TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, a declarat miercuri Achim Irimescu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii. Decizia viitoare privind reducerea TVA si la alte produse alimentare depinde de succesul masurii in domeniul painii, de reducerea evaziunii si veniturile bugetare", a spus Achim Irimescu, citat de Mediafax.

Achim IrimescuFoto: Ministerul Agriculturii

Oficialul a mai spus ca dupa cresterea TVA la 24% s-a inregistrat o crestere a evaziunii fiscale in domeniul carnii si preparatelor din carne, evaziune cifrata la 230 milioane de euro in 2011.

El a aratat ca analiza realizata de Ministerul Agriculturii in domeniul carnii a indicat doua probleme, respectiv importurile reale si nereale si productia la negru din Romania.

"Din cifrele noastre reiese ca situatia este destul de grava. Dupa cresterea TVA la 24% subit au disparut zeci de mii de tone de carne si produse de carne, care cel mai probabil s-au dus in economia subterana. Circa 71.000 de tone de carne de porc au disparut in economia subterana in 2011-2012", a spus Irimescu miercuri la la Forumul Investitorilor Autohtoni.

Reamintim ca la sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.