VIDEO Guvernul inaspreste draconic vanzarea terenurilor agricole: Drept de preemptiune al statului si al tuturor persoanelor sub 40 de ani care fac agricultura in localitate, Autoritatea pentru Domeniile Statului se reorganizeaza in subordinea premierului

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:18 Economie | Finanţe


 documente
(13 Nov 2013) PDF, 125KB
Guvernul pregateste inasprirea draconica a conditiile in care pot fi vandute terenurile agricole, prevazand, intr-un proiect de ordonanta de urgenta, dreptul de preemptiune al statului, dar si al tuturor persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care fac agricultura in localitate, precum si obligatia cumparatorului de a dovedi, spre exemplu, ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Totodata, se desfiinteaza Agentia Domeniilor Statului si se infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care trece in subordinea Guvernului si in coordonarea prim-ministrului.Care sunt motivatiile invocate de Ministerul Agriculturii pentru promovarea ordonantei de urgenta:
 • evitarea accentuarii faramitarii proprietatilor agricole
 • dezechilibrele care ar putea sa apara in piata funciara, respectiv aparitia actiunilor speculative cu privire la tranzactionarea terenurilor agricole, avand in vedere data de 1 ianuarie 2014 cand cetatenii straini vor putea cumpara terenuri agricole in Romania
Cine intra sub incidenta prezentei ordonante:
 • persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE).
 • cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
 • terenurile agricole situate in intravilan nu intra sub incidenta prezentei reglementari.
Terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei pot fi instrainate prin vanzare-cumparare doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale.

Terenurile agricole situate in extravilan, pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi instrainate prin vanzare doar cu avizul Ministerului Culturii.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a putea cumpara teren agricol situat in extravilan (o singura conditie este suficienta):

 • sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta;
 • sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta;
 • sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, potrivit normelor metodologice .
Cine are drept de preemptiune
 • coproprietarii persoane fizice, arendasii, vecinii persoane fizice, persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si statul roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta ordonanta de urgenta.
Vanzatorul va fi obligat sa inregistreaza la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan.

Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii - cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei 30 de zile.

In termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta ordonanta de urgenta.

In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.

Titularii dreptului de preemptiune trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei ordonante de urgenta, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in termen de 30 de zile de la data afisarii ofertei.

Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.

In cazul in care mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita la art.8 si sa comunice Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare actele necesare.

Daca nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera.

Arendasii care doresc sa cumpere teren agricol situat in extravilan, trebuie ca, pe langa conditiile prevazute la art. 7, sa detina calitatea de arendas pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil incheiat.

Prin aceasta ordonanta se infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in subordinea Guvernului si in coordonarea prim-ministrului, prin reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului, care se desfiinteaza.

Terenurile agricole dobandite prin vanzare-cumparare, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, trebuie sa fie utilizate potrivit categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara.

Prin exceptie, se poate schimba categoria de folosinta a terenului cumparat numai din categoria de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol, in conditiile legii.

Ce contraventii prevede proiectul de ordonanta:
 • vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, fara avizul Ministerului Culturii.
 • distrugerea infrastructurii de imbunatatiri funciare amplasate pe un terenul agricol situat in extravilan dobandit prin vanzare-cumparare.
Instrainarea prin vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan fara respectarea dreptului de preemptiune este interzisa, nerespectarea interdictiei atragand sanctiunea nulitatii absolute.

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20510 vizualizari

 • +33 (33 voturi)    
  s-a terminat (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:25)

  demaGOGU [utilizator]

  legea pune painea si cutitul in mainile arendasilor care acum lucreaza 99% din terenul taranilor

  practic mai poti vinde rudelor si arendasului
  • -14 (26 voturi)    
   Nu te obliga nimeni la nimic (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:46)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Se da doar o ordine de persoane care trebuie sa zica da sau nu. In 30 de zile e la liber daca nimeni nu ofera pretul cerut de vanzator. Nu zice nimic de acceptat ce pret iti ofera primul de pe lista! Respectivul trebuie sa accepte pretul din anuntul de vanzare, pt a il cumpara ("Titularii dreptului de preemptiune trebuie sa transmita acceptarea ofertei").

