Intilnire online

VIDEO Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane: Consecintele crizei politice sint blocarea unor finantari si a unor tranzactii de tip fuziuni si achizitii, retragerea de capitaluri, cresterea costurilor finantarii / Momentan nu avem un leadership politic in care sa avem incredere

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 13 august 2012, 11:45 Economie | Finanţe


Radu Merica
Foto: Hotnews
Dincolo de cifrele oficiale, care e starea reala a economiei romanesti? Cit de mult a fost ea afectata de criza politica prelungita? Care sint problemele acutizate in ultimele luni? Mai circula banii in economie? Dr. Radu Merica, presedintele DRAHK (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana) a raspuns la aceste intrebari intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro.

Carte de vizita Radu Merica:

- A studiat fizica si chimie la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, iar apoi a urmat un doctorat la Universitatea Tehnica din Munchen, Germania.

- Incepand cu 1997, Radu Merica a lucrat in industria auto pentru Daimler Benz, la Stuttgart, precum si pentru BMW, la Munchen.

- S-a intors in Romania la sfarsitul lui 2001, in pozitia de CEO al operatiunilor din Romania ale Tiriac Holding, pozitie pe care a ocupat-o pana in decembrie 2005.

- Intre 2006 si 2010, Radu Merica a condus compania de dezvoltare de proiecte ECE Romania, iar de la mijlocul lui 2010 ocupa postul de general manager al RER Srl, subsidiara din Romania a RRR GmbH, companie activa in domeniul serviciilor de mediu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2437 vizualizari

 • tva (Luni, 13 august 2012, 12:58)

  aurelia_suciu [utilizator]

  Cum comentati masura anuntata de guvern privitoare la plata TVA-ului la incasarea facturii si cum vor fi afectate incasarile la buget ca urmare a aplicarii acesteia?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:18)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui aurelia_suciu

   Personal, nu cunosc nici un caz de plata a TVA la incasarea facturii care sa se fi dovedit de succes. Tot sistemul TVA a fost creat pentru ca este foarte simplu de contabilizat si de incasat. In principiu, ideea nu e rea, insa nu cred ca va fi usor de aplicat.
   Se vor naste niste raportari suplimentare si se vor deschide noi posibilitati de evaziune fiscala.
   Mult mai eficient ar fi sa se modifice legislatia insolventei si a recuperarilor de creante astfel incit cei care nu-si platesc facturile sa poata fi executati mult mai repede.
 • Negocieri FMI (Luni, 13 august 2012, 17:25)

  Vlad Ion [anonim]

  Buna ziua. Cum calificati, prin prisma mediului de afaceri, rezultatele negocierilor cu FMI?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:19)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Ion

   Un aspect pozitiv este ca inca sintem in parametrii negociati de guvernele anterioare, insa nu avem unda verde pentru modificarile propuse de actualul guvern. Din punctul de vedere al mediului de afaceri, nu e nici o schimbare.
 • cota unica (Luni, 13 august 2012, 17:26)

  Mihai [anonim]

  Ce impact ar avea asupra mediului de afaceri un impozit progresiv pe venitul global, cu trepte de 15-20-30%, fie ele si insotite de deduceri?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:24)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Romania a decis adoptarea cotei unice de 16% in 2005. Initial, veniturile bugetare au crescut. Trecerea la un sistem progresiv cu deduceri ar pune foarte multi contribuabili in situatia de a-si cauta tot felul de posibilitati de a micsora baza impozabila. Aceasta atrage dupa sine nasterea unei birocratii care sa verifice daca cheltuielile deductibile sint sau nu justificate. Daca luam exemplul Germaniei (impozit progresiv cu posibilitati de deducere) trebuie sa luam in considerare faptul ca aproape fiecare familie foloseste serviciile unui consultant de taxe pentru care plateste citeva sute de euro pe an. Acesta il ajuta sa isi diminueze baza impozabila in limitele legii. Personal, consider ca taxa unica aplicata la venitul global este o solutie simpla, usor de verificat si se potriveste mai bine pentru situatia actuala a Romaniei.
   Orice schimbare in domeniul taxelor si impozitelor trebuie dezbatuta public, trebuie facute analize, simulari si hotarita cu cel putin doi ani inainte de a fi introdusa pentru a nu crea nelinisti in mediul investitional.
 • investitii (Luni, 13 august 2012, 17:27)

  Dragos Mihaila [anonim]

