Ministerul Finantelor au publicat proiectul Normelor Metodologice privind plata TVA la incasarea facturilor, proiect asteptat de intreaga comunitate a oamenilor de afaceri. Ce se intampla insa daca un cumpărător nu aplică noua schemă de TVA, dar furnizorul o aplică? Care sunt exceptiile prevazute? Despre schimbarile aduse de Normele metodologice, despre plusurile/ minusurile lor si despre impactul global al normelor, consultantul fiscal Gabriel Biris (Biris Goran) a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Gabriel Biris a fost implicat in calitate de consultant in procesul de elaborare a legislatiei privind plata TVA la incasare.
- Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
- Nota Redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari, nu se refera la temele anuntate sau constau in atacuri la persoana.
Multumesc.
Cu alte cuvinte suntem obligati sa verificam situatia tuturor furnizorilor dpdv al regimului aplicat (TVA la incasare sau nu) pentru a sti ce regim de deducere a TVA aplicam. Analog, din perspectiva furnizorului care se incadreaza in sistemul TVA la incasare, trebuie sa stim carui fel de client ne adresam pentru a sti daca trecem sau nu pe factura (si aplicam sau nu sistemul) "TVA la incasare" (de ex. daca clientul este scutit de TVA, avand sub 65000 eur cifra de afaceri). Aceasta lege este facuta parca special pentru a ingreuna activitatea societatilor, si asa destul de incercate. Va multumesc.
Multumesc.
1. De ce se impune un prag de aplicabilitate a acestei masuri in functie de valoarea cifrei de afaceri? Adica aceasta sa fie <500.000 Euro. Care este avantajul pentru care la 498.000 Euro se aplica si la 505.000 Euro nu se aplica?
si
2 (legata de 1). Cum se cuantifica eficienta acestei masuri, in urmatorul scenariu: firma B (cifra de afaceri <500.000 Euro) emite factura catre firma A (cifra de afaceri >500.000 Euro). Firma A deduce TVA, dar nu plateste factura. Firma B se incarca, virgula, cu TVA, dar nu-l plateste la stat deoarece nu a incasat factura.
?
Multumesc,
Daniel MORUZ
2.Acest scenariu nu functioneaza asa. Firma A nu va putea deduce TVA decat cand il plateste
Desi nu sunteti economist pareati unul din oamenii mai dezghetati ce comentau fenomenul economic. Daca ati participat la conceperea acestei aberatii m-ati dezamagit profund.
1.Sa fie clar nu este TVA la incasare ci amanarea cu 90 de zile a platii ei.
2. Nu stiu pe cine ajuta tinand cont ca firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro depuneau decontul tot la 90 de zile.
3. Stiu ca eu ca economist "de firma" si nu econometrist ca Daianu sau cel care este secretar de stat "degeaba" care a pus pe tapet aceasta ordonanta, voi avea mult mai mult de lucru deoarece va trebui sa fac cel putin inca 4 situatii referitoare la vanzari si cumparari in plus. De asemenea, voi avea probleme inzecite cu cei de la achizitii si de la vanzari care vor uita sau nu vor considera ca fiind o mare problema specificari de tipul " TVA la incasare" verificari de firme care se incadreaza in plafon s.a.m.d.
Asadar o lege de tot rasul la care veti renunta in cel mult 365 de zile.
1. Corecta observatia.
2.Poate ajuta doar un numar foarte mic de firme cu cifra de afaceri intre 100.000-500.000. Pentru multe astfel de firme insa, masura va fi din cciclul"operatia a reusit, pacientul e mort" Ma refer la faptul ca, pt companiile care aplica regimul normal, furnizorii care aplica regimul derogatoriu vor implica costuri suplimentare de aplicare. Acerste companii vor trebui sa isi adapteze solutiile informatice astfel incat sa poata evidentia separat facturile pt care TVA e deductibil la plata. In plus, vor pierde avantajul termenului de plata amanat deoarece nu isi vor putea deduce TVA aferent acestor facturi. Astfel de companii -daca vor putea sa aleaga, si acest lucru este posibil in majoritatea cazurilor, un furnizor care nu aplica regimul derogatoriu, nu vor mai lucra cu o companie mica. Sunt convins ca multe companii mici isi vor inceta activitatea sau vor cauta solutii pentru majorarea artificiala a cifrei de afaceri (cumparari si revanzari repetate)
3. Din nou, nu pot decat sa va dau dreptate. Dealtfel, in discutii avute anterior cu reprezentanti ai mediului de afaceri care cereau raspicat acest regim, le-am atras atentia sa aiba grija ce isi doresc ca s-ar putea sa primeasca
1, E un prag ce trebuia ales. În toate situațiile în care e vorba de un prag, se va putea discuta cu astfel de argumente: de ce cu 1 unitate sub prag e o regulă și cu o unitate peste prag e o altă regulă. Nu are relevanță. Probabil există rațiuni legate de posibile asemănări cu ajutorul de stat în ceea ce privește acest plafon.