   PS: la bunicu in sat sunt destule campuri lasate in paragina, nu prea e nimic la arendasi...
   • +32 (32 voturi)    
    da mai (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:06)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    dar in 99%din cazuri, riveran este mosierul rosu, arendasul.

    n'a venit regale cu mosierii, a venit ilici cu mosierii rosii.

    dupa ce vor pune EI mana pe toate terenurile, vor putea vinde EI strainilor, nemaifiind nimeni cu dreptul ala de premptiune.

    legea este, clar, iemanata la grivco, varanul fiid mosier pe pamantul satatului, luat cu chirie mocca.
    normal, el este acum vecinul cu drept de preemptiune.
    el, taritza culitza, dragnea, neculai, niculescu, etc, majoritatea baroni si baroneti.

    dupa ce vor stapanai ei tot pamantul tzarii, ei vor vinde cui vor voi, la preturile la care vor voi ei.
    adio cu tzaranul roman, cazut din nou in robie, democratic, prin vointa usl'amului,

    daca peneleul adera si aproba, atunci se face partas la cea mai mare spoliere a agricultorului mic si mijlociu, desfiintarea si inrobirea tzaranimii, care va trebui sa plece in bajenie, sau sa devina salahori clacasi pe mosiile mosierilor rosii.
    is'asa, majoritatea tzaranimii in putere este in robie prin italia, spania...

    halal !
    scapa cine poate, din fericirea usl'amista !

    astia sunt pusi pa jefuirea la sange a tzarii asteia.
    • -8 (10 voturi)    
     nu prea (Joi, 14 noiembrie 2013, 7:49)

     laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     pamantul care a fost de vanzare ...s-a vandut.
     acum mai vinde cineva doar daca are vreo problema medicala sau pleaca din tara. poate nici atunci.
   • +19 (21 voturi)    
    antrax (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:24)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    mai antrax, ala de e in paragina e prprietatea cuiva si nu vii tu guvernu' lu' peste de la rasarit sa-mi vinzi pamantul...Ce naiba, neintoarcem in '45???
    • 0 (0 voturi)    
     Nu te obliga nimeni! (Vineri, 15 noiembrie 2013, 8:28)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Tu ai citit ce zice articolul?
     TU, ca PROPRIETAR, vrei SA VINZI. Dreptul de preemptiune zice ca exista o lista de oameni care pot accepta pretul cerut sau zice pas. Nu vine nimeni sa-ti ia pamantul cu japca...
   • +17 (17 voturi)    
    eram sigur (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 23:27)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    eram sigur ca la voi in sat oamenii dau din gura si mai putin cu munca, de unde sa iasa cozile de topor usl ?
    • 0 (0 voturi)    
     Hai las-o ca macaie (Vineri, 15 noiembrie 2013, 8:43)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

     Stimabile, pe mine ma cam doare undeva de USL vs Base. Sunt plecat de cativa ani din tara, asa ca ma uit mai obiectiv la ce se zice.
     Tu ai stat ceva vreme pe la sat sa vezi ce se intampla? Inca de pe vremea lui Ceasca, generatia tanara era in mare parte la oras, unii mutati la peste 100km distanta, altii in cel mai apropiat oras (cam 25km). In sat stateau in general batranii, cei nascuti inainte de razboi. Tinerii care locuiau in orasul apropiat faceau naveta, apareau in fiecare weekend. Cei de departe apareau o data pe an cand aveau timp/concediu, in general pt a culege fructele/vita de vie. Si isi mai trimiteau copii la bunici, aveam prin sat prieteni/rubedenii de varsta apropiata care locuiau in Bucuresti, Brasov, Craiova, etc.
     Intre timp s-au mai stins din batrani, si cei care locuiesc departe vin in sat chiar mai rar ca si inainte. Noroc ca din cei care locuiau in orasul din apropiere au mai iesit la pensie, unii din ei au revenit la sat pt a lasa locuinta de la oras copiilor.
     Asa ca da, mare parte din terenuri sunt sau la arendasi sau lasate in paragina pt ca nu prea are cine sa le lucreze.
  • +7 (7 voturi)    
   infringment UE? (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:44)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   parca in nicio alta tara nu exista asemenea oprelisti. E drept ca nicio alta tara din UE nu a fost "binecuvantata" cu Ponta si ai sai marxisti.
 • +18 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:35)

  [anonim]

 • +51 (51 voturi)    
  Asta e cea mai mare timpenie de dupa '89 (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:42)

  bogdan1477 [utilizator]

  Deci sa inteleg ca eu, care in ultimii 5 ani n-am facut agricultura, vreau sa ma apuc de agricultura, n-am voie sa cumpar pamant. Asta e aberatia maxima...
  parca e facuta legea asta ca sa nu mai poata cumpara Basescu teren agricol.

  Pai ba incompetentilor, daca vreti sa nu stea terenurile agricole degeaba, bagati un impozit mare si o subventie la fel de mare pentru terenul cultivat. Si atunci oricine nu intentioneaza sa-l lucre, va fi nevoit sa-l vinda si sa-l arendeze.

