Grecia trebuie sa ramana in Zona Euro, dar "trebuie sa faca alegerile care sa ii permita acest lucru", a declarat, luni, ministrul francez al Finantelor, Pierre Moscovici, in cadrul unei conferinta de presa organizata la sediul Comisie Europene din Bruxelles, informeaza AFP.

"Nu avem de dat sfaturi pe plan electoral, dar daca Grecia doreste sa ramana in Zona Euro, trebuie sa faca alegerile care sa ii permita acest lucru", a explicat ministrul francez.

"Europenii trebuie sa auda despre dificultatile Greciei, sa le inteleaga si sa actioneze [...] Dorinta noastra este ca Grecia sa ramana in Zona Euro, iar noi trebuie sa facem totul pentru ca lucrurile sa mearga astfel. Insa pentru asta trebuie respectate angajamentele asumate. Este foarte important ca ele sa fie respectate", a subliniat Moscovici.

"Noi vrem ca Grecia sa ramana in Zona Euro", a repetat, la randul sau, comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn. "Implementarea reformelor cerute este dureroasa pentru oameni", a recunoscut Olli Rehn adaugand ca "respectarea angajamentelor cu privire la reforme este insa cea mai buna solutie".

Alexis Tsipras, liderul Syriza, stanga radicala din Grecia, a afirmat vineri ca doreste sa "anuleze" memorandumul prin care se impune criza de austeritate in schimbul sprijinului financiar din partea UE si a FMI, in cazul in care partidul sau va castiga alegerile legislative din 17 iunie.

Intrebat duminica, in timpul unei emisiuni radio, ce crede despre afirmatiile lui Tsipras, Pierre Moscovici a apreciat ca problema unei iesiri a Greciei din Zona Euro "va fi pusa fara indoiala" daca statul elen renunta la angajamentele de austeritate asumate in fata UE si FMI, in cazul venirii la putere a stangii radicale

In acest context, ministrul francez a fost intrebat daca se lucreaza la un scenariu de iesire al Republicii Elene din uniunea monetara. Moscovici a precizat ca "poate exista ici-colo unele reflectii, este posibil" adaugand ca nu ar trebui sa existe scenarii in acest sens.

Pierre Moscovici a dat asigurari ca nu incearca sa "anticipeze" o astfel de situatie, ci mai degraba sa o "evite". Potrivit ministrului, Grecia trebuie sa ramana in Uniunea Monetara pentru ca este vorba despre o "zona integrata, pentru ca nu vrem sa existe un efect de domino si pentru ca i-am acordat deja enorm de multi bani, 150 de miliarde de euro".

Amintim ca, in alegerile din 6 mai, Syriza - un oponent al planului de austeritate- si-a marit de patru ori numarul de voturi, fata de 2009, impunandu-se ca a doua forta politica a tarii. In urma prezentei fortelor radicale in Parlament si a scaderii popularitatii partidelor pro-bailout, negocierile intre formatiunile politice au esuat nefiind posibila formarea unui Guvern.

Vineri, cu doua saptamani inaintea unui nou vot legislativ, Syriza a fost cotata, in majoritatea sondajelor, la egalitate cu partidul conservator Noua Democratie (ND).