Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca liderii europeni stiu ca trebuie sa "actioneze urgent" in fata crizei datoriilor suverane, incepand prin consolidarea sistemului bancar si colaborand mai mult in materie de politica monetare, relateaza AFP.

"Liderii (europeni) isi dau seama de gravitatea situatiei si stiu ca este nevoie sa actioneze urgent", a declarat Obama, intr-un discurs sustinut in fata presei la Casa Alba.

Obama, care a discutat in ultimele zile telefonic cu mai multi lideri de pe Batranul Continent, a apreciat ca exista "masuri specifice pe care le putem lua imediat pentru a evita ca situatia sa se deterioreze", in special "stabilizarea sistemului financiar".

"Trebuie actionat cat mai rapid pentru a injecta capitaluri in bancile in dificultate", a pledat presedintele Statelor Unite.

El a sugerat liderilor de europeni sa "puna in practica un cadru si o viziune pe termen lung in favoarea unei zone euro mai solide, colaborand mai mult in materie de politica bugetara si bancara".

Referitor la Grecia, care trebuie sa isi aleaga noii lideri in 17 iunie, Obama a avertizat ca dificultatile acestei tari ar fi "fara indoiala mai grave" daca va abandona moneda euro.