Consolidarea bugetara in zona euro este "inevitabila", a reafirmat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, in fata Comisiei de afaceri economice si monetare a Parlamentului European, la Bruxelles, relateaza AFP.

"Consolidarea bugetara este inevitabila deoarece, in caz contrar, vom cunoaste reactii ale pietelor, se stie ca ratele de imprumut (ale tarilor din zona euro, n.r.) vor creste", a spus Draghi, in cadrul acestei audieri retransmise de televiziunea Parlamentului European.

Intrebat despre criza din Portugalia si consecintele austeritatii in aceasta tara, Draghi a apreciat ca Portugalia este "unul dintre exemplele unde economia ramane sub presiune si unde nemultumirea sociala si somajul in randul tinerilor sunt ridicate".

Acesta a subliniat insa ca aceasta consolidare bugetara trebuie facuta "de o maniera compatibila cu cresterea".

BCE a decis saptamana trecuta sa mentina principala dobanda de interventie la 0,50%, cel mai redus nivel de la crearea institutiei monetare, pentru a continua sa sustina economia din zona euro care intampina dificultati in redresare. Banca a mers insa si mai departe, angajandu-se sa mentina rate reduse pe o perioada prelungita, o premiera in conditiile in care pana acum a refuzat sa anticipeze asupra orientarii politicii monetare. Demersul a fost calificat drept o mini-revolutie de catre analisti.

Intrebat despre pericolul unor dobanzi reduse pe perioade lungi, Draghi a raspuns ca acest lucru ar putea intr-adevar sa prezinta un pericol pentru stabilitatea financiara, dar "dobanzi mai ridicate intr-un context economic slab ar putea destabiliza" anumite tari.

"O recesiune prelungita ramane principalul risc pe care il vad acum", a adaugat el, in contextul in care BCE continua sa se astepte la o relansare spre finele anului.