Creditorii privati ai Greciei au prezentat autoritatilor de la Atena "oferta maxima" cu privire la pierderile pe care sunt dispusi sa le accepte in cadrul restructurarii datoriei statului elen, a declarat Charles Dallara, seful Institutului International de Finante (IIF), potrivit AFP. Totodata, el s-a declarat increzator ca partile vor ajunge la un acord pentru a preveni intrarea in incapacitate de plata a Greciei.

"Propunerea noastra reprezinta oferta maxima care poate fi facuta in cadrul unui plan voluntar de conversie de obligatiuni. Totul se afla acum in mainile institutiilor internationale (Banca Centrala Europeana, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International) pentru a alege o directie, un plan voluntar de conversie de obligatiuni sau un esec", a declarat duminica seara Charles Dallara.

Acesta nu a prezentat insa si care este valoarea maxima a pierderilor pe care le accepta creditorii privati ai Greciei.

AFP noteaza ca acesta pare a fi sfarsitul negocierilor privind restructurarea datoriilor Greciei. Seful IIF, care reprezinta creditorii privati in negocierile cu guvernul elen, a precizat insa ca ramane optimist ca partile vor ajunge la un acord pentru a preveni un default al Greciei.

Charles Dallara, a parasit sambata Atena, unde a negociat datoriile Greciei in numele bancilor si al creditorilor privati. Institutul International pentru Finante a anuntat ca discutiile vor continua telefonic si prin echipa de negocieri care a ramas la fata locului, negand zvonurile ca discutiile s-ar fi blocat. Oficiali guvernamentali greci au anuntat si ei ca discutiile din Atena vor continua.

Cu toate acestea, oficiali familiarizati cu negocierile au declarat ca este posibil ca acestea sa nu se incheie inaintea intalnirii ministrilor de Finante de luni, in cadrul careia ar trebui sa fie discutat si un nou bailout al Greciei, esential pentru evitarea unui default dezordonat.

Institutul International de Finante, care reprezinta 450 de banci, societati de asigurare si fonduri de investitii, a acceptat la sfarsitul lunii decembrie pierderi de 50% provenind din obligatiunile elene pe care le detin pentru a evita un default dezordonat. Aceasta reducere a obligatiilor de plata, care se ridica la 100 miliarde de euro, ar permite Greciei sa isi reduca datoriile la 120% din PIB pana in 2020, de la 160% in prezent.