Liviu Voinea: Cura de austeritate din 2010, un rau necesar care a asigurat macrostabilitatea economica. Majorarea salariilor, doar daca exista crestere
El subliniaza ca Romania va continua ajustarea finantelor publice, "eliminand in special cheltuielile inutile".
Daca guvernul premierului Ponta nu inceteaza sa critice programul de austeritate adoptat de executivul de centru-dreapta in 2010, care s-a concretizat prin reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar si prin cresterea cu 5 puncte a TVA, pana la 24%, Voinea admite ca a fost un rau "necesar", deoarece "a asigurat macrostabilitatea economica, chiar daca masurile alsese nu au fost cele mai adecvate, din cauza costului social ridicat".
"Romania a reusit o performanta de care vorbim prea putin, reducandu-si deficitul de la 7,4% la finele lui 2009 la 2,2% in 2012", subliniaza el.
Potrivit acestuia, Bucurestiul s-a angajat acum sa reduca deficitul cu 0,5 puncte pe an pentru a ajunge la un echilibru intre cheltuieli si venituri.
Convalescenta dupa o severa cura de austeritate administrata de Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, Romania va trebui sa reuseasca un numar de echilibristica intre controlarea cheltuielilor si masurile de relansare, pentru a reveni la o crestere economica durabila, scrie AFP, in aceasta analiza dedicata tarii noastre, cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare.
Printre primele tari din Uniunea Europeana care au beneficiat de un ajutor din partea FMI si a Bruxellesului, inaintea Greciei sau a Irlandei, Romania este vazuta ca un exemplu de succes, chiar daca cresterea va trebui sa fie noua prioritate, potrivit FMI.
Voinea apreciaza ca o crestere a salariilor este de dorit, "dar doar daca exista crestere economica".
Dupa doi ani de recesiune severa, in care produsul intern brut a scazut cu aproape 8,5%, economia romaneasca a evoluat in dinti de fierastrau din 2011.
Previziunea de crestere pentru 2012 a fost recent revizuita in scadere, de la 1,7% la 0,7%. Pentru 2013, guvernul mizeaza pe o crestere de 2% dar analistii sunt mai rezervati.
"In absenta stabilitatii politice, a reformelor structurale si a predictibilitatii pentru mediul de afaceri, este dificil sa vorbim de adevarate motoare de crestere", a precizat, pentru AFP, Steven van Gronigen, care conduce Consiliul Investitorilor Straini (CIS).
Pentru Bruno Roche, presedintele Camerei de comert franco-romane, solutia este "concentrarea pe domeniile susceptibile sa absoarba fonduri europene, precum marile santiere de infrastructura, energia si agricultura". 20 de miliarde de euro sunt la dispozitia Bucurestiului pana in 2014.
Fostul ministru de Finante de centru-dreapta Adriean Videanu pledeaza pentru o reducere la 12% a cotei unice de impozitare, pentru a stimula cresterea.
Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa lase deficitul sa creasca pana la 2,9% dar doar pentru a finanta investitiile in infrastructura.
Pentru a impiedica orice derapaj, Videanu cere mentinerea obiectivului de a intra in 2013 in mecanismul ERM 2, anticamera zonei euro.
O opinie impartasita de Voinea, care apara si ideea incheierii unui nou acord cu FMI in primavara lui 2013. "O presiune externa ajuta adesea la invingerea rezistentei la reforme", fie ca e vorba de privatizarea marilor intreprinderi de stat, fie de consolidarea bugetara.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Cu alte cuvinte, li se explica la prosti ca, da, austeritatea este necesara si ca si ei vor trebui sa recurga la aceleasi masuri, poate si mai drastice.
Deci cetateni, votatii iarasi caci deja au planul pentru marea scormoneala prin buzunarele voastre !
Luati-o mai usor ,c-o s-aveti timp sa-l laudati tot anul 2013.
care justitie independenta in 2013?..aia in care procurorii nu o sa mai poata acuza corupti inregistrati pentru ca vezi tu, nu erau pe siguranta nationala, sau aia unde guvernul o sa le limiteze din atributii pe sest, cu incalcarea legii? (vezi CNA ca exemplu).
sunteti ori manipulat ori rau intentionat.
esti doar un credul sau cel mult manipulezi. psd-ul n-a avut niciodata justitia independenta, NICIODATA.
