Banca centrala cipriota a propus o restructurare a sectorului bancar al insulei, afectat de expunerea la datoria greaca si amenintat de faliment in urmatoarele zile, a anuntat joi seara guvernatorul Panicos Demetriades, citat de AFP.

Banca centrala "a recomandat prezentarea de urgenta in Parlament si aplicarea imediata a unui cadrul legislativ privind reorganizarea si relansarea sistemului bancar cipriot", a declarat Demetriades, inainte de a intra in Palatul prezidential, unde sunt reuniti in cursul serii liderii politici ai tarii.

"Aceasta procedura de consolidare va para riscul de faliment al bancilor si va proteja in integralitatea lor toate depozitele asigurate pana la o suma de 100.000 de euro", a adaugat acesta.

"Ea creeaza de asemenea conditiile unei relansari a sectorului bancar si garanteaza angajarile", a adaugat acesta.

Informatia vine in acelasi timp in care Popular Bank, a doua banca din Cipru si una dintre cele mai amenintate de faliment, a anuntat limitarea la 260 de euro pe zi a retragerilor de la bancomate.

Toate bancile din tara sunt inchise din 16 martie, in asteptarea unui plan de salvare a tarii, iar cozi mari se formasera la bancomatele Popular Bank (Laiki in greaca), pe fondul zvonurilor privind inchiderea sau fuziunea.