UPDATE Guvernul va impozita piscinele si va mari taxele pentru proprietati multiple - Liviu Voinea, secretar de stat. Cum ocolesc grecii acest impozit
El a precizat aratat ca peste doua saptamani va efectua o vizita in Suedia, unde va studia, pe langa normele privind TVA la incasare, sistemul de taxare a proprietatii si masurile de stimulare a incadrarii in munca a tinerilor si persoanelor de peste 55 de ani.
"Ca un exemplu de scutiri, noi impozitam casa, impozitam terenul, dar nu impozitam piscina. Dupa parerea mea, ar trebui, si se va introduce un impozit pe piscina. Ma repet, o reforma a bazei de taxare a proprietatii, care sa vizeze reducerea exceptiilor si principiul solidaritatii nu va afecta cetateanul de rand", a mentionat secretarul de stat.
Emil Stoica scrie, pe blogul lui, ca si in Grecia exista au aceasta masura de foarte multi ani, insa piscinele figureaza in acte ca rezervoare de apa pentru a fi folosite in caz de incendiu, mai ales ca verile sunt foarte calduroase. Rezervoarele de apa nu sunt impozitate.
Liviu Voinea a precizat ca reforma impozitarii proprietatii va pune un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, care presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietati multiple, si nu afecteaza cetateanul mediu si veniturile curente, potrivit gandul.info.
"Vrem sa fie mai pregnant principiul solidaritatii, adica impozitez mai puternic stocul de bogatie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, il las 16%, dar il impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietati, fara sa fie afectat cetateanul mediu, care are in proprietate, de regula, 60 de metri patrati", a explicat Voinea.
"Noi avem deja in lucru (impozitarea si mai mare pentru proprietati multiple - n.r.), dar Suedia este cunsocuta pentru taxarea severa a celor cu mai multe proprietati", a continuat oficialul MFP.
"La reforma proprietatii ne intereseaza in primul rand sa reducem exceptiile, de fapt si la impozitarea proprietatilor, si la venituri si profit, si la TVA. Incepem cu proprietatea si vedem pe urma", a explicat Voinea, care a adaugat ca, desi sistemul de impozitare a proprietatii a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, veniturile colectate la buget din aceasta sursa raman inca reduse.
"Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania", a mai spus oficialul MFP.
Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
In cazul populatiei, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabila a cladirii, care se stabileste in functie de tipul cladirii, rangul localitatii si zona in care se situeaza imobilul.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Impozitele pe locuinte trebuiesc cel putin dublate (dar sa se protejeze pensionarii cu pensii mici), daca nu chiar triplate.
Sunt foarte mici, iar lucru acesta nu ajuta deloc primariile fiecaruia.
200 de lei pe an, nu reprezinta mare lucru.
Ca de pus impozite e simplu, sa vedem cum incurajati munca, afacerile, inovatia.
Pai daca voi dati bani bugetarilor, revolutionarilor, asistatilor social etc de unde credeti voi ca veti mai lua aceste fonduri in viitor.
Si sa nu-mi dati exemplu 'plata TVA la incasare' , e o gluma proasta cu cele 90 de zile dupa care platesti. Pai 90 de zile erau oricum termene de plata si nu era asta marea problema.
O sa faceti o bulibaseala cu deducerea sau nededucerea TVA in cele 90 de zile.Sint curios cum veti gestiona birocratic aceasta problema.
Il injuram noi pe Blejanar dar baiatul asta a informatizat sistemul fiscal de depunere on-line a declaratiilor fiscale si alte servicii ficale.
Voi deocamdata doar dati declaratii si faceti vizite prin strainatate.
Si uite asa o sa ne luam cu totii cazi de dus.
Incepem ceva, nu stim exact ce, nu stim ce efecte va avea, si-apoi, in functie de cum bate vantu si interesele, mai vedem ce modificari/ajustari/schimbari facem.
Ah, sa nu fiu inteles gresit, de vreun partizanat politic, precizez ca acelasi stil a fost practicat si de Boc, cu al sau celebru impozit forfetar.
daca in medie populatia tarii are 60 mp, atunci probabil ca majoritatea ajunge sa plateasca in jurul acestei valori, nu?
salariul mediu net pe economie e undeva pe la 1500 de lei. asta inseamna pe an 18000 lei
175 lei reprezinta sub 1% din venituri, iar daca media europeana este de 3%, atunci inca stam bine, mai au loc sa ne jupoaie.
totusi, acesti 1% merg la bugetul local, si ar trebui sa se intoarca tot pentru noi, ceva mai mult decit cei 16%, care merge la bugetul central, si se duce unde au ei chef.
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
"Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu."
Ce este si mai interesant: se gasesc multi care se regasesc in prostia altora si comenteaza confirmativ fara sa clipeasca.
Ah, nu, primesc numai dreptul de a nu plăti. Mda, merci.
