ANAF declanseaza controlul marilor averi odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut
Actiunile de control vor fi initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost insa autorizata de Guvern abia la jumatatea anului 2011, cu o schema de personal limitata la 50 posturi, fara sa fie anuntata si o data concreta de incepere a actiunilor de control.
Un document guvernamental releva insa ca aceste verificari vor fi declansate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada imediat urmatoare, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut care trebuie depusa de persoanele fizice pana cel tarziu la 25 mai 2012.
"Incepand cu anul 2012, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pentru anul 2011, agentia fiscala intentioneaza sa demareze controlul mai amplu al conformarii persoanelor fizice. Departamentul pentru Afaceri Fiscale al Fondului Monetar International a recomandat ANAF abordarea intr-o maniera specifica a segmentului de contribuabili persoane fizice cu averi mari, in cadrul strategiilor de asigurare a conformarii fiscale, precum si utilizarea metodelor de control indirect pentru completarea tehnicilor de control folosite in prezent, in scopul identificarii veniturilor nedeclarate si contracararii metodelor utilizate de contribuabili pentru a ascunde veniturile", se arata in document.
La momentul deciziei Guvernului de verificare a marilor averi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara ca actiunile de control vor fi declansate pentru 200-300 de persoane, in principal patroni foarte bogati care in ultimii ani au omis deliberat sa inregistreze veniturile pe firma, sustragandu-se de la plata impozitelor.
Normele in domeniu stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala.
Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale vor folosi metode indirecte, respectiv cea a sursei si cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie si a patrimoniului.
Metoda sursei si cheltuirii fondului consta in compararea cheltuielilor efectuate de o persoana fizica cu veniturile declarate in perioada verificata si se bazeaza pe principiul ca orice cheltuiala in exces fata de valoarea declarata a veniturilor reprezinta venit impozabil nedeclarat.
Metoda fluxurilor de trezorerie consta in analiza intrarilor si iesirilor de sume in conturile bancare, precum si a intrarilor si iesirilor de sume in numerar, pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestor miscari cu sursele de venit si utilizarea acestora.
Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoana fizica verificata, analizand cresterea, respectiv descresterea patrimoniului net al acesteia.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
nu inteleg de ce va speriati asa de rau pentru niste masuri normale care se aplica in orce stat din uniunea europeana ??? cine isi plateste impoziul la stat doarme linistit cine fenteaza statul o ia in freza logic nu ? de ce ti se pare mentalitate bolsevica faptul ca orcine trebuie sa plateasca impozitul la stat ???
ce imi mai plac institutiile astea prietenoase : DNA ... ANI ... ANAF ... PNA ... parca au rasarit din pamant ... pe vremea lui iliescu nu am auzit nimic de genul asta ...
Da bine la electorat dar si la UE. O sa cada cel mult cativa mai blajini in plasa ANAF-ului. Teoretic suna
incantator, practic..o sa mai vedem noi.
Ingrozitor ce oameni au ramas in Romania !
Oligofreni prea multi !!