Inflatia a incetinit puternic in septembrie in zona euro si a atins cel mai redus nivel din februarie 2010, potrivit datelor oficiului european de statistici Eurostat, care a publicat luni o prima estimare a acestui indicator, scrie AFP.

Astfel, inflatia a fost de +1,1% dupa +1,3% in august, in conditiile in care analistii mizau pe o cifra de +1,2%.

"Sunt vesti bune pentru consumatorii din zona euro deoarece sustine puterea de cumparare si semnifica faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) poate sa mentina politica foarte acomodanta timp de o perioada prelungita", explica Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

Scaderea sensibila a preturilor la energie (-0,9% fata de -0,3% in august) a contribuit puternic la aceasta noua incetinire a inflatiei, la care se adauga incetiniri de cresteri in sectorul alimentar, bauturi alcoolice si tutun (+2,6% dupa +3,2% in august).

Serviciile (+1,5% fata de +1,4% in august) si bunurile industriale in afara energiei (+0,3% fata de +0,4% in august) au evaluat relativ stabil in septembrie.

"Cu exceptia unei cresteri semnificative a preturilor la energie, inflatia ar trebuie sa ramana sub 2% pana la finele anului", crede Martin van Vliet de la banca ING.

In acest context, Banca Centrala Europeana, care isi va tine sedinta lunara miercuri, la Paris, ar urma sa "reafirme angajamentul de a mentine dobanda de interventie jos, pentru o perioada prelungita, lasand totodata deschisa usa pentru o noua reducere", estimeaza analistul ING.

De asemenea, pentru a sustine o crestere economica nu foarte alerta pe termen scurt, BCE ar putea efectua o noua injectie de lichiditati, prin intermediul unui nou imprumut pe termen lung acordat bancilor (LTRO).

Prin precedentele doua LTRO - in decembrie 2011 si februarie 2012 - BCE a imprumutat peste 1.000 de miliarde de euro la dobanzi fixe si pe trei ani bancilor din zona euro, dintre care o mare parte au fost deja rambursate.