Standard & Poor's a lansat o lovitura dura la adresa Frantei, degradand ratingul Hexagonului pentru a doua oara in mai putin de doi ani, la "AA", o decizie considerata nedreapta de puterea socialista, deja supusa unor tensiuni sociale in crestere, scrie AFP.

S&P si-a justificat, intr-un comunicat, decizia de a reduce cu o treapta ratingul francez, fixat la inceputul lui 2012 la "AA+", prin faptul ca tara si-a pierdut din marja de manevra financiara si nu este in masura sa recurge la mai multe reforme din cauza mentinerii unui somaj ridicat.

S&P considera ca "marja de manevra bugetara a Frantei s-a redus. In special ni se pare ca puterile publice dispun acum de o marja de manevra redusa pentru a majora veniturile" si deci pentru a reduce indatorarea tarii.

S&P considera ca politica economica a guvernului nu a "redus de maniera semnificativa riscul ca rata somajului sa ramana peste 10% pana in 2016" si subliniaza ca "nivelul actual al somajului afecteaza sustinerea populara pentru noi reforme structurale si sectoriale si afecteaza perspectivele de crestere pe termen lung".

Decizia este o noua lovitura foarte dura pentru guvernului francez, care a facut din controlul finantelor publice linia directoare de guvernare, in speranta de a mentine cat mai jos ratele de imprumut pentru stat si, deci, costul datoriei publice.

Confruntat in ultimele saptamani cu o crestere puternica a contestarii sociale, premierul Jean-Marc Ayrault a apreciat vineri ca Standard & Poor's nu a "tinut cont de toate reformele" puse in practica de anul trecut, in special cele, in curs de adoptare, legate de pensii.

Ministrul Economiei, Pierre Moscovici, a denuntat "judecati critice si inexacte" ale agentiei de rating.

Cei doi oficiali au subliniat ca, si cu ratingul scazut la "AA", Franta are printre cele mai bune cotatii din lume.

In ciuda acestor declaratii, rata de imprumut pe zece ani a Frantei a crescut in deschiderea pietei de obligatiuni. In jurul orei 08H00 (07,00 GMT), rata era de 2,389% fata de 2,158% cu o zi in urma.

Ratingul Frantei este al treilea cel mai bun posibil in clasamentul S&P. Perspectiva sa este "stabila".