Investitiile directe chineze in Statele Unite s-au dublat in 2013, pentru a atinge 14 miliarde de dolari, in special in sectoarele energiei si alimentatiei, potrivit studiului unui cabinet de analiza new-yorkez publicat marti si citat de AFP.

Expertii de la Rhodium Group au notat "mai multe tranzactii si de o mai mare amploare" dupa un an 2012 in care investitiile scazusera, potrivit sursei citate, cu 36%.

Studiul a analizat 82 de operatiuni chinezesti in Statele Unite, 44 achizitii de intreprinderi si 38 de noi proiecte, in special in sectorul energetic, sustinut de boom-ul petrolului si gazului de sist.

"Investitiile in boom-ul gazului si petrolului neconventionale raman unul dintre principalele motoare ale investitiilor directe chineze in SUA", arata studiul.

Documentul citeaza in special achizitia de catre gigantul petrolier chinez CNOOC a grupului energetic canadian Nexen si a activitatilor sale in SUA, in valoare totala de 15,1 miliarde de dolari, in februarie.

Chinezii de la Sinopec au cumparat, pentru 1,02 miliarde de dolari, anumite active ale Chesapeake in zacaminte de gaz si petrol in Oklahoma.

Potrivit Rhodium Group, apetitul chinezilor a fost si mai mare in sectorul alimentar, in special prin cumpararea, pentru 7,1 miliarde de dolari, a grupului american Smithfield de catre Shuanghui International.

In total, 87% dintre aceste tranzactii au fost efectuate de intreprinderi private care au reprezentat intotdeauna "marea majoritate" a investitiilor chineze in SUA, subliniaza studiul.

Expertii de la Rhodium adauga ca anumite operatiuni au fost afectate de consideratii legate de securitatea nationala a SUA dar noteaza ca majoritatea intreprinderilor din China au reusit sa gaseasca "solutii de compromis" cu autoritatile americane.

Pentru 2014, studiul prevede o accelerare a investitiilor chineze dar subliniaza totusi existenta unor "riscuri politice" care ar putea frana relatiile economice chino-americane.