Ministrii de finante ai UE dezbat regulile pentru capitalizarea bancilor si primul lor inamic -Marea Britanie, bugetul UE pe 2013 si cheltuielile legate de imbatrinirea dramatica a populatiei UE
Reuniunea de astazi vine dupa ce luni Eurogrupul a discutat despre situatia politica tensionata din Grecia. "Posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro nu a fost subiectul unei dezbateri, nimeni nu a sustinut acest lucru in timpul reuniunii", a declarat presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Eurogrup, Jean Claude Juncker. El a reamintit insa ca UE si FMI au contribuit mult pentru a ajuta Grecia "si au facut acest lucru pentru a debloca" o transa de 5,2 miliarde de euro, saptamana trecuta.
Ministrii de finante ai UE vor incerca sa ajunga la un acord legat de noile reguli privind capitalurile bancilor care sa acopere riscurile, o reforma care ar urma sa se aplice de anul viitor si sa fie valabila pestru toate cele peste 8000 de banci din UE. Marea Britanie s-a opus vehement acestor reguli, ministrul britanic de finante George Osborne fiind singurul care cere alte modificari ale regulilor.
Incercarea de a bloca un acord sustinut de restul reprezentantilor statelor membre UE ar putea duce la o "infrangere jenanta" a Marii Britanii si ar face obtinerea unui compromis mult mai posibila, noteaza Reuters. Osborne incearca sa apere autonomia Marii Britanii in privinta controlului serviciilor financiare, un sector care reprezinta un procent de 9% din economia tarii.
Acesta este si punctul din dezbateri de care Osbourne este cel mai interesat la Ecofin-ul de marti, asa cum a declarat inainte de inceperea reuniunii.
"Este o perioada de incertitudine serioasa a economiilor din zona euro, incertitudinea care submineaza recuperarea la nivel european si cred ca am ajuns la momentul in care zona euro trebuie sa ia o decizie pentru moneda unica. O parte importanta in aceasta chestiune este consolidarea intregului sistem bancar ceea ce ne propunem sa facem azi (n.n in cadrul reuniunii Ecofin)", a spus Osborne.
De asemenea, ministrii de finante discuta raportul pe 2012 privind imbatrinirea populatiei in UE si evolutiile demografice. Proiectiile arata situatiile pe fiecare stat membru, care sunt presiunile financiare legate de imbatranirea populatiei pe masura ce generatia baby-boom iese la pensie, iar durata medie de viata in UE continua sa creasca. Raportul contine detalii legate de cheltuielile viitoare legate de pensii, sanatate, somaj, educatie.
Chestiunea presedintiei Eurogrupului nu este pe agenda, a precizat Jean Claude Juncker inainte de reuniune, dar deja este cunoscut faptul ca Wolfgang Schaeuble (ministrul de finante al Germaniei) ar fi foarte potrivit.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
As spune ca populatia statelor care a votat penibili care cheltuie mai mult decat au.
Asa ca nu mi-e mila deloc nici de state nici de ei.
Alta solutie ar fi ca statul sa finanteze eutanasierea celor de peste 70 de ani.
Sa iasa omul la pensie la 68-69 de ani, iar de la 70 de ani statul sa se ofere sa-l eutanasieze si sa-i asigure inmormantarea in mod gratuit.
Asa va progresa si se va raspandi cultura si civilizatia europeana...