Liderii Frantei, Germaniei, Spaniei si Italiei se vor intalni la Roma, posibil pe 22 iunie, pentru a discuta despre criza din Zona Euro, scrie Le Figaro, sambata, citand surse din guvernul italian. Summitul celor 4 lideri este programat dupa alegerile din Grecia si alegerile parlamentare din Franta.

Premierul italian Mario Monti a propus o intalnire la care sa ia parte cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si premierul spaniol Mariano Rajoy insa stabilirea unei date s-a dovedit a fi dificila. In cadrul intalnirii ar urma sa se clarifice lucrurile inaintea Consiliului European din 28-29 iunie de la Bruxelles.

Ideea unei astfel de intalniri a fost discutata de mai multe saptamani insa nu a fost inca oficializata printr-o invitatie formala, au precizat sursele pentru Le Figaro.

In cadrul intalnirii, Mario Monti va incerca sa isi asume rolul de mediator intre presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel, care nu au reusit sa se puna de acord asupra eurobondurilor. Obligatiunile comune al statelor europene emise in schimbul datoriilor din care ar urma sa fie alimentate bugetele nationale sunt sustinute de Franta si Italia si respinse de Germania.

Mario Monti, care i-a cerut deja cancelarului german sa evite "sa pronunte dictate", va incerca de asemenea sa convinga Berlinul sa relaxeze cerintele de austeritate bugetara.

"Germania este un beneficiar important al integrarii europene. Ea ar beneficia de asemenea, si inaintea altora, de pe urma unei piate mari pe care tarile nu s-ar putea devaloriza", a declarat premierul Mario Monti, vineri seara, pentru televiziunea italiana.

Aceasta reuniune ar putea fi o ocazie si pentru abordarea situatiei Spaniei. Desi premierul spaniol Mariano Rajoy nu fusese invitat initial, acesta va lua parte la intalnire dupa ce s-a anuntat ca regiunea Catalonia se afla in pericol de faliment iar Spania este considerata drept urmatorul candidat pentru un acord de bailout.

Grecii urmeaza sa se prezinte la urne pe data de 17 iunie pentru a vota un nou parlament. Partenerii europeni se tem de posibilitatea ca in urma noului scrutin sa fie format un guvern care sa rupa acordul de finantare, miscare ce ar conduce la iesirea tarii din Zona Euro.

Franta va avea alegeri parlamentare in aceeasi zi, iar noul presedinte francez, de orientare socialista, spera sa obtina o majoritate de stanga in Parlament.

Contactat de Reuters, purtatorul de cuvant al premierului italian Mario Monti nu a confirmat data intalnirii intre cei patru lideri insa a precizat ca aceasta va avea loc dupa data de 17 iunie.

Citeste si: