China ar putea deveni prima economie mondiala inca din 2014, depasind SUA, in termeni de paritatea puterii de cumparare - studiu Banca Mondiala
Banca Mondiala a publicat miercuri un studiu amplu legat de bogatia natiunilor plecand de la cifrele din 2011, denumit ICP si realizat impreuna cu mai multe organisme internationale, comparand, clasic, productia fiecareia in valori absolute. Dar aceste cifre au fost ajutate in functie de paritatea puterii de cumparare (PPP).
"Statele Unite au ramas cea mai mare economie din lume, dar sunt urmate indeaproape de China atunci cand privim la PPP. India este de acum a treia economie a lumii, depasind Japonia", potrivit Bancii Mondiale.
"PPP sunt rate de conversie pertinente pentru a face comparatii internationale ale activitatii ecoomice. Spre deosebire de ratele de schimb, ele elimina diferentele de preturi intre tari", explica OCDE.
Mai exact, PIB-ul american s-a ridicat la 15.533 miliarde de dolari in 2011, in timp ce cel chinez a fost de 7.321 miliarde dolari. Dar, ajustat in PPP, PIB-ul Chinei ajunge la 13.495 miliarde dolari, foarte aproape de tara care domina economia mondiala in ultimul secol.
Statele Unite reprezinta 17,1% din PIB-ul mondial, in PPP, in timp ce China 14,9%.
OCDE, organizatia care regrupeaza cele mai bogate tari din lume, "reprezinta acum un pic mai putin de 50% din PIB-ul mondial, marile economii emergente reprezinta circa 30%".
Chiar daca Banca Mondiala precizeaza ca cifrele PPP 2011 nu pot fi comparate direct cu precedentele din 2005, o comparatie ofera o idee despre viteza cu care China prinde din urma SUA. In 2005, in cifre PPP, PIB-ul chinez reprezenta circa 43% din PIB-ul american. In 2011, aproape 87%.
Aceasta cursa dureaza de mai multe decenii, dar, pe baza previziunilor de crestere ale celor doi titani, este posibil ca Beijingul sa depaseasca Washingtonul chiar din 2014, in PPP, o lovitura care ar putea rezona dincolo de sfera economica, afectand raporturile de forte geopolitice si diplomatice si alimentand, spre exemplu, dezbaterile despre reforma organismelor internationale precum FMI, Banca Mondiala sau ONU.
"Noile date conduc la concluzia ca probabil (...) inca din 2014" China va depasi SUA potrivit acestui criteriu, explica Sebastien Jean, directorul centrului francez de studii Cepii.
Pentru Thierry Geiger, economist elvetian care lucreaza pentru World Economic Forum (WEF), "putem intotdeauna discuta metodologia, sa ne intrebam daca acest lucru se va intampla in 2014, in 2016 ... ceea ce este sigur este ca se va intampla, acest lucru se inscrie in tendinta globala de crestere nebuneasca a emergentilor", a spus acesta.
"Iar acest lucru are implicatii geopolitice in termeni de negociere, de responsabilitate morala, de leadership, de a da exemple, asupra climatului sau a finantelor", continua acesta.
Or, China nu pare foarte incantata de aceste responsabilitati. Banca Mondiala subliniaza ca "Biroul chinez pentru statistici nu valideaza rezultatele ca si statistici oficiale" si a emis "rezerve" asupra metodologiei.
"In spatele acestui lucru se afla fara indoiala refuzul de a asuma responsabilitatile care decurg din statutul de numarul unu mondial. China prefera sa se vada mai degraba ca fiind emergenta decat ca un lider al lumii", potrivit lui Geiger.
Evident, raportat pe locuitori, ierarhia este cu totul alta. SUA se afla pe locul 12 ca PIB per capita in cifre PPP, in timp ce China ocupa locul 99.
"PIB per capita este totusi un indicator mai bun al dezvoltarii economice", spune Geiger, care avertizeaza ca nu trebuie trase concluzii prea pripite pe baza cifrelor PPP.
"In India, spre exemplu, devenita a treia economie mondiala in PPP, exista circa 30% din populatie care traieste in saracie extrema", precizeaza el.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Indiferent de cum ai calcula puterea financiar-economica a unui stat, ea se traduce, de fapt, in puterea politico-militara a acelui stat in relatiile internationale.
Celor care se amagesc cu cifre de genul "PIB per capita" le spun ca pe toti politicieni ii doare drept in c....r de cat si cum traiesc cetatenii pe a caror munca ei huzuresc.
Avansul extraordinar pe care l-a luat China, se datoreaza in special modului rapid si eficient in care se iau deciziile politico-economice in aceasta tara.
In timp ce putregaiul parlamentarist, captiv intereselor meschine ale politicienilor, trage in jos economia si societatea occidentala, cei cativa care detin puterea de decizie in China isi etaleaza viziunile si mai ales, capacitatea de le infaptui ultra-rapid.
Din nefericire, acest sistem este indisolubil legat de patriotoismul conducatorilor iar aceasta este fragilitatea lui.
Daca in China, nu se va face greseala fatala de a prelua sistemul politic parlamentarist si se va trece la meritocratie prin administrarea statului prin contract, aceasta tara va deveni, nu doar cea mai puternica economie dar si cea mai autentica democratie a lumii.
Anacronismul sistemului parlamentarist ni se demonstreaza zilnic dar atat cetateanul captiv ideologic, cat si politicianul captiv propriilor interese, nu tin seama de realitate si isi continua drumul spre colapsul economic si social.
Daca ai o clasa politica, rezultata dintr-un sistem politic imbacsit si corupt, care nu este in stare sa coaguleze un super-stat (vezi PE si esecul SUE), la ce viitor sa te astepti ?
Cu sistemul totalitar jalea e ca niste decizii luate prost duc totul de rapa. Meritocratie? Suna bine. Dar cine apreciaza capacitatile cuiva si daca merita actionat potrivit ideilor lui? Daca este vorba de idei politice si de economie-politica, sa le aprecieze masa de votanti - dintre care cei mai multi sunt incapabili sa inteleaga mecanismele - sau sa le aprecieze secretarul general al partidului?
Era odata ideea de "despot luminat". Dar s-a dovedit ca nu functioneaza. Daca unul chiar a fost luminat, cel care i-a urmat a fost un imbecil.
"Mai exact, PIB-ul american s-a ridicat la 15.533 miliarde de dolari in 2011, in timp ce cel chinez a fost de 7.321 miliarde dolari."
Un stat bogat cu cetateni saraci (majoritatea), asta e China.
Sa impartim PIB-ul SUA la nr. de locuitori, respectiv al Chinei la numarul de locuitori.
Ce frumos arata PPP.
Banca Mondiala da niste statistici seci.