2. Porniți de la o premisă eronată. Pe exemplul dat, firma A nu va deduce la primirea facturii ci pe măsura plății. Exercitarea dreptului de deducere se face pe măsura plății dacă furnizorul aplică sistemul de TVA la încasare, iar beneficiarul său nu.
Domnule Biriș, ce părere aveți de neconcordanțele dintre codul fiscal și normele de aplicare:
- încasarea în numerar nu intră în sfera TVA la încasare conform codului fiscal, dar conform normelor, intră orice încasare numerar efectuată ulterior emiterii facturii. ori e regulă, ori nu mai e :)
- în codul fiscal condiția pentru a deduce este să faci dovada plății taxei datorate, nu a facturii. Conform normelor se va determina proporțional din plată suma dedusă. E logic, dar contravine textului din codul fiscal. Vi se pare normal?
2.Corect
-Conditionarile legate de incasarea in numerar nu fac decat sa complice suplimentar acest regim. Normele nu pot deroga de la lege si va recomand sa urmariti textul legii, altfel va asumati riscuri.
- Consider clarificarea din Norme binevenita, in sensul ca o plata partiala trebuie totusi alocata proportional. Nu poti spune ca platesti doar TVA-ul dintr-o factura
Exprimarea de catre agentul economic a optiunii de aplicare a regimului tva la incasare ar fi o facilitate mai mare decat aplicarea acestui regim !
De ce este nevoie ca sute de mii de oameni sa mearga la fisc sa depuna o notificare inutila (in care agentul economic notifica fiscul de aplicarea tva la incasare, de parca ar avea alta optiune).
De ce nu se face incadrarea automata pe baza datelor din bilantul la semestru?
Obligativitatea notificarii nu este lipsita de utilitate- nedepunerea ei va va atrage amenzi . Nu este si asta o utilitate pentru sistemul birocratic?
eu cand imi deduc TVA-ul daca primesc o factura de la o firma cu CA pana in 500.000 eur care plateste TVA-ul la incasarea facturii? Cand primesc factura sau cand o platesc? In cazul in care TVA se deduce la plata facturii finantarea firmelor mici va fi facuta de firmele mari si nu de stat pentru ca firma mare va tot colecta TVA dar nu-si va putea deduce imediat ce primeste marfa.
Cand devine TVA exigibila la o plata in avans?
TVA aferenta avansurilor este exigibila la data incasarii
1.nu vor trebui sa plateasca TVA, sa se decapitalizeze latind TVA pentru facturi neincasate
2. Nu vor fi afectate de rambursari cu intarziere pentru ca nevoia aceasta va disparea.
3. Vor avea costuri reduse de conformare, din acate legislatia in materia TVA a ajuns atat de comlicata incat nu mai oate fi inteleasa de oameni cu pregatire medie. Pentru multe intrebari iti trebuie neaparat experti scumpi
2. Inteleg din norme ca la deducerea de tva important este daca furnizorul aplica sistemul TVA la incasare, nu firma care deduce tva. Adica daca eu sunt o firma ce aplic TVA la incasare dar am primit o factura de la un furnizor (de ex. de telefonie) care nu aplica TVA la incasare imi pot deduce TVA-ul ca si pana acum. Dar daca un client al meu nu aplica TVA la incasare, nu poate deduce TVA-ul de pe factura emisa de mine care are mentiunea "TVA la incasare" decat in momentul in care imi face mie plata facturii.
Adica toata lumea e bulversata, nu doar firmele mici, care aplica sistemul. Gresesc cumva ?
