Ministrul polonez al Finantelor, Jacek Rostowski, a mentionat posibilitatea unui referendum asupra aderarii Poloniei la zona euro. "Nu-mi imaginez un guvern dispus si capabil sa duca Polonia in zona euro fara a obtine acceptul polonezilor", a declarat Rostowski pentru televiziunea comerciala TVN24, transmite AFP.

Pana in prezent, guvernul de centru dreapta a apreciat ca un referendum asupra monedei unice nu este necesar, deoarece Varsovia s-a angajat sa o adopte prin tratatul de aderare la UE, acceptat prin vot popular, scrie Mediafax.

Marti, premierul Donald Tusk a lansat ideea unui referendum, confruntandu-se cu opozitia dreptei nationaliste in ceea ce priveste un amendament adus Constitutiei, pentru care majoritatea necesara de doua treimi nu a fost atinsa.

"Daca va exista un acord in favoarea amendamentului Constitutiei, care sa stipuleze ca adoptarea definitiva a monedei euro, se va face doar in urma unui referendum, atunci nu am nimic impotriva. Iar asta dintr-un motiv evident: trebuie mai putine voturi pentru a castiga un referendum decat pentru a obtine o majoritate de doua treimi in Parlament", a declarat el.

Potrivit lui Rostowski, un referendum nu reprezinta "o conditie foarte dificil" de atins.

Cu toate acestea, viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsa de 62% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat marti.

Doar 32% vor adoptarea monedei europene, iar 6% nu au o parere, potrivit sondajului, realizat de institutul Homo Homini, pe un esantion de 1.067 de polonezi adulti, la 22 martie, in plina criza in Cipru.

Polonia doreste sa-si alinieze cat mai repede economia cu tratatul de la Maastricht, insa nu doreste prea mult inlocuirea zlotilor cu euro.

Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent ca Varsovia ar lua decizia asupra aderarii la zona euro dupa 2015, anul alegerilor legislative si prezidentiale.

In prezent, doar datoria publica poloneza, aflata in jurul valorii de 55% din PIB, este in conformitate cu exigentele tratatului de la Maastricht. Media inflatiei in 2012 a fost de 3,7%, iar deficitul bugetar ramane in continuare peste pragul de 3% din PIB (3,4% in 2012).

Varsovia a promis in repetate randuri ca va indeplini toate criteriile pana in 2015.

Pana la acea data, Polonia urmeaza sa adere la pactul bugetar european, sperand sa evite o marginalizare care ameninta tarile din afara zonei euro.