  Da' nu cu drept de preemptiune pentru stat si flacaii de pina-n 40 de ani...
  • +17 (17 voturi)    
   repede s-a miscat tonta (Joi, 14 noiembrie 2013, 8:12)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   doar ce si-a luat base teren agricol si tonta da iar cu mucii in fasole.
 • +34 (34 voturi)    
  lobby-ul arendasilor (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:50)

  demaGOGU [utilizator]

  Dragnea, Porumboiu, Culita Tarata, Niculae, au deja fieare aprox. 50,000 de ha arabil, , noua lege le este servita pentru a achizitona si restul terenurilor pe care acum le lucreaza doar in arenda

  legea este o nationalizare mascata facata la comanda&santajul latifundiarilor mari&medii
  • +3 (3 voturi)    
   marii arendasi (Joi, 14 noiembrie 2013, 10:48)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   da, aia care se plang la TV si daca e productia buna, si daca e rea au mereu ceva de cersit de la bugetul statului
 • +34 (34 voturi)    
  hallo (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:55)

  Ion Zapada [utilizator]

  dom' Pontache, piata presei libere merge cam asa...am bani si am voie sa cumpar cat pamant vreau, eventual sa fac ce vreau eu cu el...poate vreau sa-l fac rezervatie a naturii, mai stii???

  Mataluta poti incuraja sa se faca agricultura dar nu sa-mi interzici mie ce sa cumpar , cand sa cumpar si mai ales ce sa fac cu pamantul cumparat.

  Nu discut de dedicatia orgonantei de urgenta....vezi ca mi te ciuruieste Boasescu de nu te vezi, Ponto!.
 • +18 (18 voturi)    
  . (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:00)

  un anonim [utilizator]

  Ba poti. Dar va trebui sa dai spaga la toti "agricultorii" sub 40 de ani ca sa te lase.
 • +29 (29 voturi)    
  Nu știu... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:05)

  gussy [utilizator]

  Cum e cu dreptul de preemptiune, dar daca vine un oarecare si îmi oferă cu 500€ mai mult pe hectar, sunt obligat sa-l vând, știu si eu, varului primarului, care este "agricultor"(nuuu, nu speculator).Io's mai prost, nu le am cu legislația, sunt la 70 de ani.Da' de ce sa-mi fac probleme, mă-nvata domn' primar cum e mai bine, ca e băiat bun, de la noi din PS.. asta, din sat.Da' sunt convins ca domnu' Victor Viorel știe mai bine legile, ca e doctor!Oricum, PROPRIETATEA E UN MOFT, cum bine spunea... știți voi... ultimul pe lista.
 • +28 (28 voturi)    
  sa apunem asa: (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:17)

  jbstg01 [utilizator]

  Pana acum am lucrat in industrie ( sa zicem la o rafinarie ), asta a dat faliment/s-a inchis, etc, devin somer, si eu si sotia, dar vreau sa ma retrag la tara, sa cumpar un teren si sa fac ceva agricultura.La scara mica.
  DAR, am peste 40 ani, nu am lucrat in ultimii 5 ani in agricultura si nu am nici terenuri in extravilan.
  Pot eu sa cumpar pamant?Never.Doar daca nu am si banii necesari spagilor !
  Cam asa arata.Probabil se pregateste cozonacul pentru ceva tunuri!
  • -1 (7 voturi)    
   poti! (Joi, 14 noiembrie 2013, 7:52)

   laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui jbstg01

   iti descizi in cateva zile un srl si cumperi pe el cat teren vrei. daca ai bani de teren faci rost si de 200 de euro ptr un srl...
   • 0 (0 voturi)    
    $$$$ (Joi, 14 noiembrie 2013, 12:09)

    fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

    Ai idee cat este impozitul pe persoana juridica???
    • -1 (1 vot)    
     da! (Joi, 14 noiembrie 2013, 13:12)

     laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui fanariotu

     cat vrei tu...
     • 0 (0 voturi)    
      reeducare (Joi, 14 noiembrie 2013, 15:56)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

      mai baieti, io propun sa faceti o cerer la varan s ava trimita undeva, la vreo scoala ceva, poate invatati si voi ceva skiluri noi, scheme noi... cum s-o intoarceti din condei frumos...

      Mai Lauresntiu, da tu de forfetar ai auzit??? Ca vb. aia uslamul l-a readus pe tapet.
      da tu ai auzit de marirea taxelor???

