Cancelarul german Angela Merkel si-a reafirmat fermitatea fata de tarile zonei euro care cer ajutoare din partea Uniunii Europene, dupa ce la ultimul summit european de la sfarsitul lui iunie parea sa fi cedat teren in fata Italiei si a Spaniei, scrie AFP.

"Toate incercarile (...) de a spune 'sa fim solidari dara fara niciun control, fara nicio contrapartida', toate aceste incercari nu vor avea nicio sansa in fata mea si nici in fata Germaniei", a declarat cancelarul, duminica, intr-un interviu acordat televiziunii publice ZDF.

Ea a subliniat responsabilitatea statelor chiar si atunci cand ajutorul este destinat doar sectorului bancar, cum este cazul Spaniei.

"Guvernul spaniol este evident garantul ajutoarelor in cadrul programelor pentru Spania", a subliniat ea, adaugand ca nu a existat nicio discutie legata de o posibila modificare a regulilor de garantare in cadrul summitului european.

Daca acest ajutor este garantat de statul spaniol, care a efectuat cererea, seful viitorului fond permanent de salvare european ESM, Klaus Regling, a afirmat duminica in presa ca pe viitor daca aceste banci vor fi autorizate sa ceara direct ajutor, garantia statului nu va mai fi necesara.

Acelasi lucru lasase sa se inteleaga seful ministrilor europeni de finante, Jean-Claude Juncker, precum si comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn.

Cancelarul german a precizat ca statele europene "nu s-au pronuntat definitiv asupra acestui punct".

Deputatii germani urmeaza sa se pronunte in data de 19 iulie, intr-o sesiune extraordinara, asupra ajutorului european pentru Spania, in valoare de maxim 100 de miliarde de euri pentru recapitalizarea bancilor care se confrunta cu probleme.

Cancelarul a confirmat si ca va incerca sa obtina un al treilea mandat in cadrul viitoarelor alegeri, in toamna lui 2013.

"Inca imi face placere aceasta munca", a raspuns ea, simplu, la intrebarea unei ziariste.