FMI: Negocierile cu Grecia pentru un al doilea bailout vor lua sfarsit in cateva zile *Guvernul elen ar putea fi nevoit sa diminueze salariul minim si sa renunte la primele de vacanta din sectorul privat
Seful misiunii FMI a mai adaugat ca Grecia trebuie sa accelereze reformele structurale si sa diminueze deficitul pe economie.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Avand in vedere ca existau a 13-a si a 14-a pensie, banuiesc ca si al 13-lea salariu pentru bugetari, prime de vacanta platite tot de stat, nici nu ma mir ca au ajuns la sapa de lemn. Adica iei imprummuturi peste imprumuturi ca sa dai pomeni, nu (numai) pentru dezvoltare.
parca asa zicea unu mic de pe la guvern ....
aia nu vor sa taie din salariu minim pe economie de 750e .... cam cat e si la noi .. nu ??
iar noi suntem foarte multumiti cu ~174e salariu minim pe economie , si acceptam si alte taieri ..ca doar asa spune basecu ca e bine .
'Grecia trebuie să se decidă', a afirmat oficialul german.
Proiectul de buget pe 2012-2015 prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro până în 2015, prin creşterea impozitelor şi taxelor şi un plan de privatizări în masă.
Un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a afirmat luna trecută că instituţia încă are ca obiectiv ca datoria Greciei să revină la 120% din PIB până în 2020, de la nivelul de vârf de 142% din PIB în 2013.
Alte împrumuturi ale FMI către Grecia vor fi acordate pe această bază, ceea ce înseamnă că orice acord cu deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale elene va trebui să aibă ca rezultat reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB până în 2020.
Cei care se opun planului ce prevede ca creditorii privaţi să şteargă 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin argumentează că precedentul stabilit de implicarea sectorului privat, chiar dacă pe bază voluntară, a afectat profund pieţele, care se tem că şi în alte ţări, cum ar fi Italia, s-ar putea aplica această schemă.
Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB pâna în 2020, de la nivelul de vârf de 142% din PIB în 2013.
Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
Chiar si asa, Grecia va ramane cea mai indatorata tara din UE ca procent din PIB.
Romania are o datorie externa totala de 98 miliarde euro, din care doar 22 de miliarde sunt datoria statului, restul apartine sectorului privat.
Cu mai putin de 1.000 euro/loc. datorie, statul roman este cel mai putin indatorat din intreaga Uniune Europeana !
Salariul minim in Grecia e mai mare decat in Spania sau Slovenia, desi aceste state au un PIB/loc. superior statului elen.
Grecia ar putea scapa de deficitul bugetar de 7,5% din PIB daca ar reduce substantial acest nivel al salariului minim, macar cu 50%, pana spre 500 euro.
Evident, sindicatele nu vor accepta, e greu sa convingi oamenii sa renunte la ceea ce le-ai dat si promis in campanii electorale.
Asa ca se vor face doar ajustari mai usoare, combinate si cu alte masuri (cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor datorate de particularii greci si neplatite de 95% dintre contribuabili).
In Grecia se platesc 14 salarii pe ani, unul de Craciun, jumatate de Paste si jumatate la concediu de vara.
In mod traditional de zeci de ani se acorda 14 salarii.
Cauza se afla in perioada de dupa razboiul civil cind statul nationalist si religios ortodox a dorit sa contracareze ofensiva comunista.
Unul dintre mijloace a fost calcularea venitului anual si impartirea lui in 14 parti.
Astfel in timpul anului se plateau salarii mai mici pentru ca de Craciun sa se plateasca un salariu in plus si cite jumatate se Paste si jumatate la concediu de vara.
Astfel se produceau perioade de timp scadere a masei monetare de circulatie in timpul anului cind preturile erau cele obisnuite si peroade cu mai mare masa monetara pentru ca oamenii sa se bucure de sarbatori si concediu din ceeea ce nu au consumat in timpul anului.
Pentru ca aceasta masa monetara sa se absoarba rapid preturile la produse si servicii cresteau de Craciun, Paste si concediu de vara.
Astfel de Craciun, cresteau preturile alimentelor, cadourilor, imbracaminte, jocuri etc si la fel de Paste.
Astfel de Paste pretul la zarzavaturi, exemplu rosii era un barometru al peitii si economiei.
Va in timpul concediului de vara se scumpeau biletele de transport pe vapoare, autobuze , avioane etc.Astfel cele doua salarii se cheltuiau ursor si pe deasupra clientii cheltuiau si economii.
Cele doua salarii erau impozitate mai mult si se percepeau contributii de sanatate si pensii mai mari astfel intict in buzunar intra mai putin de 50% din suma primita scriptic.
Prin taierea acestor salarii se economisesc bani de catre firme care nu vor mai plati conributii catre stat, pensii, asigurari sociale si astfel peste ani oamenii vor avea pensii mai mici si in timp nu vor mai avea ingrijire medicala.
Este un progres al societatii moderne de egalizare a venitruilor in Europa de Est catre un nivel minim respectiv al Bulgariei pentru ca omenii sa fie cit mai saraci.