Dar pana la urma, sunt foarte multi nostalgici in tara asta si, mai ales, foarte multi naivi in tara asta: cu astai sigur va reveni comunismul in Romania!!!
A lasat sa se inteleaga ca Romania a facut asta, adica el ...
hm, rau necesar, o fi, asa l-am votat si pe basescu si se pare ca nu ne-am inselat, dar usl cum sa-l incadrez? ce fel de rau este?suntem milioane de sado-masochisti in tara asta....
Diseara la Antena 3 se va putea vedea ce amante,cate case si ce conturi are domnul care a miscat in front.
Uslamizarea Romaniei trebuie sa continue!
sunt curios daca latrinele dau stirea asta, sau incep campania de denigrare si la adresa lui Voinea? :)
pot pune pariu ca la latrine se discuta de udrea, eba, flota si basescu. sa nu uite romanii saptamana asta ce trebuie sa faca la vot.
las ca vine acum@colonelu sa ne spuna ce rau e cu base cand usl conduce tara...
Indiferent de apartenenta politica, ar fi timpul pentru transparenta si cooperare la nivel tehnic, in detrimentul ''luptei politice'' de dragul orgoliilor.
Felicitari, e un inceput, sincer sper sa nu va opriti aici !
dar eu chiar am incredere in Voinea, mai mult decat in Boc sau Udrea :)))
Voinea ar trebui sa fie apolitic, sau sa treaca la ARD, ca are viziune liberala autentica, n-are ce cauta printre bolsevici, e prea deschis !
Simt si eu nevoia sa incurajez pe unu care da semne de sanatate mintala...ce e rau in asta?
in realitate, altceva inseamna.
iar de Dr. Arafat mi-e teama ca a ajuns sa negocieze. vezi derogarea de azi ca spitalele mai pot inca 6 luni sa faca achizitii. cand a anuntat masura am crezut ca intra in vigoare imediat, acum aflu ca ordinul inca nu a iesit de la avizat. a cam omis sa spuna asta prima data. as putea sa pun pariu ca se pierde dupa 9 decembrie. in special ca Arafat a spus ca nu mai sta pe postul de ministru. poate o sa se supere si o sa plece din guvern, si? alegerile sunt peste 4 ani. electoratul uita repede. interesele in spitale sunt mari pe aceste icitatii. cum multi din psd sunt doctori, sa vedem cine are putere de convingere mai mare. arafat sau contribuitorii partdului? :)
nu mai incurajez pe nimeni, multi mi-au tradat asteptarile ca sa mai dau credit. in special cand vorbeste pe doua limbi.
Si el asteapta sa pice economia, sa se prabuseasca sitemul, sa cada intreaga constructie a ultimilor 5 ani de integrare europeana... ca sa cumpere pe nimic ce au pierdut prostii care au cotizat atatia ani pentru asa zisii alesi- politicieni verosi! Toti stau cu sute de mii de euro la teshcherea sa va preia pe voi, cei care ati cotizat la bugetele statului in ultimii ani... inclusiv cand numai voi ati fost in criza economica!
Parca vad ca la anul Boc va fi regretat!
Abia astept!
2. "deficit in 2012 de 2,2% "
categoric, asta a fost deficitul la 1 Mai, adica pe primul trimestru.
de ce nu spune Voinea ca in septembrie, dupa doar un trimestru de "guvernare" USL, deficitul urcase deja la 2,9%.
stati sa vedeti in ianuarie, cand vor vedea ca deficitul in trim. III a depasit pragul de 3%, si vor incepe sa aplice corectii, adica ... masuri de austeritate.
evident, acum curge lapte si miere, ca e campanie, insa anul viitor va curge doar pelin.
Poate si domnul Ponta isi va da jos ochelarii lui de plagiator tip Bula in agonie si va zice un cuvant responsabil.
P.