  Buna ziua. 2 intrebari pt dvs:
  1. Exista companii mijlocii/mari care isi pregatest exitul din Romania? Ne putetti da exemple?
  2. Exista companii mijlocii/mari care se pregatesc sa vina in Romania? Ne puteti da exemple?

  multumesc
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:28)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Mihaila

   1. Exista companii mici/mijlocii/mari care si-au restrins activitatea in Romania din cauza dificultatilor aparute in ultimii ani. Intrebarea este cum ii facem sa ramina aici si cum le cream din nou incredera in climatul economic romanesc. Singurele domenii in care s-a investit in ultimii ani au fost IT, agricultura, industria componentelor auto si energii regenerabile. Romania are insa un potential mult mai mare si trebuie sa incurajam mai multi investitori mici si mijlocii sa-si deschida afaceri in tara noastra. Din nefericire, chiar si investitorii romani care sint familiarizati cu turbulentele de tot felul din propria tara sint sceptici in acest moment si prefera sa nu aloce resurse pentru investitii.
   Din motive lesne de inteles, nu voi da nume de companii.
 • Business plan (Luni, 13 august 2012, 17:29)

  Vlad [anonim]

  Cum faceti business-planul pt 2012? Ce parametri fixi si ce parametri variabili luati in calcul in scenariile dvs?
  Cit de impredictibil a devenit mediul pt firmele pe care le conduceti/cunoasteti?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:34)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   In primul rind, am asistat la o devalorizare a leului care nu era prevazuta in bugetul nici unei societati. Foarte multi agenti economici au costuri in euro (credite, leasing, materii prime, utilitati - telefonie etc), insa realizeaza venituri in lei. Cresterea cursului de schimb a deplasat rezultatele financiare in zona de pierdere si cunosc multe firme care sint serios afectate.
   In al doilea rind pentru business plan iau in calcul intirzieri din ce in ce mai mari la plata facturilor. Pentru firmele cu nivel redus de lichiditate, asta poate insemna intrarea in incapacitate de plata.
   In al treilea rind, schimbarile politice au afectat si conducerea multor intreprinderi de stat sau agentii. A existat o perioada in care nu s-au mai facut plati si nu s-au mai semnat contracte. Cunosc societati care au mari probleme cu incasarea unor sume de la bugetul de stat.
   Toate acestea ma fac sa spun ca mediul de afaceri a devenit foarte impredictibil pentru ca nu mai lucram ca la inceputul anilor 2000 cu marje de profit de 50% si majoritatea companiilor si-au redus foarte mult marjele de profit ca efect al crizei economice.
 • Criza (Marţi, 14 august 2012, 7:46)

  Francisc Done [anonim]

  Buna dimineata
  Cit de mare este impactul actualei crize politice asupra mediului economic si cum il puteti cuantifica? Ne puteti da citeva exemple palpabile de distorsiuni provocate de acest asalt asupra statului de drept?

  Multumesc si succes
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:40)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Francisc Done

   Este greu de cuantificat impactul crizei politice asupra mediului economic. In primul rind a afectat imaginea Romaniei ca si mediu investitional. Un investitor strain isi pune intrebarea daca intr-o tara cu asemenea probleme de legalitate un contract comercial mai are vreo valoare. Cred ca politicienii trebuie sa-si puna foarte serios problema generarii unei imagini de stabilitate si legalitate. In toate tarile exista lupta politica, insa exista anumite reguli care nu au voie sa fie incalcate. La noi, aceste reguli au fost incalcate demult si din nefericire strainii privesc cu mare suspiciune aceste aspecte.
   Ca si consecinte as putea enumera blocarea unor finantari, a unor tranzactii de tip M&A, aminarea unor decizii, retragerea de capitaluri, deschiderea unor oportunitati pentru speculatorii financiari pe termen scurt, cresterea costurilor finantarii, toate acestea afectind situatia economica.
 • Cursul (Marţi, 14 august 2012, 7:48)

  un cititor [anonim]

  Buna ziua
  1. Care sint estimarile de curs cu care lucrati dvs. personal in companie pentru 2013?
  2. Care credeti ca este pragul suportabil maxim al cursului pentru populatie si pentru economie?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:44)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui un cititor