Daca USL nu se gandeste decat la marirea taxelor, sa nu conteze pe votul meu! Chiar nu ma intereseaza daca pe cel care imi fura banii il cheama Boc sau Ponta!
Dupa standardelele europene, cetateanul mediu este cel care detine o casa sau un apart intr-un cartier al orasului cu o suprafata de 100-140 mp.
In realitate nu va suferi cetateanul doar saracimea, media si bogatii vor cotiza semnificativ mai mult.
Uite asa vom ajunge la aberatii de saracime in centrul oraselor, cu subventii si fara impozite platite ca n-au de unde, mentinand exceptia cu pensionarii.
Munca si tineretul activ vor fi ajutate cu 2h pe drum ca nu-si permit sa stea in centrul unde hapsanii care iau subventie vor sute de mii de eur pe apartamente.
ce o fi asa greu?!?!? mai bine din ce in ce mai multi contribuabili impozite mici decat din ce in ce mai putini contribuabili cu impozite mari
Sa zicem ca unul isi cumpara tern, face o casa si o piscina. Astuia i se va ajunge sa i se ia si pielea de pe el ca a indraznit sa se desprinda de stilul de viata comunist: la bloc.
Pentru ca cei care au furat si dobandesc averi ilicite vor avea grija sa nu-si treaca in proprietatea lor bunurile ci sa puna tot felul de rubedenii, vor sti si vor cauta in continuare sa eludeze un sistem si asa foarte birocratic si corupt. Cat priveste piscina cine stie cum o vor declara... numai ca sa nu fie impozitata.
Astia ar trebui sa aiba grija in primul ca se respecta legile, ca legile nu sunt interpretabile si se aplica pentru toti in aceeasi masura. Atat legile cat si fiscalitatea.
Dacă ai niște bani în plus, cine știe, poate îți permiți niște cărți, niște concedii prin țări mai normale, și asta nu-i bine fiindcă începi să gândești, să-ți pui probleme, să vorbești de rău regimul, eventual să scrii pe forumuri.
Neah, riscul e prea mare, de-aia trebuie să rămâi în semi-foame. Nu foame-foame, că ați văzut ce i s-a întâmplat lu' împușcatu', dar nici vreo mare bogăție, nu, regimul îți dă atât cât să nu urli, atât cât să funcționezi la minimum.
Cum sa isi permita o proprietate de mai mult de 60 m? Mai bagati-le si chiriasi, mama lor de nerusinati. Ce daca multi au muncit pe branci, s-au imprumutat pe viata pentru a-si crea un confort superior celui comunist?
La mintea voastra de ''elite rosii'', clasa medie trebuie starpita. Cine are mai mult de 60 m este prea bogat. Mai baietas, in Suedia in 60m locuiesc arabii, turcii... nu clasa medie. Iar suedezii nu sunt condusi de cei ca voi cu palate si averi prin toate cele 4 zari ascunse.
Domnilor baroni, nu-i asa ca pe numele vostru nu aveti nici o proprietate? Sa dea bine la proletariat!
Va mai dau o idee mai golanilor fara parale : pune-ti naibii un impozit pe strachina cu ciorba , ca si aia e o piscina, da' mai mica.
Ar trebui cumva ca impozitul sa fie raportat si la venituri, altfel vor fi oameni care pot ajunge in strada pentru ca nu-si pot plati impozitele.
Treaba cu Suedia e praf in ochi, ca sa ne convinga ca masurile sunt bune, pentru ca ei chipurile se iau dupa altii mai destepti. Celelalte legi nu sunt ca in Suedia, nici nivelul de trai si de venituri. Trebuie evaluat tot sistemul, nu doar unele legi.
Nici p-asta cu piscina n-am inteles-o. N-am piscina, dar mi se o masura de tipul celor pe care le luau comunistii. Pe masa si pe scaune nu ar trebui sa platim impozit?
De ce as da de lucru unui muncitor roman in Romania? El ( municitorul roman) poate lucra si In Muntenegru, respectiv Germania. Bunul produs ramane acolo , hai nu pe vecie, dar pe o suta de ani.
Socialismul, deh
pentru puscariabilii psd-isti si pnl-isti....orice pretext e bun pentru a mai pune o taxa si/sau un impoziti pe cocoasa fraierilor!
altceva...legat de stimularea mediului de afaceri....aveti?
ma indoiesc!
Tot inainte, tovarasi!
Se poate deduce ca invataturile d-lui Iliescu nu sunt aplicate numai in chestiuni politice actuale (a se vedea contributiile inestimabile in interpretarea/aplicarea legilor din perioada referendumului), ci si in cele economice.
Nu impozitati si mobilierul de gradina de la piscina? Sau cel din casa eventual, ca se plateste impozit doar pe casa nu si pe continutul ei!
Faceti treaba pana la capat macar, daca tot aveti astfel de idei "crete"!