      Omul vrea sa isi cumpere pamant, problema lui ce face cu el...ci ca ceteatean roman, tu ghita de la scularie nau i avoie sa-i incalci acest drept.

      capisci?
      • 0 (0 voturi)    
       ce destept esti tu... (Joi, 14 noiembrie 2013, 19:36)

       laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

       pai si cat e forfetaru inagricultura? ca si ca persoana fizica ai acum tot un fel de forfetar... ai calculat sau vorbesti ca boc cu aviara gripa?
  • +7 (7 voturi)    
   pentru jsbst01 (Joi, 14 noiembrie 2013, 8:49)

   wolf77 [utilizator] i-a raspuns lui jbstg01

   Nu ai ce face decat sa lucrezi pamantul primarului & co. Nu va faceti griji, legea o sa treaca in uralele multimii. Tocmai li s-a explicat ca fara aceasta lege, strainii o sa cumpere tara la ha.
   In anii 90 se striga "nu ne vindem tara". Stim ce s-a intimplat dupa aia. Nimic nou sub soare.
   Problema o sa fie la acei aventurieri de prin lumea larga care au cumparat terenuri agricole. Asteptau sa vanda acum ca vin strainii care nu au inteles ce potential agricol are tara asta. Eroare de strategie.
   O sa le vanda primarilor sau lui gigel de 38 de ani si care pina atunci a sprijinit stalpul carciumii din sat. Nu ca ar deveni agricultor si ar lasa beutura, dar un bidon e bun la casa primarului.
 • +24 (24 voturi)    
  asta e magistrala (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:24)

  strongbox [utilizator]

  Parca piatza trebuie sa fie libera, sa se regleze de la sine!!! Astia ingradesc dreptul unuia de a cumpara pamant daca nu a mai facut agricultura in trecut!!! Deci doar baronii actuali cu afaceri in agricultura vor fi favorizati de prostia asta!!! PSD = Comunisti!!
 • +26 (26 voturi)    
  am mai multe intrebari (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:25)

  AliKimiku [utilizator]

  ca sa deschid o brutarie trebuie sa fi facut paine in ultimii cinci ani?
  dar sa fac o potcovarie? sa cresc animale pot? sau trebuie sa vacaresc 5 ani?
  si daca am 41 de ani nu mai am drept de preemptiune la terenul vecinului ? sau sunt deja o epava?
  Ponta e in faza finala.
  • +14 (14 voturi)    
   in faza finala (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:08)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   de metamorfozare intr-un dictator mai nesimtit si mai prost decat mentorul Nascase. E de urmarit cu maxima atentie modul in care transfera parghiile la guvern. La mandate de premier este limita? :)

   Teama mi-e ca Pontanocchio va lasa puterea din manutzele-i pricepute la cinciuit doar cand populatia il va ridica pe scut.
 • +21 (21 voturi)    
  URA ! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:32)

  rutger [utilizator]

  Traiasca noua reforma agrara a Guvernului ales democratic dr.V V P.... care desfiinteaza o institutie a proprietatii statului - ADS - si infiinteaza alta sa se ocupe de proprietatile private "un moft" apud Ilici Iliescu. Il sfatuiesc pe dl.Presedinte Basescu sa se inscrie ff.urgent la un curs organizat prin POSDRU de o firma dedicata si sa se recalifice in plantator pe campul patriei, iar ca sa fie sigur sa ceara si dispensa de la Marele ministru al agriculturii, alde Constantin, ca sa lucreze tarina stramoseasca. Aviz tuturor amatorilor ! Iar pe taranii sub 40 de ani osa-i gasim facand agricultura in campiile andaluze sau italice !
 • +13 (13 voturi)    
  Ordonanta de urgenta ?? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:00)

  Kingred [utilizator]

  Nu stiu de unde aveti voi acest rahat de ordonanta de urgenta ... insa daca este adevarata va fi cu siguranta atacata de avocatul poporului la Curtea constitutionala deoarece incalca cel mai elementar drept al proprietatii...Auzi ..statul vrea preemptiune la cumpararea unui bun proprietate privata ... pai daca doreste cu adevarat sa cumpere ceva teren sa sara cu o oferta imbatabila deoarece aici e vorba de cerere si oferta...De aceea se si liberalizeaza de la 1 ianuarie achizitionarea si detinerea de teren si pentru straini pentru a intra intr-un proces firesc al pietei ...de cerere si oferta ... Statul nu are decat sa vina cu o oferta buna, care nu poate fi refuzata si gata ... nu sa astepte vanzatorul un raspuns de la stat 30 de zile si sa trimita (obligat ?) actele necesare catre acea autoritate ... si dai si asteapta .. Gata, statul a avut ragaz 25 de ani sa-si faca de cap cu pamantul altora ... acum gata ...
  • +15 (15 voturi)    
   avocatul doarme (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:30)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Kingred

   Avocatul poporului a fost schimbat la lovitura de stat si pus unul docil care nu comenteaza la nici un derapaj si au fost atat de multe pana acum.
   • +5 (5 voturi)    
    Si ala dinainte... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 23:35)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