   1. Bugetul companiei il realizez intotdeauna cu datele oficiale ale Ministerului de Finante cu care se realizeaza si bugetul de stat. In paralel, mai fac diverse scenarii in care iau in calcul modificari de pina la 10% fata de prognoza oficiala.
   2. Din pacate, nu pot raspunde la aceasta intrebare. In istoria recenta, Romania a trecut prin ani de hiperinflatie in care cursul de schimb crestea zilnic cu 5%. Economia a continuat sa functioneze si populatia nu era atit de afectata pentru ca nu avea credite in euro si nici rate de leasing. In situatia de azi, fiecare scadere a monedei nationale afecteaza direct cetateanul pentru ca majoritatea au circa 50% din cheltuieli in euro.
 • Falie (Marţi, 14 august 2012, 7:50)

  Daniela Fron [anonim]

  Traian Basescu vorbea despre o falie in societate, iar mai multi sociologi au impartit societatea romaneasca in doua mari categorii, denumite generic "reformisti" si "solidaristi (suporteri ai asistentei). Cum se vede din teren, "de la firul ierbii", societatea romaneasca?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:49)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniela Fron

   Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat mai degraba de un sociolog decit de un reprezentant al comunitatii de afaceri. Singurul lucru pe care pot sa-l spun este ca momentan nu avem un leadership politic in care sa avem incredere si care sa determine o atitudine pozitiva in societate. Din acest punct de vedere cred ca societatea romaneasca este destul de unitara. Eu personal am incredere in institutiile statului, fie ca vorbim de Politie, Procuratura, Justitie, chiar daca unii reprezentanti ai acestor institutii dau dovada de lipsa de profesionalism. Trebuie sa avemincredere in institutiile statului si trebuie sa semnalam orice situatie in care acestea nu-si fac datoria.
 • impactul in economie (Marţi, 14 august 2012, 9:38)

  Marius [anonim]

  Buna,

  Sunt din Timisoara unde capitalul nemtesc ii foarte important si am o parere buna despre aceste companii.
  Intrebarea mea ii cat de ingrijorati sunt investitorii de evolutiile politice si cum sunt impactati? ar putea sa scada productivitatea, moralul, inginerii sa plece in alte tari . . . de ce nu se prezinta un punct de vedere si un mesaj catre politicieni?
  Multe fabrici din automotive pot fi oricand mutate in alte tari si politicienii ar trebui sa tina cont
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:54)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Sint perfect de acord cu cele spuse de dvs. In ultima perioada au existat multe declaratii de presa ale mediului de afaceri catre clasa politica. Si eu consider ca trebuie schimbat tonul. Conducatorii politici trebuie sa inteleaga ca sint responsabili pentru climatul economic.
   Mediul economic nu poate decit sa atraga atentia asupra acestui fapt, insa nu poate influenta calitatea politicului si nici optiunea alegatorilor. Fiecare trebuie sa decida ce e bine si ce e rau in lumea politica si sa inteleaga cit mai bine ce se intimpla. Din nefericire, o mare parte din mass-media si-a pierdut demult independenta si este foarte greu pentru cetateni sa aiba acces la informatii obiective.
   Sint de acord ca multe fabrici pot fi mutate in alte tari. Daca se ajunge acolo, este deja prea tirziu.
 • statistici (Marţi, 14 august 2012, 11:11)

  George [anonim]

  Vedem si din comunicarile de azi ale INS, si de la comunicarile Guvernului, ca economia e ok, ba mai si creste. Ce spune mediul de afaceri despre economia reala, care e starea ei?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 12:58)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Nu voi comenta datele statistice ale INS in care nu am nici un motiv sa nu cred. Perceptia mea este ca economia trece printr-o perioada foarte grea, caracterizata de pesimism si lipsa de incredere. Aceasta stare nu se rezolva doar prin prognoze optimiste si statistici. Trebuie creata mai multa transparenta a deciziilor guvernamentale, un contact permanent cu mediul investitional, o colaborare a politicului cu mediul economic.
   Numai asa vom ajunge sa avem din nou incredere ca putem misca lucrurile din loc.
 • probleme (Marţi, 14 august 2012, 11:12)

  mihai [anonim]

  Care sint probleme reale cu care se confrunta companiile pe care le reprezentati? Ce asteptari realiste aveti de la Guvernul Romanei pe termen scurt si mediu (oricare ar fi acest guvern)?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 13:03)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Multumesc pentru intrebare, o parte din raspuns l-am formulat deja mai sus.
   In privinta asteptarilor de la Guvern: nici un guvern nu ar putea produce miracole. Ma astept de la orice guvern sa dea dovada de mai multa transparenta, sa numeasca oameni competenti in functiile de conducere ale institutiilor si agentiilor guvernamentale, indiferent de apartenenta politica. Numai atunci vom avea o clasa de manageri competenti care sa gestioneze corect banul public si numai atunci vom reda increderea cetatenilor in administratie.
   De asemenea, ma astept de la guvern sa iasa cu mai putine declaratii publice si sa se consulte cu cei implicati in orice decizie guvernamentala. De exemplu, s-a vorbit despre posibile modificari in legislatia muncii fara a fi consultati inainte partenerii de dialog social. Asemenea practici sint contraproductive.
 • Germania (Marţi, 14 august 2012, 11:14)

