Premierul sloven, Alenka Bratusek, a evocat joi, alaturi de banca centrala slovena, "posibilitatea" de a recurge la un ajutor european pentru a-si asana sectorul bancar, respingand insa orice decizie inainte de rezultatul testului de rezistenta a bancilor sale, scrie AFP.

Guvernul sloven si banca centrala au evocat "posibilitatea ca testele asupra bancilor slovene sa fie mai rele decat era prevazut, obligand Slovenia sa faca apel la Mecanismul European de Stabilitate (MES)", a explicat Alenka Bratusek.

Dar nu exista "niciun motiv pentru a specula asupra faptului ca Slovenia ar avea nevoie in realitate de un ajutor", a precizat ea.

Fost elev model al Uniunii Europene, la care a aderat in 2004, si al zonei euro, unde este membru din 2007, Slovenia traverseaza 2008 o severa criza economica. A intrat in recesiune in 2011 iar produsul intern brut ar urma sa scada si in acest an.

In primavara, aceasta tara cu doua milioane de locuitori a fost citata in nenumarate randuri printre potentialii candidati la un plan de salvare, din cauza dificultatilor sectorului bancar, in mare parte public si puternic indatorat.

Tara a solicitat teste de rezistenta pentru bancile sale, inclusiv pentru primele trei, detinute de stat. Aceste teste sunt supervizate de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

"Vom decide noile etape doar cand rezultatele testelor de stres vor fi cunoscute", a declarat primul ministru, adaugand ca guvernul spera sa aiba primele rezultate in octombrie.

Parlamentul sloven a votat in 2012 o lege pentru crearea unei "bad bank", structura care ar urma sa preia activele toxice ale bancilor.