    ...tot al PSD-ului era..
    • 0 (0 voturi)    
     Ca de obicei... (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:09)

     Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Esti in eroare....
  • 0 (0 voturi)    
   Care avocatul poporului???? (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:08)

   Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui Kingred

   Ai lipsit de pe planeta 1,5 ani??? E unul de forma ....pus tot de Rasarit....ca sa blocheze tot.....E ceata mare, nu???
 • +17 (17 voturi)    
  pai ordonanta asta (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:02)

  Aramis [utilizator]

  daca nu pica la CCR va pica sigur la CEDO, e inspirata direct din legea ungurilor
 • +18 (18 voturi)    
  Si daca vreau sa-mi vand casa... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:10)

  cestmoi [utilizator]

  ...tot pe baza de drept de preemptiune? Adica n-o pot vinde decat vecinului sau statului? Care poate sa-mi dea cat vrea el? Vreau sa cumpar vila lui Dragnea ca stau la el in coasta, cand o da faliment bonbonika si el o fi la sapat ceapa! Ma lasa statu' sau o cumpara el ca sa i-o dea inapoi cand iese?
  Cate aberatii mai inventeaza astia ca sa-si imbogateasca si ce-a mai ramas din partid care inca nu e putred de bogat?
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:16)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  Din prima ordonanta a lui ponta din 22.12.2012 (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:29)

  ty [utilizator]

  Articolul 33 prevede ca Primul-ministru, prin Cancelaria Primului – Ministru, coordoneaza activitatea urmatoarelor entitati:
  a) Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (cea care acorda licentele de explorare si exploatare a resurselor minerale – petrol, gaze, aur, carbuni – n.red.)/
  b) Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”.
  c) Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.
  d) Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
  e) Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.
  f) Agentia Nationala Anti – Doping.
  g) Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.
  h) Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
  i) Secretariatul de Stat pentru Culte.
 • +19 (19 voturi)    
  foaaaarte tare! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:37)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Aştept cu nerăbdare legi care permit:
  - înfiinţarea/cumpărarea de companii de software doar de către cei care au făcut software în ultimii cinci ani
  - achiziţionarea unui automobil sau înfiinţarea/cumpărarea unei firme de transport doar de către cei care au şofat în ultimii cinci ani.

  Bonus, special pentru mine:
  - o lege care să permită candidatura la preşedinţia României doar a celor care au fost preşedinţi ai României în ultimii cinci ani.
 • +12 (12 voturi)    
  Comunism pe paine! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:46)

  un dac [utilizator]

  Cateva observatii:
  1. pentru ianuarie 2014 dam pe super fuga o ordonanta cu o luna inainte. Asta spune multe despre clasa politica romaneasca;
  2. Inteleg urgenta ordonantei daca ea se refera doar la o protectie impotriva strainilor. nu ca as fi de acord, dar as intelege urgenta. dar ordonanta este muuuult mai complexa, prin urmare unde este urgenta (aviz CCR).
  3. pana in 40 de ani si cu 5 ani experienta este halucinant, nu merita comentat.
  4. Ministerul Culturii a aratat in repetate randuri ca nu are resurse, nu este bine intentionat, nu are creier, nu are bun simt etc. Nu vad de ce sa fie implicat in aceasta nationalizare. Nu face ABSOLUT nimic cu patrimoniul romanesc. Probabil ca va fi folosit drept bau-bau. Adica eu nu voi putea sa cumpar teren in zona X, dar baronul Y va primi aviz de la minister. Desi si eu si baronul am fi vrut sa punem secara pe acelasi teren care contine ruinele unui castru roman.
  5. Procedura in sine este super complicata pentru taranii care (mai) detin suprafete medii si mari de terenuri agricole.
  Asta pe scurt, pe langa cele prezentate mai sus de ceilalti.

  Ca o concluzie: Ponta, fa tot posibilul de care esti in stare sa simplifici, nu sa complici. Fa tot posibilul ca banii de la APIA sa nu mai fie furati. Fa tot posibilul sa incasezi impozitele de la toti smecherii care au afaceri in domeniul agricol si care fac concurenta neloiala celor bine intentionati. Vino cu studii la nivelul UE si cu sfaturi anuale pentru agricultori. Poate anul asta se estimeaza o cerere mai mare la orz, spre exemplu. Fa ceva, inceteaza sa mai imbogatesti aceiasi uselisti hulpavi.
  • +1 (1 vot)    
   care straini? (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:49)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   de la momentul intrarii in UE exista numai cetateni europeni cu drepturi egale. Unor tari li s-a dat drept de tranzitie (muncitori in GB, asistente in Franta, vanzari de teren in Ungaria etc). In rest nu poti face discriminare....
   Daca Austria ar face la fel, o sa-i ia casa lui Mitrea (din zona rurala)
  • +1 (1 vot)    
   Domnule dac (Burebista sau Decebal ?) (Joi, 14 noiembrie 2013, 12:38)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   esti naiv daca-ti inchipui ca poanta asta de prim ministru va face ceva pentru poporul roman. Poate doar pentru cei mai buni fii ai acestui popor, baronii usl.
 • +13 (13 voturi)    
  mda (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:07)

