Rubla si lira turceasca isi continua caderea, luni, pe fondul ingrijorarilor mondiale legate de situatia economica din tarile emergente, dar si al problemelor specifice celor doua tari, scrie AFP.

Astfel, la jumatatea zilei, un euro era cotat la 47,54 ruble, dupa ce vineri depasise pragul de 47 ruble, doborand recordul istoric din februarie 2009.

In raport cu moneda americana, cotatia era de 34,71 ruble pentru un dolari, un nivel neatins din martie 2009. Presedintele Vladimir Putin negase saptamana trecuta ideea unei devalorizari a rublei.

Rubla este afectata de inasprirea politicii monetare a Federal Reserve (Fed), care a provocat o repliere a investitiilor externe, dar si de incetinirea marcanta a economiei Rusiei si de politica bancii centrale de la Moscova, care a decis sa reduca progresiv arsenalul de masuri, astfel incat sa permita o cotatie libera din 2015.

Lira turceasca (LT) a continuat sa se prabuseasca, depasind pragul de 2,36 LT pentru un dolar si de 3,23 LT pentru un euro.

La mijlocul diminetii, moneda Turciei se tranzactiona la 2,3616 LT pentru un dolar si la 3,2345 LT pentru un euro, noi minime istorice.

Pe aceeasi tendinta, principalul indice al bursei din Istanbul ceda peste 1% in jurul orei locale 10,30 (8,30 GMT), pana la 63.754,65 puncte.

Lira turceasca este afectata insa si de furtuna politica provocata de scandalul de coruptie care zguduie guvernul islamo-conservator condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.

Banca centrala a Turciei a intervenit direct si de urgenta joi pe piete, pentru prima oara in ultimii doi ani, fara a putea evita insa degringolada lirei.

Aceasta criza a constrans majoritatea analistilor sa revizuiasca in scadere previziunile de crestere pentru 2014, in conditiile in care guvernul mentine tinta de 4%, insistand asupra caracterului "temporar" al dificultatilor actuale.

Incepand cu 17 decembrie, lira a pierdut peste 10% din valoarea fata de dolar si euro, starnind temeri legate de o criza financiara majora in Turcia.