Capital Economics: Deprecierea leului va continua cel putin pana la decizia Curtii Constitutionale
Curtea Constitutionala a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, anuntand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.
"Decizia Curtii Constitutionale a adaugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politica din Romania. Pana la anuntarea unei decizii a Curtii in septembrie, increderea investitorilor va fi, probabil, afectata in continuare. Nu sunt sigur cat de tare se va deprecia leul in urma anuntului. Banca Nationala a Romaniei are rezerve valutare relativ ridicate si ar putea interveni pe pietele valutare pentru a impiedica o prabusire a leului", a declarat pentru agentia Mediafax analistul Capital Economics William Jackson.
Avand in vedere incertitudinea "enorma" din jurul evenimentelor din Romania, analistul propune mai multe scenarii.
Cel mai bun scenariu ar fi ca toate fortele politice sa accepte decizia din septembrie a Curtii Constitutionale, situatie in care presiunea asupra leului s-ar putea reduce spre sfarsitul anului.
"In cel mai bun scenariu, verificarea listelor electorale de catre Curtea Constitutionala sporeste credibilitatea deciziei finale (oricare ar fi aceasta), iar partile implicate o accepta. Aceasta evolutie nu pare complet nerealista, intrucat Romania a mai trecut prin situatii de instabilitate politica. In acest caz, increderea (atat pe piata interna cat si pe cea internationala, n.r.) se va deteriora in continuare in urmatoarea luna, dar s-ar putea imbunatati incepand din septembrie. In consecinta, leul si randamentele obligatiunilor s-ar afla sub o presiune mai redusa spre sfarsitul anului", se arata in analiza firmei britanice.
Cel mai negativ scenariu ar presupune noi tentative ale Guvernului de a-l inlatura pe presedintele suspendat, Traian Basescu, paralizia generala a luarii deciziilor in Romania sau relaxarea unor tinte din programul cu FMI pentru atragerea de sprijin popular si ar fi urmat de o depreciere puternica a leului.
"In cel mai rau caz, evenimentele se desfasoara intr-un asemenea mod incat pun sub semnul intrebarii programul Romaniei cu FMI si UE, situatie care ar determina probabil ingrijorarea puternica a investitorilor, ar duce la cresterea randamentelor obligatiunilor, ar lovi increderea consumatorilor si mediului de afaceri, scazand cheltuielile de consum. Intr-un astfel de caz, nu sunt sigur ca rezervele BNR ar fi suficiente pentru a impiedica o depreciere mai puternica a leului, iar banca centrala ar putea recurge la majorari defensive ale dobanzilor", declara Jackson.
Un astfel de scenariu negativ s-ar putea desfasura in mai multe moduri, considera analistul.
"De exemplu, daca Guvernul cauta noi modalitati de a-l inlatura pe Basescu, atragand reprosuri din partea Comisiei Europene, daca se ajunge intr-o situatie de paralizie generala a politicilor sau daca Guvernul incearca sa-si creasca sustinerea (in randul populatiei, n.r.) prin relaxarea politicii fiscale si incalcarea tintelor din programul cu FMI si UE", afirma analistul Capital Economics.
El afirma ca orice s-ar intampla, avand in vedere vulnerabilitatea Romaniei la problemele de la periferia zonei euro, aceasta incertitudine este "ultimul lucru de care are nevoie".
Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii iulie, cu 4,2%, pana la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.
Moneda nationala s-a depreciat si joi, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca amana adoptarea deciziei privind referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, iar cotatiile au urcat peste 4,63 lei/euro, pe volume reduse.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegatori 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, iar 11,15% s-au pronuntat impotriva.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
in toamna trebuie sa iesim masiv la vot sa scapam de ei. Romania nu mai suporta acest experiment prea mult. sper sa nu fie prea tarziu. parca traiesc un cosmar cu acesti indivizi...
In plus mai este si seceta care va face sa creasca importurile, importatorii vor pierde din difrenta de curs valutar, vor mari preturile produselor din supermarket. Acestea vor duce impreuna cu alte cauze la o crestre a inflatiei care va duce, ulterior, la o crestere a cursului de schimb. Si tot asa.
Deocamdata nu scade foarte abrupt, ca oamenii de afaceri romani, atatia cat sunt (nu-i includ aici pe unii ca Patriciu, Tariceanu sau Nastase), inca spera ca situatia se va corecta, si n-au plecat. Am insa prieteni patroni (de retinut: nu buticari), care se gandesc tot mai mult sa-si mute cat mai mult din afaceri in strainatate. Daca putinele firme romanesti care nu castiga din afaceri cu statul isi muta afacerile in strainatate, sa vezi ce fain se duce leul in cap, si chiar si matale, cu pensia de colonel, ajungi sa te zgarii pe ochi ca ai sustinut USL-ul.
(In caz c-am priceput si eu gresit: mai usor cu ironia, nu vezi ca lumea nu pricepe? Dupa ce invatamantul romanesc a fost condus aproape continuu pe parcursul ultimilor 20 de ani de unii ca Androneasca, la ce te-astepti?)
La cum au tratat Ponta si Antonescu Germania si pe Merkel, e de asteptat ca nemtii vor umbla la bani. E cel mai simplu si eficient lucru pe care il pot face.
Intre timp noi stam si asteptam cu ochii in soare dupa o decicizie.
Sa incalce CCR legea e exact ceea ce-ar vrea si USL. Daca CCR a ajuns la concluzia ca au nevoie de liste puricate de procurori, singura chestie legala si corecta pe care o puteau face e sa ceara aceasta.
Daca vrei sa acuzi pe cineva, acuza-i pe idiotii de la USL, care fiind la guvernare, si avand in subordine tot aparatul administratiei de stat, nu s-au gandit sa ceara actualizarea listelor inainte de referendum.
Daca CNP-ul tau apare pe liste, si tu poti dovedi ca de fapt n-ai fost la vot, aia e frauda electorala. Daca va adunati suficienti care sunteti in situatia asta, si faceti reclamatie, poate reusiti sa invalidati toate voturile de la sectia respectiva, si sa mai si duceti la condamnarea celor din comisia electorala care s-au pretat la asa ceva.
nu cred ca demisia lui Crin sau a lui Ponta ar putea sa rezolve ceva... cum nici de economie nu se ocupa, nu-l vad pe leu prea bine vreo 5 ani de aici inainte...
Boc, n-avem ce face, te asteptam sa preiei guvernul.
Dar crezi ca Voiculescu ar permite asa ceva? Mai bine-si toaca toti banii inainte de a accepta asa ceva. La asta si asistam: daca sistemele statului reusesc sa reziste asaltului USL pana cand USL isi termina banii, am scapat de ei.
Daca Basescu renunta sa mai lupte, ne intoarcem in 2000. Cu singura diferenta ca acuma e criza ecnomica mondiala, si nu mai putem spera la aceeasi sustinere internationala ca la vremea aia.
Crin si Ponta se vor ingropa singuri in mod evident. Problema e ca vor trage cu ei si toata tara, daca nu sunt opriti suficient de repede.
Dar la Cotroceni e liniste si pace. Chucky e fericit... asta e pohta ce-a pohtit. Sa fie cocotat acolo sus, sa il vada toata lumea. El, repetentul, a ajuns sa pastoreasca destinele a 19 milioane de romani (ajutat de un plagiator).
Eu cred ca trebuie sa dati niste telefoane sa intrebati ce tebuie sa faceti , aaaaa si sa nu uitati sa-l gratiati pe Nastase ca saracu sufera enorm acolo ,singur si nevinovat.