratie? Centrala? Locala? Injumatatit prin ce proceduri? Si cel mai important, unde e sursa acestei stiri? (vad ca pe site-urile de stiri externe se bate moneda pe reforma pensiilor, ca fiind cea mai dura)
Se trec cu vederea, insa, masurile de incurajare a angajarilor in mediul privat, destul de importante si ele, as zice eu.
Am pretentii mai mari de la un portal de stiri, fie el si romanesc. Un pic de subiectivism inteleg (nu chiar, dar sa zicem) dar de tabloidizari sunt satul din resul presei rmanesti.
Acolo, cum stai cu "pretentiile " ??!!!!!!!!!!!!
Vezi si cine a facut analiza !!!! Adica, de unde vin acele cifre !!!!
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/romania-printre-tarile-cu-cei-mai-multi-bugetari-185970.html