Ambasada Norvegiei: 306 milioane euro asistenta financiara nerambursabila, transferati Romaniei pana in 2016
Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn, a avut vineri o intrevedere cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru a discuta despre sprijinul financiar acordat Romaniei de Norvegia prin intermediul Granturilor norvegiene.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei Norvegiei, aproximativ 25 de milioane de euro vor fi alocati sectorului justitie si afaceri interne iar programele aferente acestui sector vor fi lansate in cursul acestui an.
"In conformitate cu cadrul administrativ asupra caruia s-a convenit, Ministerul Justitiei va administra, in calitate de Operator de Program, mare parte din fondurile alocate sectorului justitie si afaceri interne. Acestea vor sprijini justitia din Romania in privinta implementarii noilor coduri juridice, vor contribui la imbunatatirea standardelor din penitenciarele si serviciile de probatiune romanesti, precum si la combaterea violentei domestice, a crimei organizate si a traficului de fiinte umane", se arata in comunicat.
In timpul discutiilor, ambasadorul Hovdkinn a mentionat rata mare de absorbtie, de 85%, in perioada anterioara de finantare, de pana in 2011, Romania beneficiind pentru acest interval de aproape 100 de milioane de euro in sectoare-cheie precum protectia mediului, productie sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, patrimoniu cultural si sectorul ONG.
Diplomatul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitor la fondurile norvegiene, la faptul ca acestea au fost flexibile si usor de accesat si utilizat.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, i-a multumit ambasadorului pentru sprijinul constant acordat de Guvernul norvegian in finantarea de proiecte strategice pentru sistemul judiciar din Romania in contextul implementarii noilor coduri juridice, precum si in alte domenii care tin de justitie si afaceri interne.
Sursa citata mentioneaza ca prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene.
Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totala. Granturile SEE si norvegiene sunt de asemenea menite sa consolideze relatiile bilaterale dintre Norvegia si Romania.

Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
romanii au impresia ca europa ne bani pe gratis asa...pentru ca ei oricum au destui.
Nimic mai fals. Nimic nu este pe gratis. Banii aia sunt munciti, si lumea din europa cea bogata comparativ cu romania nu se simte deloc bogata...
Asadar....DE CE?
Intrebarea insa ramane valida -- de ce?
Eu n-am un raspuns; dvs. aveti?
Orice raspuns serios ar trebui sa ia in calcul macar cateva lucruri.
Investitiile norvegiene in Romania sunt sublime, dar lipsesc aproape cu desavarsire; nu ma pot gandi decat la doua cu adevarat semnificative - santierele navale Aker din Braila si Tulcea, respectiv Orkla Foods (ar mai fi de adaugat esecul monumental al unor fonduri de investitii in imobiliare, dar sa trecem peste).
Comertul bilateral, asijderi. Exportam in Norvegia sub 1% din totalul exporturilor romanesti, iar de importat, de-abia daca ajungem la 0,2%, deci in niciun caz nu se poate argumenta ca sutele astea de milioane sunt menite sa sprijine exporturile norvegiene.
Ar mai fi de vazut (si aici n-am nici informatii, nici timp) cate astfel de programe de asistenta mai finanteaza Norvegia, catre care tari unde are ce interese, ce sume etc. Nu m-as mira sa descoperim ca vikingii "risipesc" niste miliarde in astfel de programe pentru tari cu care n-au nici in clin, nici in maneca.