Romania se afla pe locul 11 in randul a 36 de tari emergente la nivel mondial evaluate de Fitch Ratings in functie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro, dar este cel mai bine plasata intre tarile europene aflate in treimea cea mai vulnerabila a clasamentului, informeaza Mediafax.

Fitch nu anticipeaza o criza a pietelor de capital similara cu cea din perioada 2008-2009, dar considera ca criza din zona euro are capacitatea sa amplifice temerile investitorilor si reticenta la risc, se arata intr-un raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la perspectivele economiei mondiale.

La realizarea clasamentului, Fitch a luat in considerare principalele canale de contagiune, respectiv comertul, finantarea externa, situatia din sistemul financiar, inflatia si datoriile guvernamentale, si a calculat un scor general pe tara.

Romania are un risc ridicat numai in privinta expunerii la bancile din zona euro si riscuri medii in cazul expunerii la exporturile in zona euro, necesarul brut de finantare externa, ponderea datoriilor externe in totalul datoriilor guvernamentale si inflatie.

Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB.

Singurele tari din afara Europei plasate in prima treime a topului sunt Vietnam, aflata pe primul loc, Tunisia pe 3 si Maroc pe pozitia 12.

Pe locul al doilea se afla Ungaria, unde datoria publica ridicata si politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat increderea investitorilor si au obligat autoritatile sa inceapa negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenta.

Celelalte tari europene considerate de Fitch mai expuse decat Romania la criza din zona euro sunt Letonia, aflata pe locul 4, urmata in ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Croatia.

Fitch a precizat ca cele mai rezistente state la criza din zona euro provin din Asia si Orientul Mijlociu.

In iulie, Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei de la nivelul "BB+" la "BBB-", din categoria recomandata pentru investitii, dupa ce a retrogradat calificativul cu doua trepte in 2008, in timpul crizei financiare mondiale.

Agentia a mentionat in raport ca economia Romaniei a revenit la crestere, tendinta de scadere a deficitului bugetar s-a consolidat, iar guvernul a propus pentru 2012 reducerea acestuia la 1,9% din PIB.

Majoritatea monedelor tarilor europene emergente sunt supuse unor presiuni considerabile, din cauza legaturilor stranse cu zona euro, ceea ce a crescut probabilitatea majorarilor dobanzilor cheie, exceptie facand Romania si Serbia, care au operat reduceri.

Intre cele mai vulnerabile state la finantarea externa sunt Ucraina, Polonia si Ungaria, potrivit Fitch.

Agentia a revizuit in acest an in scadere perspectivele a sapte ratinguri suverane din regiune, respectiv Ungaria, Ucraina, Turcia, letonia, Lituania, Bulgaria si Cehia.

Stabilitatea din Polonia, unde guvernul Platformei Civice a anuntat in octombrie un program ambitios de reforma si consolidare fiscala, contrasteaza cu fragilitatea situatiei din Ungaria, se arata in raport.

In noiembrie, Fitch a revizuit la negativa perspectiva ratingului "BBB-" al Ungariei.

Agentia mentioneaza ca interventia guvernului ungar de a sustine detinatorii de credite in valuta in detrimentul bancilor este cea mai recenta dintr-o serie de masuri neortodoxe luate de Executivul de la Budapesta.

Acest factor negativ se adauga faptului ca Ungaria este una dintre cele mai expuse tari la neincrederea investitorilor, din cauza detinerilor mari de obligatiuni guvernamentale ale acestora si a necesarului mare de finantare externa a tarii.

Guvernul ungar a fost nevoit sa ceara FMI un imprumut preventiv, la 18 luni dupa ce a incheiat un program stand-by, in iulie 2010.

Fitch avertizeaza ca inrautatirea crizei din zona euro incepand din iulie reprezinta un soc negativ semnificativ pentru economia uniunii monetare si sectorul financiar, cu consecinte negative pentru profilul suveran de creditare al regiunii dar si al statelor din afara ei.

In absenta unei solutii cuprinzatoare, agentia se asteapta la continuarea crizei, punctata cu episoade de instabilitate severa pe piata financiara.

Fitch a revizuit recent estimarea de crestere economica pentru zona euro de la 1,6% la numai 0,4% in 2012.