Premierul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat duminica "foarte satisfacut" de ajutorul european acordat in ziua precedenta bancilor Spaniei, afirmand ca a "facut presiuni" pentru obtinerea acestuia si a reusit sa evite "o interventie externa" asupra intregii economii a tarii, relateaza AFP.

"Sunt foarte satisfacut, cred ca am depasit o noua etapa decisiva", a afirmat el, intr-o conferinta de presa.

"Ieri, credibilitatea euro a avut de castigat, viitorul sau, Uniunea Europeana", a adaugat acesta, dupa decizia Eurogrup de a acorda un imprumut Spaniei pentru bancile sale, in valoare maxima de 100 miliarde euro.

La capatul unei "saptamani foarte intense", "Europa a fost la inaltimea circumstantelor", a continuat premierul, refuzand sa vorbeasca despre "salvare", asa cum a facut-o cvasi-totalitatea presei spaniole, duminica.

"Nu vreau sa intru intr-o dezbatere asupra termenilor", "nu are niciun sens": "Europa va pune la dispozitia entitatilor financiare care au nevoie o linie de credit pe care vor trebui sa o ramburseze", a explicat Rajoy.

Intrebat daca au existat presiuni", primul ministru a raspuns: "Nimeni nu a facut presiuni asupra mea, nu stiu daca ar trebui sa spun asta, dar eu sunt cel care a facut presiuni pentru ca doream o linie de credit pentru rezolvarea unei probleme importante pe care o aveam aici".

Si totusi, oficial, tara a oferit asigurari, aproape pana la capat, ca nu este nevoie de o asistenta externa. In urma cu mai putin de doua saptamani, Mariano Rajoy spusese: "Nu va exista nicio salvare" externa a sectorului bancar.

Duminica, premierul a insistat asupra importantei reformelor promovate de echipa pe care o conduce, incepand cu luna decembrie 2011: "daca nu am fi facut ce am facut in ultimele cinci luni, ceea ce s-ar fi intamplat ieri ar fi fost o interventie pentru salvarea Spaniei" in totalitatea sa.