Lideri politici si importante personalitati din mediul de afaceri la nivel mondial se reunesc pentru a doua oara la Bucuresti in cadrul conferintei Bucharest Forum 2013 ce va avea loc intre 26-28 septembrie, la Palatul Parlamentului. Tema reuniunii din acest an este "Ancorarea Noului Drum al Matasii in Regiunea Celor Trei Mari: Caspica, Neagra si Adriatica" si urmareste sa devina o platforma pentru vocea articulata a Romaniei in domenii strategice, cat si un loc pentru o dezbatere de cooperare si oportunitati economice si de investitii pentru tarile din zona celor trei mari.

Pentru Romania, pozitionarea strategica la intersectia mai multor rute de energie, investitii, transport, infrastructura si comert intre regiuni precum Balcani, Levant, Asia Centrala si Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate de dezvoltare. In acest context, Bucharest Forum 2013 isi propune sa aduca o mai mare claritate atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru actorii guvernamentali. In pofida dificultatlor si a complexitatii reale a problematicilor suprapuse din aceasta super-regiune, care uneste continente si include placi tectonice economice si strategice, Noul Drum al Matasii ofera solutii de durata pentru crestere economica, dar si pentru pace si securitate in regiune.

Forumul se bazeaza pe activitatea de politici publice din ultimii ani a Institutului Aspen si a partenerilor sai. Anul acesta, conferinta este organizata de Institutul Aspen Romania si German Marshall Fund of the US - Black Sea Trust in parteneriat cu New York Forum (organizatorii conferintelor de la Davos si ai altor conferinte economice la New York, Shanghai, Washington, Gabon si Doha), Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei si Comitetul National pentru Dezvoltare.

Bucharest Forum isi propune ca, intr-o perioada scurta, sa devina, dupa modelul Davos, cea mai importanta conferinta economica din regiunea extinsa a celor trei mari. Scopul seriei de conferinte anuale este sa aduca la aceeasi masa decidenti, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai guvernelor din regiune, ai institutiilor internationale si ai societatii academice, pentru a identifica oportunitatile create de dezvoltarea acestei noi rute comerciale ce leaga Asia de Europa si apoi de Statele Unite si Canada - Noul Drum al Matasii.

Anul acesta, Bucharest Forum se bucura de participarea unor personalitati importante din sfera politica si economica. Invitatul de onoare este John Engler, presedintele Business Roundtable, organizatie ce reprezinta cele mai importante companii americane, insumeaza peste 16 milioane de angajati si are o cifra de afaceri de peste 7.000 de miliarde de dolari anual. Printre speakerii conferintei se numara Victor Ponta (primul ministru al Romaniei), Mircea Geoana (Presedintele Aspen Romania), Babamyrat Taganov (Ministrul Economiei din Turkmenistan), Constantin Nita (Ministrul delegat pentru Energie), Remus Pricopie (Ministrul Educatiei Nationale), Mariana Campeanu (Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice), Haluk Ilicak (Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, Turcia), Peter Balas (Director General adjunct DG Trade, Comisia Europeana), Tim Judah (Corespondent The Economist), David Koranyi (Atlantic Council).

Acestora li se vor alatura reprezentanti ai unor institutii internationale precum Banca Mondiala, OECD, German Marshall Fund, Banca Asiatica pentru Dezvoltare si reprezentati ai unor institutii de prestigiu din Rusia, Turcia, Armenia, Georgia, Ucraina, Croatia, Azerbijan, China sau Iran.

Marile proiecte de energie din regiune, rutele de infrastructura terestra si maritima, securitate energetica, manufactura si comert, relatiile politice, economice si comerciale dintre SUA, Rusia, UE, China si Turcia si impactul lor asupra Noului Drum al Matasii, calitatea fortei de munca si crearea de noi locuri de munca, dar si aspecte privind calitatea vietii vor fi subiectele principale ale unor discutii on si off the record pentru stakeholderi importanti. In acelasi timp, beneficiind de sprijinul primului ministru al Romaniei si al Ministerului de Afaceri Externe, agenda din 2013 este extrem de relevanta, nu doar dintr-o perspectiva economica, ci si dintr-un unghi guvernamental strategic.

Despre Bucharest Forum

BF urmareste sa devina o platforma pentru vocea articulata a Romaniei in domenii strategice, dar si un loc pentru o dezbatere de cooperare si oportunitati economice si de investitii pentru tarile din zona celor trei mari.

Despre Institutul Aspen Romania

Aspen Romania, organizatorul Bucharest Forum, este o asociatie apolitica, nonguvernamentala, nonprofit dedicata promovarii leadership-ului vizionar in Romania si incurajarii dezbaterii deschise si informate intre lideri referitor la provocarile cu care Romania se confrunta astazi. Institutul promoveaza o metoda de dezbatere cu usile inchise care sa incurajeze schimbul direct de idei si dezvoltarea de relatii interpersonale intre diverse sectoare de activitate.

In cadrul meselor rotunde, discutiile sunt deschise de alocutiunile sustinute de experti invitati si sunt facilitate de moderatori cu experienta. Inainte de inceputul dezbaterii, sunt oferite materiale care sa indemne participantii la reflectie asupra subiectelor de discutie ale conferintei.

Printre membrii Institutului Aspen numaram pe Madeleine Albright, Lester Crown, Mircea Geoana, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor, Condloleezza Rice sau Shashi Tharoor.