Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a revizuit in scadere puternica previziunea de crestere economica a Marii Britanii in 2012 si pentru anii urmatori, in traditionalul sau discurs de toamna pronuntat miercuri, relateaza AFP.

Guvernul se asteapta acum la o contractare de 0,1% a economiei in acest an, fata de precedenta previziune de +0,8%, si la o crestere de 1,2% in 2013 fata de precedenta cifra de +2,0%.

George Osborne a mai dat o veste proasta britanicilor: cura de austeritate va fi prelungita cu un an, in conditiile in care obiectivul de reducere a ponderii datoriei in PIB va fi atins in anul fiscal 2016/2017.

Deficitul ar urma sa scada la 6,9% in acest an, apoi la 6,1% anul viitor, 5,2% si 4,2% in 2015/16, urmat de 1,6% in 2017-2018, potrivit previziunilor revazute in crestere in raport cu martie.

Stimulente fiscale pentru a incuraja cresterea

  • Impozitul pentru intreprinderi va fi scazut cu un punct suplimentar la 21% incepand cu aprilie 2014.
  • Se anuleaza cresterea prevazuta de 3 pence pe litrul de combustibil, pentru a ajuta automobilistii si intreprinderile.
  • Guvernul are in vedere stimulente fiscale pentru extragerea gazului de sist pentru a beneficia de boomul acestei industrii.

Noi venituri si masuri de economie

  • Masurile impotriva evaziunii fiscale practicata de cele mai bogate persoane si optimizarea fiscala practicata de marile multinationale americane precum Starbucks sau Amazon ar urma sa aduca 2 miliarde de lire pe an. Guvernul se asteapta la alte 5 miliarde de lire in urmatorii sase ani in urma acordului cu Elvetia asupra transparentei fiscale.
  • Taxa bancara se va majora cu 0,130% anul viitor.