  Vladut [anonim]

  Am vazut ca Germania este tara europeana care a taxat cel mai dur derapajele actualei puteri, atit prin politicieni de stinga, cit si de dreapta. Care e imaginea Romaniei la acest moment in mediul german d e afaceri?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 13:09)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vladut

   Germania isi doreste o Europa cit mai atasata de principiile si valorile Uniunii Europene. Fiind cel mai mai mare contribuabil la fondurile europene, Germania isi aroga dreptul de a-si manifesta nemultumirea fata de orice situatie de incalcare a unor norme si principii europene.

   In mediul investitional german, Romania nu are o imagine prea buna. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca nimeni nu ne datoreaza noua nimic si ca trebuie sa muncim pentru orice dorim sa realizam. Romania este in competitie cu inca cel putin 20 de tari care au cam aceleasi avantaje investitionale. Pentru a atrage investitori e nevoie de o buna colaborare intre guvern, autoritati locale, asociatii de afaceri (de ex -Camera de Comert si Industrie Romano-Germana).
   Avem inca un mare potential de investitii, trebuie doar sa demonstram ca sintem parteneri ade afaceri seriosi.
 • apetitul pentru criza (Marţi, 14 august 2012, 12:09)

  anonimul german [anonim]

  Recent, o sursa diplomatica europeana afirma ca actuala criza politica ar putea determina anumiti investitori sa-si amane deciziile privind investitiile in Romania. Annika Pattberg, de la Germany Trade and Invest, spunea, pe HotNews, ca "problema este de a sti cum vor reactiona companiile germane care doresc sa investeasca in aceasta tara fata de situatia in curs", in conditiile in care societatile doresc un "sistem judiciar stabil si transparent". Aveti astfel de semnale, legate de amanarea unor investitii in Romania? Cum ati defini starea de spirit a investitorilor germani si apetitul lor pentru investitii in Romania, in actuala conjunctura?
 • taxare in criza (Marţi, 14 august 2012, 12:15)

  george [anonim]

  In ultimii ani a existat o tendinta in mai multe tari din UE de a transfera o mai mare pondere a taxarii asupra consumului, si de a reduce taxarea asupra fortei de munca. Cat de avantajoasa considerati ca este pentru companii aceasta modificare?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 13:13)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Exista diverse teorii legate de sistemul optim de taxare pentru ficare tip de economie, respectiv de model economic al unei tari. Pina acum nu cunosc nici un sistem perfect, insa indiferent de sistemul de taxare trebuie imbunatatita transparenta folosirii banului public.
   Este incredibil cu cita ususrinta se aloca in Romania fonduri din banii contribuabilului fara a fi nimeni informat, respectiv nimeni tras la raspundere pentru irosirea banului public.
 • Criza politică şi economia (Marţi, 14 august 2012, 12:42)

  Paul MDB [anonim]

  Se tot vorbeşte despre efectele economice negative ale crizei politice în care ne aflăm. Oare aceste efecte nu sunt cauzate, în primul rând, de măsuri luate de-a lungul timpului de guvernări nepricepute, iar actuala criză politică e doar un factor (dintr-un ansamblu)? Un "catalizator", dar, până la urmă, doar un factor?
  • r (Marţi, 14 august 2012, 13:16)

   Radu Merica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul MDB

   Astazi ne confruntam cu o anumita realitate. Despre greselile trecutului trebuie sa decida alegatorii, autoritatile statului etc. Activitatea fiecarui guvern trebuie analizata prin prisma rezultatelor. Insa din punctul de vedere al zilei de azi e mult mai important sa vedem ce avem de facut si sa nu ne pierdem timpul cu acuzatii reciproce de incompetenta.
   Ca si exemplu, a existat un duel de replici intre cele doua tabere referitor la responsabilitatea caderii bruste a monedei nationale. Pentru noi e mai putin important cine e responsabil, este insa foarte important ce masuri se iau pentru a readuce increderea pietelor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by