TVA-ul la paine se va reduce, incepand din 1 septembrie, la 9%, dar se va introduce o acciza la aur si se vor majora accizele la alcool, pentru a acoperi minusul de venituri la bugetul statului, a anuntat luni premierul Victor Ponta, dupa o discutie cu reprezentanti ai FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat, intr-o conferinta comuna organizata la sediul Guvernului, ca acciza la alcool va creste de la 750 la 1.000 euro pe hectolitru.

In plus, se introduc accize la aur, obiecte de aur, ceasuri, bijuterii. Aceste acciza intra in vigoare tot de la 1 septembrie si impactul lor bugetar este estimat la un plus de venituri de 300 milioane lei pana la finele anului. De asemenea, se vor majora accizele la masinile cu motoare peste 3.000 cmc.

"Acciza se pune pe unitatea de masura a aurului, pe gramul de aur. Pretul are in compozitie pret materie prima, profit, TVA si acciza. Si lanticul, si inelul au in cokmponenta valoarea accizei", care va fi insa "foarte mica", a sustinut Daniel Chitoiu, care a precizat ca valoarea exacta a acestei accize va fi comunicata marti.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca impactul negativ asupra bugetului in cazul reducerii TVA la paine este de circa 100 mil lei pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie.

"Am tinut foarte mult ca un angajament politic, reducerea TVA la paine, sa fie unul de succes. Ma bazez pe un parteneriat intre guvern si asociatiile de producatori. Esecul acestui proiect, obtinut extrem de dificil, va condamna in viitor extinderea unui asemenea sistem si la alte domenii la fel de importante", a adaugat primul ministru, care a explicat: "Opinia FMI si CE era ca nu vom avea o scadere a evaziunii fiscale prin reducerea TVA, opinia noastra este ca putem avea acest rezultat deosebit, printr-un parteneriat cu asociatiile de producatori".