  I [utilizator]

  masuri heirupiste de origine comunista. Oamenii astia ar interzice si ploaia, asa de deconectati de la realitate sunt.
 • -4 (8 voturi)    
  Nu te poate obliga nimeni la nimic (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:11)

  madonna0a [utilizator]

  Aici e vorba de a anunta vecinii sau arendasii. Dar daca eu vreau sa il dau numai cuiva o sa le cer vecinilor o suma foarte mare, ei se vor lasa pagubasi si apoi dau cui vreau,eu pot sa il si donez,spunand ca asa imi place mie de persoana respectiva , asa ca.........e praf in ochi.
  • +6 (6 voturi)    
   si de ce ar trebui (Joi, 14 noiembrie 2013, 9:56)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui madonna0a

   Sa caut eu subterfugii ca sa ocolesc legea? Fiindca asa vrea bolsevicul Ponta?
   In toate domeniile se da o lege cretina si noi toti fugim la avocati sau contabili ca sa vedem cum ne putem incadra in ea. Cand vine un control oricum te apuca de unde nu te astepti fiindca in tara asta daca respecti o lege ai sanse majore sa incalci o alta.
   A mai numarat cineva cate ordonante de urgenta a dat bolsevicul Ponta. Ca vad ca parlamentul se ocupa cu comisii de ancheta pentru tranzactii de terenuri. De ce draq nu isi deschid notariat in cladirea aia mare?
   • 0 (0 voturi)    
    Voi nu vedeti.... (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:14)

    Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    ca tarul de la Rasarit reuseste in orice directie doreste????
 • +11 (11 voturi)    
  ..... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:36)

  vasile_r [utilizator]

  ca amator am deja cateva motive cat se poate de intemeiate sa cred ca tot proiectul asta e o pierdere de vreme, sa vezi ce suturi in fund or sa isi ia de la EU pe tema asta. Can can frate...
 • +9 (9 voturi)    
  DONEZ TEREN AGRICOL Si la preemtionari le VAND FAN (Joi, 14 noiembrie 2013, 3:33)

  Uciga-lToaca [utilizator]

  Stai sa vezi ce-o sa se doneze terenurile, asa la plata pe sub mana, la un aldamas, cum e obiceiul strabunilor, si toti vor fi fericiti, mai ales statul care va suge paiu' la tranzactie, nu tu TVA, nu tu alte impozite.
 • +8 (8 voturi)    
  nu o sa-i lase UE sa comita discriminarea asta (Joi, 14 noiembrie 2013, 4:01)

  InfractorumisoginIn [anonim]

  hectarele mele le vand cui o sa dea mai mult ca doar n-o sa ma oblige pe mine nimeni sa vand cui da mai putin.
  alo ponta plagiatorule ia trimite-l pe inculpatul borza remus adrian sa-mi denunte titlurile de proprietate.
 • +8 (8 voturi)    
  noi vrem pamant (Joi, 14 noiembrie 2013, 7:34)

  ddmma [utilizator]

  Pai si statu are dovada ca a făcut agricultura in ultimii 20 ani???
 • +6 (6 voturi)    
  democratia (Joi, 14 noiembrie 2013, 8:15)

  doi si-un sfert [utilizator]

  originala si pseudo economia de piata continua in Romania din pacate sub atenta indrumare a fostilor securisti si nomenclaturisti...
 • +5 (5 voturi)    
  Ce? Te pui cu borfasii? (Joi, 14 noiembrie 2013, 8:44)

  hotnewsfil [utilizator]

