Seful ANAF, Serban Pop, a fost inlocuit din functie cu Gelu Stefan Diaconu, "care este urmarit penal pentru inselaciune", scrie Realitatea.net, care nu citeaza nicio sursa. Serban Pop, fostul sef al ANAF, nu a putut fi contactat pana la ora redactarii acestui material.

Gelu Stefan DiaconuFoto: Agerpres

UPDATE 20:00 Premierul Victor Ponta a confirmat ca Gelu Stefan Diaconu este una dintre propunerile pentru conducerea ANAF, dar a precizat, dupa reuniunea USL de la Palatul Parlamentului, ca a discutat cu ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, "mai multe nume" iar decizia va fi luata marti dupa sedinta de guvern

Intrebat de ziaristi daca Gelu Stefan Diaconu va prelua conducerea ANAF, primul ministru a raspuns: "Este una dintre dintre propuneri, am discutat cu domnul Chitoiu mai multe nume".

Presa l-a intrebat pe Victor Ponta si daca este multumit de gradul de colectare realizat de ANAF, premierul precizand ca in primul trimestru s-au inregistrat cresteri importante la accize, TVA si impozit pe venit, dar si o scadere importanta la colectarea impozitului pe profit.

"Sunt multumit, dar nu sunt suficient de multumit", a concluzionat acesta.

Potrivit ultimei declaratii de avere depuse, Gelu Stefan Diaconu are, impreuna cu sotia sa, doua case, una in Bucuresti si una in Ganeasa (Ilfov), doua terenuri intravinale (Vaslui si Ganeasa) in suprafata de circa 10.000 mp, si mai multe conturi in valoare totala de aproximativ 68.000 euro si 63.000 dolari.

In aceasta declaratie de avere este trecuta, la capitolul 7 Venituri din premii si din jocuri de noroc o suma de 105.000 euro incasati de la Eximbank in urma unui "litigiu compensatie incetare mandat".

S-a nascut in decembrie 1959 la Iasi si a absolvit in 1984 Facultatea de Finante - Contabilitate a Universitatii Al. I. Cuza Iasi.

Potrivit unui articol publicat de HotNews.ro in 2012, cand Daniel Chitoiu, pe atunci ministru al Economiei, a cerut printr-un ordin ca secretarul de stat Gelu Stefan Diaconu sa preia atributiile sale de la Economie pentru semnarea documentelor, corespondentei, actelor administrative si proiectelor de acte normative, relatia dintre cei doi este mai veche, ocupand amandoi functii de conducere in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in perioada guvernarii Tariceanu.

Chitoiu a fost presedinte ANAF, iar Diaconu vicepresedinte ANAF si sef al vamilor. Imediat dupa numirea in functia de ministru al economiei, Chitoiu l-a numit pe Diaconu director de cabinet. La scurt timp, Diaconu a primit si o functie de membru in Consiliul de Administratie de la Romgaz.

Potrivit CV-ului sau, Gelu Stefan Diaconu a fost vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, in perioada februarie 2005-februarie 2009. De asemenea, in perioada 2001-2005 a ocupat functia de director general adjunct al directiei generale de solutionare a contestatiilor in cadrul Ministerului Finantelor. In perioada 1997-2001 a fost director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor

Publica locala Buna Ziua Iasi arata in februarie 2011 ca Stefan Diaconu este urmarit penal. "Despre Diaconu. Unul dintre cei mai importanti oameni din istoria vamii romanesti va fi urmarit penal la Iasi, ca urmare a unei decizii luate de judecatorii de la Tribunal", relata Buna Ziua Iasi. "Gelu Stefan Diaconu este finul lui Dan Radu Rusanu, unul dintre cei mai mari sforari din PNL. Dan Radu Rusanu este si nasul de cununie al lui Relu Fenechiu. Judecatorii ieseni au considerat ca fostul sef al Directiei Generale a Vamilor trebuie urmarit penal intr-un dosar care priveste fapte din 1996, atunci cand era directorul unei sucursale bancare. In acest dosar, actualul director adjunct din cadrul ANAF este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave", mai arata publicatia mentionata.

In iulie 2012, Digi TV scria ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a anunatat ca analizeaza eventualitatea preluarii dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, in care procurorii efectueaza cercetari fata de Gelu Stefan Diaconu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

"In cauza, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi au dispus, la data de 20.04.2011, inceperea urmaririi penale fata de invinuitul Diaconu Gelu Stefan sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, precum si impotriva invinuitilor Pascal Valentin, Coroama Dumitru Corneliu si Anitei (Pascal) Brandusa Elena sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave", potrivit unui comunicat al PICCJ..

Diaconu a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei de premierul Victor Ponta prin Decizia 409 din 10 iulie 2012.