Un grup format din experti financiari ai fiecarui partid din Cipru se afla miercuri la Banca centrala pentru a discuta un "plan B", dupa ce Parlamentul a respins o taxa asupra depozitelor bancare ale populatiei care ar fi permis colectarea a 5,8 miliarde de euro, in schimbul unui ajutor european, scrie AFP. Ministrii de Finante din Zona Euro au anuntat ca se vor reuni rapid in cazul in care Ciprul face propuneri concrete privind planul de salvare.

"Un grup format din experti ai fiecarui partid politic s-a deplasat la Banca centrala pentru a discuta un plan B pentru finantarea si reducerea sumei de 5,8 miliarde de euro", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Christos Stylianides.

Aceasta reuniune are loc dupa intalnirea presedintelui Nicos Anastasiades, timp de doua ore, cu liderii partidelor politice.

Ruleta ruseasca

A doua zi dupa respingerea de catre Parlament a impopularei taxe propusa in cadrul unui acord cu Bruxellesul privind salvarea insulei de la faliment, presa cipriota evoca pista unui ajutor rusesc, care apare acum ca una dintre rarele alternative.

Cotidianul Simerini vede astfel "o lumina la capatul tunelului in conditiile in care Ciprul flirteaza cu Rusia" pentru a obtine un ajutor.

"Ruleta ruseasca cu Bruxellesul", scrie cotidianul independent Politis.

Cotidianul pro-guvernamental Alithia a calificat respingerea planului european drept un "vot istoric", subliniind si el ca Cipru joaca "ruleta ruseasca" pentru a obtine un ajutor de la Moscova.

Ministrul cipriot al Finantelor, Michalis Sarris, incearca miercuri sa obtina de la Rusia, aliat de cursa lunga al Ciprului si ai carei cetateni dispun de importante fonduri in Cipru, o noua sustinere.

El ar urma sa ceara o extensie a creditului de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia in 2011, si pe care Cipru ar trebui sa-l ramburseze total in 2016.

O sursa europeana de rang inalt a declarat pentru AFO ca ministrii de Finante din Zona Euro se vor reuni rapid daca Ciprul va face propuneri concrete privind redesenarea planului de salvare.

"Nu stim cand autoritatile cipriote vor pune pe masa o propunere. Probabil nu azi", a afirmat aceasta sursa. "Zona Euro se va reuni in aceasta saptamana doar daca Nicosia vine cu propuneri concrete", a adaugat sursa citata.

Bruxelles: Cipru trebuie sa prezinte o solutie care sa garanteze sustenabilitatea datoriei

Zona Euro a luat act marti seara de respingerea planul de salvare, in timp ce ministrul german de Finante a avertizat fata de solutii "iresponsabile".

Comisia Europeana a apreciat miercuri ca Cipru va trebui sa prezinte o solutie care sa garanteze sustenabilitatea datoriei sale, care va trebui sa atinga 100% din PIB in 2020.

"Revine acum autoritatilor cipriote sa prezinte o solutie care sa respecte sustenabilitatea datoriei", a afirmat Olivier Bailly, un purtator de cuvant al Comisiei.

Angela Merkel: Regret votul parlamentului cipriot, dar evident il respectam

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, tot miercuri, ca identificarea unei solutii pentru Cipru este o "datorie" pentru tarile membre ale zonei euro.

"Cipru este partenerul nostru in Zona Euro si din acest motiv este datoria noastra gasim impreuna o solutie", a spus ea, in fata presei. "Regret votul de ieri al parlamentului cipriot, dar evident ca respectam acest vot", a adaugat aceasta.

"Trebuie sa vadem acum ce propuneri va face Cipru Troicii" creditorilor internationali UE-BCE-FMI, a precizat cancelarul, reamintind pozitia Eurogrup, care considera ca este de preferat sa nu se impuna o taxa asupra depozitelor mai mici de 100.000 de euro.

Franta: Planul de salvare a fost o eroare

Planul de salvare, asa cum a fost el prezentat Nicosiei, a fost o "eroare", a apreciat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem.

"Istoria arata ca (...) a prezenta proiectul asa cum au facut-o autoritatile cipriote a fost o eroare", a spus ea.

"Este legitim din partea populatiei cipriote sa se opuna in fata taxarii micilor depozite", a continuat purtatorul de cuvant, apreciind ca acest proiect de taxare poate fi "fara indoiala calificat drept nefericit".

Franta a precizat ca aparat la reuniunea Eurogrup taxarea doar a depozitelor mai mari de 100.000 euro.