  Smecherii de romani au mimat comunismul, mimeaza capitalismul, mimeaza aplicarea regulilor licitatiei. Tot asa, va mima si "dreptul de preemtiune" al statului si al localnicilor", la cumpararea terenurilor agricole.
  Stim cum fac borfasii in cazul licitatiilor pentru vanzarea unor active ale statului : doi, trei smecheri, bine cunoscuti si acceptati de autoritati, fiind de coniventa cu acestea, se inscriu la o licitatie, se angajeaza sa plateasca sume incredibil de mari sialte conditii extrem de avantajoase pentru vanzator (statul). Cei trei fac parte dintr-o gasca si se inteleg sa castige, cu randul, licitatiile. Azi eu, maine tu, etc.
  Participantii de buna credinta, la licitatie, participa cu oferte corecte, dar mult mai dezavantajoase, pentru vanzator, decat cele ale gastii si sunt exclusi din startul licitatiei.
  In cazul retrocedarilor, borfasii, mana in mana cu autoritatile, fac dificultati insurmontabile, proprietarilor de drept, ii amana, ii aduc la exasperare, ii fac sa isi piarda orice speranta, astfel ca iau hotararea de a-si vinde dreptul de proprietate, catre unu borfas, pentru un pret mult mai mic decat valoarea de piata a casei sau a terenului in cauza.
  Imediat, "noul proprietar", borfasul, obtine, de la autoritati, actele de proprietate (intabulare, etc.) si vinde noua achizitie cu un castig enorm, din care se infrupta generos si functionarul care a participat la aceasta hotiei, a girat-o si a aprobat-o.
  In mod similar, in cazul "dreptului de preemptiune", la cumpararea terenurilor agricole, functionarii vor intra in gastile care vor cumpara cate un amarat de taran localnic, care nu are nici cea mai mica intentie sa devina fermier activ, ii vor da o mica suma de bani, il vor face proprietar si vor face acte din care rezulta ca acesta a imprumutat, de la borfasi, banii necesari cumpararii terenului, garantand imprumutul cu terenul pe care tocmai l-a cumparat, in baza dreptului de preemptiune, garantat de noua lege.
 • -4 (10 voturi)    
  corect neconstitutional (Joi, 14 noiembrie 2013, 8:55)

  George3000 [utilizator]

  Va agitati ca fraierii pe sectiunea de comentarii. Chestia e perfect neconstitutionala si probabil ca cineva (CCR) o sa dea cu ea de pamant fara nici-o problema. In cel mai scurt timp. Ca e vorba de fata lu' tata. :)
  • +2 (2 voturi)    
   Cine????? (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:16)

   Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui George3000

   Mona????
  • +2 (2 voturi)    
   Stii care-i partea eronata din (Joi, 14 noiembrie 2013, 12:44)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui George3000

   aprecierea ta ? Nu e de vina fata lui tata pentru ca da guvernul legi proaste si neconstitutionale.
 • +9 (9 voturi)    
  Se stie de...7 ani... (Joi, 14 noiembrie 2013, 9:00)

  prompt [utilizator]

  ...ca de la 1 ian.2014 cetatenii UE vor avea dreptul de a cumpara terenuri agricole in Romania! De ce aceasta ordonanta de urgenta in casul al 12-lea? Si mai important mi se pare daca este in concordanta cu legislatia europeana in domeniu. Daca exista reglemantari legale la nivel UE privind vanzarea terenurilor agricole, atunci acelea au prioritate fata de reglementarile romanesti. Sper ca guvernantii sa stie macar atata lucru...sau i-a trezit Basescu!
  • +5 (5 voturi)    
   corect (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:01)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui prompt

   OUG este de o stupiditate integrala si contrara legislatiei europene. Deci va sfirsi la cosul de gunoi al istoriei acestui guvern total depasit
  • +8 (8 voturi)    
   Asa este! (Joi, 14 noiembrie 2013, 12:14)

   ticbis [utilizator] i-a raspuns lui prompt

   Toata povestea acestei ordonante de urgenta este doar praf in ochii prostilor, pentru tinerea captiva a celor 7,4 mil de votanti USL in plasa unui scandal inventat de Antenele lui Voiculescu pe marginea tranzactiei facute recent de catre fiica presedintelui Basescu, alimentarea frustrarilor asistatilor sociali traditionali ai USL-ului si abaterea atentei acestora de la realitatile cotidiene in care i-au bagat pana peste cap Ponta si Antonescu: cresterea taxelor si accizelor, micsorarea veniturilor reale si a puterii de cumparare, scaderea nivelului de trai, cresterea somajului, esecul privatizarilor companiilor de stat, exploatarile de aur si gazele de sist, marirea preturilor la gaze, energie si carburanti, cresterea taxelor locale si a pretului energiei termice pentru populatie, esecul politicii fiscale si al absorbtiei fondurilor europene, etc.
   De la 1 Ianuarie 2014, conform directivei UE semnata si asumata de catre Romania, toti cetatenii membri ai UE au dreptul neingradit de a cumpara terenuri agricole in oricare tara membra a UE. Romanii sunt cetateni ai UE, Romania este membra a UE; deci oricare cetatean roman va putea cumpara teren agricol in oricare tara a UE, inclusiv in Romania! Asa ca ordonanta de urgenta facuta de Ponta in laboratoarele trustului Intact nici macar nu va fi emisa vreodata. Iar daca va fi totusi adoptata de catre guvernul Ponta, atunci fie va fi respinsa categoric de catre CC, fie Romania in frunte cu Ponta va fi aspru sanctionata de catre UE! Nu ca ar fi pentru prima oara..., totusi...! Ce rusine!!!
 • -5 (5 voturi)    
  Lege anti-straini (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:21)

  nicanor [utilizator]