Chiar nu aveti posibilitatea de a simplifica lucrurile ? Practic vor fi doua feluri de jurnale, atat pentru clienti, cat si pentru furnizori : jurnale ce contin facturi 'normale', ca si pana acum si jurnale care contin facturi cu "TVA la incasare" iar posibilitatea de a gresi este foarte mare.
3. Cum va ganditi sa faceti decontul de TVA ? In norme apar doar cateva campuri in plus, referitoare la tva-ul neexigibil. E suficient ? Cum va fi corelarea cu declaratia 394 ? Se va schimba si aceasta declaratie ? Nu credeti ca trebuie sa furnizati specificatiile de fisiere pentru programele informatice, care nu se pot realiza peste noapte ?
4. Nu credeti ca ar fi nevoie de timp mai mult pentru lamurirea tuturor problemelor ? Si oare merita efortul acesta logistic si pentru noi firmele si chiar pentru stat, doar pentru 90 de zile amanare la plata TVA ?
Va multumesc.
(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
pentru taxa datorată sau achitată, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său de către o persoană impozabilă, să deţină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 155, precum şi dovada plăţii în cazul achiziţiilor efectuate de către persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare, respectiv de către persoanele impozabile care achiziționează bunuri/servicii de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare;) "
In afara de tranzactiile intre 2 persoane "mari" (cu CA>2250000) , dreptul de deducere se conditioneaza de plata facturii. Mai mult, faciliatea fiscala functioneaza in beneficiul statului. Daca o factura nu este incasata in 90 de zile, emitentul trebuie sa colecteze TVA dar cumparatorul nu are drept de deducere pana la plata facturii.
Aceasta se presupune a fi o facilitate. Sa analizam situatia unei firme mici ( platitoare de TVA la incasare) in caz de blocaj financiar ( adica atunci cand banii nu se materializeaza efectiv in cash-flow-ul firmei):
- pe sistemul vechi, in situatia neincasarii facturii, firma datora TVA, calculat ca diferenta intre TVA-ul colectat si TVA-ul deductibil din perioada fiscala in care s-a emis factura;
- pe sistemul nou ( TVA la incasare) firma datoreaza TVA -ul colectat in perioada fiscala, deci o valoare mult mai mare.
In concluzie in situatia in care firma nu incaseaza niciodata sau foare tarziu ( eventual dupa ce obtine o hot. judecatoreasca) banii pe factura emisa VA DATORA LA STAT tot TVA-ul facturat (24%).
Va rog sa-mi comunicati de ce se considera ca aceasta masura este o facilitate pentru firme?
Parctic, o societate care nu are nici un fel de flux pe cash-flow datorita unei afaceri sa zicem paguboase, ajunge ca pe sistemul nou sa se indatoreze la stat mai mult decat pe sistemul vechi ?
Unde este facilitatea?
Rog un raspuns concret.
Va multumesc.
(nu va intreb si modalitatile prin care se poate face asta :)).
Ar fi bine ca tot mai multe persoane precum dl Biris (acum si om politic) sa apara la televiziuni (inclusiv sau in special la Antena 3) unde sa clarifice elucubratiile unor asa-zisi "specialisti recunoscuti".
Succes pe viitor!
In privinta primei intrebari, sper ca veti intelege ca nu pot raspunde. Mi-as dori insa ca intr-un viitor f apropiat ca acea tara este Romania
Astfel, sa intelegem ca orice factura emisa sau de achizitie care se incaseaza/plateste partial, cu cash, in perioada fiscala va intra automat la in decontul de TVA curent, conform vechiului sistem?
facturii.
Intrebare: - catre toti clientii aplic TVA la incasare indiferent daca sunt platitori de TVA sau nu?
Daca nu aplic la cei neplatitori de TVA (ex.bugetari) la care am facut o lucrare mare 200.000 lei la care va trebui sa platesc TVA in luna urmatoare insa pentru materialele cumparate pentru lucrare n-o sa pot deduce ca pana acum toate facturile primite de la furnizori ci doar pe cele platite.
Asa n-o sa fie deloc o facilitate TVA la incasare
Pana acum se facea punctaj cu clientul si se stingea contul de avansuri 419 cu contul de 4111.
Acum privind noua legislatie de tva la incasare sunt obligata sa fac aceste compensari pe formulare de compensare ? Sau se poate recurge la alta metoda ?
Cum sa procedez daca fac facturi de avans ????
Va multumesc anticipat!