  De la 1 ianuarie 2014, persoanele fizice din toata Uniunea Europeana pot cumpara pamant in Romania, fara restrictii. Este o obligatie asumata de Romania, in tratatul de aderare intrat in vigoare in 2007. Guvernul incearca sa blocheze o achizitie in masa a terenurilor de catre cetatenii altor state din UE, prin instituirea unor reguli restrictive la cumparare. Este momentul ca romanii sa isi aduca aminte ca sunt un popor de tarani (fara ghilimele si nuante peiorative) si sa isi ia pamanturile in proprietate. Altfel, vom avea numai agricultori francezi, italieni si nemti. Dupa ce ne-au cumparat toata industria si ne-au invadat comertul, acest ultim bastion al economiei detinut majoritar de romani va fi pierdut, altfel. Si de aici, urmeaza pierderea pietelor traditionale si disparitia satului romanesc, asa cum il stim dintotdeauna. Suntem dispusi sa acceptam asa ceva?!
  • 0 (2 voturi)    
   si marii latifundiari? (Joi, 14 noiembrie 2013, 13:16)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui nicanor

   i-ai uitat, pe ei ii apara ordonanta, nu pe mine sau pe tine
   • 0 (0 voturi)    
    Eu inteleg ca-i apara pe romani (Joi, 14 noiembrie 2013, 16:21)

    nicanor [utilizator] i-a raspuns lui Aramis

    Latifundiari sau nu, e vorba de agricultorii romani si de coproprietari, vecini si de stat (toti romani, saracii!). Nu e vorba de lupta de clasa, aici, ci de protejarea dreptului de proprietate al cetatenilor romani asupra pamantului. Probabil ca UE va reactiona prompt, insa nu indeajuns de prompt pentru a opri procesul de vanzare catre proprietarii romani. Eu si cu tine nu vom cumpara, oricum, pentru ca stam la oras si nu ne intereseaza agricultura, dar pentru agricultori (fie mari, fie mici) va fi benefica aceasta masura. Dincolo de culoarea politica, suntem romani, totusi!
 • +4 (4 voturi)    
  Nu cred (Joi, 14 noiembrie 2013, 13:56)

  AlexandruTeodoreanu [anonim]

  că această lege va trece în această formă de CC: ÎNCALCĂ PRINCIPIUL CONSTITUŢIONAL AL NEDISCRIMINĂRII ŞI CRED CĂ MAI ARE ŞI ALTE NEREGULI (specialiştii în drept constituţional se vor pronunţa).
  Deasemenea nici organismele UE nu vor accepta o asemenea aberaţie naţionalistă cu iz socialist/comunist.
  Eu cred că această OUG este un exerciţiu de imagine al USl (se dau patrioţi).
  • 0 (0 voturi)    
   gresesti vere (Joi, 14 noiembrie 2013, 21:00)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui AlexandruTeodoreanu

   asta e exercitiu de idiotenie cumulata cu lacomia lui felix care vrea si el teren pt camelia si corina ca doar a pus monopol pe vanzarea de seminte prin grivco
 • -1 (1 vot)    
  super stire (Joi, 14 noiembrie 2013, 21:22)

  laurentiucat [utilizator]

  singurul credit aprobat de cec ptr achizitia de terenuri anul asta e cel al familiei basescu.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce stiti voi ce-i munca pamintului !doar taranul o (Vineri, 15 noiembrie 2013, 16:07)

  andreesanu [utilizator]

  Toti martafoii ,toti tirie briu toti cei care in viata lor n-au tinut o sapa in mina=bulevardistii,mincatorii de seminte se baga sa faca legea pamintului.
  Cine sunteti voi ???sa-mi spuneti ce sa fac cu propietatea mea,de cind i-mi puneti voi conditii daca cumpar o bucata de pamint ???,atita timp cit va platesc impozite si taxe am si drepturi !!!.Daca Romania a ramas la mintea voastra ,daca Romania nu mai este libera ,Daca Romania nu mai este tara mea si este numai a voastra ,spuneti-o pe sleau !!!
  Romane de 24 de ani esti mintit,romane de 24 de ani ai ochelari de cal,de 24 de ani rabzi prostii sa te conduca ,e vremea sa te trezesti romane !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by